20 Yaş Dişleri Hakkında Bilgiler

20 yaş dişleri, ağızda en geç çıkan ve çene kemiklerinde bazen sürecek yer bulamadıklarından dolayı gömülü kalabilen dişlerdir. 17-25 yaş aralığında kendini gösteren 20 yaş dişleri, ağızda sürme sonucu üçüncü azı dişler olarak çıkar. Dişler tam gömülü veya yarı gömülü şekilde çene kemiklerinde yer almaktadırlar. Gömülü dişlerinin etrafında iltihabi durumlar veya ilerleyen dönemlerde, kist veya tümör tipinde patolojilerin gelişmesinden dolayı, çekilmeleri, gerekebilmektedir.  Dişler, ağız içerisinde düzgün ve karşısında bir diş ile kapanacak şekilde çıkıyorlarsa çekilmeyebilirler. Çekilmeleri zorunlu değildir..

20 Yaş Dişlerim Neden Geç Çıktı?

20’lik dişler 18-20 yaş aralığında çıkabildiği gibi geçte çıkabiliyor. Dişlerimizin hepsi aynı anda çıkmadığı gibi 20 yaş dişleri de hemen çıkmayabiliyor. Dişlerimiz de ilk olarak süt dişleri çıkar. Onların dökülmeleri olduktan sonra ön dişler ve ardından köpek dişleri çıkar, bu dişleri takiben azı dişleri çıkar. 20 yaş dişleri ise bu sırayı geriden takip eder. Dişlerin çıkma işlemleri sürerken çene de gelişim göstermeye devam eder. Gelişimde 20 yaş dişlere yer açıldığında dişler çıkar.

20’lik Yaş Dişlerimin Çıktığını Nasıl Anlarım?

Ağzımızda çene bölgesinin her iki tarafında olan 3 azı dişi vardır. En son azı dişi ise 20’lik yaş dişidir. 20 yaş dişleri ağızda 4 adet bulunur. Çenenizin arka kısmında ağrı ve çene açmada zorluk yaşıyorsanız, mutlaka bir diş hekimine görünmeniz gerekir. Diş hekiminiz görüntüleme işlemleri ile birlikte dişin nasıl çıktığını, dişin büyük mü küçük mü olduğunu ve çenenizde herhangi bir darlık var mı yok mu, bunları saptayacaktır. Tanı işleminden sonra size göre bir tedavi planı oluşturacaktır.

20’lik Dişler Ne Gibi Sorunlar Yaşatır?

Eğer çene darlığı gibi bir durum yaşıyorsanız ve ağız sağlığınıza yeterli ilgiyi gösteremiyorsanız dişlerinizde iltihaplanmaların meydana gelmesi kaçınılmaz olabilir. Bunu takiben diş etrafındaki dokularda da meydana gelecektir. 20 yaş dişleri yemek fazlalıklarının en çok toplandığı yer olduğu için yeterli bakım yapılmadığında çürümeler oluşabilir. Bu çürümeler kokuya da neden olmaktadırlar.

Kısmen Gömülü 20 Yaş Dişleri Hayati Tehlike Oluşturabilir!

Kısmen gömülü 20’lik dişler, ağız ortamına tamamen çıkamamış, üzerleri kısmen diş eti ile örtülü 20 yaş dişleridir. Üzerlerini kısmen örten diş eti nedeni ile gıda birikimine ve bakteri plağı oluşumuna uygun bir zemin hazırlayabilmektedirler. Bu dişlerin, diş dizisinin en arka bölgesinde yer almaları hijyen gerekliliklerinin sağlanmasını da zorlaştırmaktadır. Tüm bu durum bir arada düşünüldüğünde bu dişler; çürüme veya üzerlerini örten diş etinde perikoronitis olarak adlandırılan ve genellikle tekrarlayan bir enfeksiyon tablosu olarak karşımıza çıkan bir klinik durum yaratma eğilimi göstermektedirler. Bu enfeksiyon durumu; basit lokal bir enfeksiyon tablosu olarak kalabileceği gibi, tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde hayati tehlike oluşturabilecek baş boyun apselerine neden olabilmektedir. Bu sebeplerden ötürü çenelerimizde tamamen sürmeyi başaramamış 20 yaş dişlerinin gerekli klinik ve radyolojik muayene sonrasında uygun cerrahi yöntemler ile çekilmesi gerekmektedir.

20’lik Dişlerin Çekilmesi Zorunlu Mudur?

20’lik yaş dişlerinde çekilmeler zorunlu değildir. Fakat kullanılabilir olduğu sürece. 20 yaş dişleri de diğer dişler ve organlar gibi korunmalıdır. Dişler henüz çıkamamış ve diğer dişlere baskı yapıyorsa dişlerin çürümesine, sıkıştırma yapması nedeni ile de çarpıklığa neden olabilir.

Dişlerin Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

20 yaş dişleri çekimi çoğunlukla cerrahi işlemler ile olur. Dişler lokal anestezi ile alınır. Dişler çekildikten sonra, ağıza konulan tamponun yarım saat kadar tutulması gerekir. Tükürme işlemini olabildiğince az yapmalısınız. İşlem yapıldıktan sonra uyuşukluk geçtikten 2 saat sonra besin tüketmemeniz gerekir. İyileşene kadar daha yumuşak gıdalar almanız gerekir. Gıdaları alırken diğer taraftaki dişleriniz ile çiğneme yaparsanız iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Şişlik oluşabilir, bu durumu önlemek için buz tedavisi uygulayabilirsiniz. Hekiminize kontrollerinizi aksatmayınız.

Estetik Gülüş Tasarımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Talipes (Düşük Ayak) Sendromu Nedir?

Cum May 5 , 2023
Ayağın bilek kısmındaki eklemlerden sarkarak gevşemiş bir şekilde sarkıp ayağın yukarıya kaldırılamaması halidir. Bu durumda ayak ya kısmi ya da tamamen yukarıya kalkma yeteneğini kaybeder. Düşük ayak (talipes) hastalığı, günlük yaşamı olumsuz yönde oldukça fazla etkileyen bir durumdur ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır. İzlenecek tedavi yöntemi oldukça iyi bir […]
Talipes düşük ayak

Recent Post