Agorafobi Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Agorafobi, paniğe kapılmanıza, kendinizi kapana kısılmış, çaresiz ya da utanmış hissetmenize neden olabilecek yerlerden veya durumlardan korktuğunuz bir tür anksiyete bozukluğudur. Toplu taşıma kullanmak, açık veya kapalı alanlarda olmak, sırada beklemek veya kalabalıkta olmak gibi bir durumdan korkarsınız. Kaygı, korku yoğunlaştığında, kaçmanın veya yardım almanın kolay bir yolu olmadığı hissinden kaynaklanır.

Agorafobili kişi, özellikle kalabalık, halka açık yerde kendini güvende hissetmekte zorlanabilir. Halka açık yerlere gitmek için bir akraba, arkadaş gibi refakatçiye ihtiyacı olduğunu hissedebilir. Korku o kadar yoğun olur ki, evden hiç çıkamayacağını dahi hissedebilir.

Kişinin biyolojisi (sağlık koşulları ve genetik dahil) mizacı, çevresel stres, öğrenme deneyimi, agorafobinin gelişiminde rol oynayabilir.

Agorafobi tedavisi çok kolay olmayabilir, çünkü genellikle korkularla yüzleşmek anlamına gelir. Ancak psikoterapi ve ilaçlarla agorafobiden kurtularak daha keyifli bir hayat yaşanabilir.

Agorafobili Panik Bozukluk Nedir?

Agorafobi“ (eski yunanca) teriminin tercümesi „alan korkusu“dur. Mağdur kişi, evi terketmekten, kamuya açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş merkezlerine veya dükkanlara girmekten, kalabalık içerisinde, sinemalarda veya dar ve kapalı odalarda bulunmaktan, ya da trenle, otobüsle veya uçakla seyahat etmekten korkar. Bu nedenle ya bu yerlere gitmekten kaçınır ya da oralarda bulunduğu sürece büyük korkular yaşar. Panik ataklar ve agorafobi çoğunlukla birlikte ortaya çıkar. Böyle bir durumda konulacak teşhis “Agorafobili panik bozukluk“ tur.

Agorafobinin Tedavisi

Agorafobi tedavisi genellikle hem psikoterapi hem de ilaç tedavisini içerir. Biraz zaman alabilir, ancak tedavi iyileşmeye yardımcı olacaktır.

Psikoterapi, anksiyete belirtilerini azaltmayı, hedefler belirlemeyi ve pratik beceriler öğrenmek için bir terapistle çalışmayı içerir. Bilişsel davranışçı terapi, agorafobi dahil olmak üzere anksiyete bozuklukları için en etkili psikoterapi biçimlerinden biridir.

Genel olarak kısa süreli bir tedavi olan bilişsel davranışçı terapi, kaygıyı daha iyi tolere etmek, endişelere doğrudan meydan okumak ve kaygı nedeniyle kaçınılan faaliyetlere yavaş yavaş geri dönebilmek için belirli beceriler öğretmeye odaklanır. Bazı antidepresanlar ve antianksiyete ilaçları agorafobiyi tedavi etmek için hekim tarafından reçetelenebilir.

Panik atak nedir? Panik atak belirtileri ve tedavi yöntemleri..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Hamilelik Dönemi İle İlgili En Sık Sorulan Sorular

Cts Mar 27 , 2021
Hamileyken X-Ray cihazından geçmenin bir sakıncası var mı? Hamileyken lazer epilasyon yaptırabilir miyim? Hamile kalmadan önce hangi vitaminleri kullanmalıyım? Hamileyken kaplıcalara gitmem tehlikeli olur mu? Yerine önerebileceğiniz bir şey var mı? Hamilelikte yükseğe uzanmak tehlike mi? Hamilelikte ev işi yapmak, uzun süreli yürümek, merdiven çıkmak zararlı mı? Hamilelikle ilgili bu […]
hamilelik

Recent Post