Geçmeyen Burun Akıntısı Rinit Olabilir

Burun akıntınız hiç geçmiyorsa sebebi Rinit olabilir! Rinit (burun iltihabı), insanlık tarihinin en eski sağlık sorunları arasında yer alır. Burun iltihabı, birtakım insanlar için geçici bir şikayet olsa da bazılarında kronik bir problem haline gelerek yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür.

Burun iltihaplarının dünya genelinde sıklıkla görülen bir hastalık olduğunu ve hastaların yaşam kalitelerini düşürdüğünü söyleyen Baş, Boyun Cerrahisi ve KBB Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, konu hakkında merak edilen soruları yanıtladı

Burun iltihabının neden kaynaklandığının çok iyi analiz edilmesi gerektiğine dikkat çeken KBB Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ozan Seymen Sezen, “Rinite (burun iltihabı) yol açan nedenlerin enfeksiyona bağlı gelişip gelişmediğini çok iyi tespit etmek gerekir.

Alerjik olmayan ya da alerjik olan burun iltihaplarının tanısı, tedavisi ve hastalara olan etkisi birbirinden farklıdır.

Alerji, bağışıklık sistemimizin alerjen olarak adlandırdığımız maddeye karşı aşırı tepkisi sonucu oluşur. Rinit (burun iltihabı) hastalarının birçoğu alerjik olmayan nedenlerden dolayı sağlık sorunları yaşamaktadır.

Alerji, burun iltihabıyla karıştırılıyor!

Vazomotor Rinit (Alerjik Olmayan Burun İltihabı) belirtileri konusunda açıklamalar yapan Prof.Dr. Ozan Sezen, şöyle konuştu: “Vazomotor rinit, alerjik olmayan, enfeksiyona bağlı olarak gelişmeyen burun iltihabı anlamına gelir. Vazo; kan damarlarını, motor ise burun dokusuyla birlikte kan damarlarını uyaran sinirleri ifade eder. Alerjik rinit, ileri düzeyde alerjik astım gibi hastanın yaşamını hayati oranda etkileyecek sorunlara yol açabilir.

Stres, sigara dumanı, hava kirliliği…

Vazomotor rinitin burun mukozasının aşırı yanıtına bağlı gelişen bir hastalık olduğunu ifade eden Prof.Dr. Sezen, “Vazomotor rinit; burun içerisinde bulunan ve kılcal damarların şişmesine neden olan sinir uçlarının hassas olmasından kaynaklanır. Burun içerindeki kan damarları genişleyebilir ya da şişebilir. Bu durumun sonucu olarak burunda tıkanıklık ve akıntı gibi semptomlar yaşanır.

Burun içerisinde yer alan sinir uçlarındaki hassasiyetin birçok nedeni olabilir. Maruz kalınan bazı kimyasal maddeler, sigara dumanı, hava şartlarındaki değişimler, hava kirliliği, sıcak ve baharatlı yiyecekler veya stres, vazomotor rinitin oluşmasına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

Geçmeyen şikayetler varsa ne yapılmalı? 

“Vazomotor rinit hastalığında şikayetler göz önünde bulundurulara detaylı bir burun ve boğaz muayenesinin yapılması teşhis için önemlidir. Hastada görülen alerjik bir nedenden kaynaklanmadığının kesin tespiti için ‘deri prick’ testi yapılabilir. Alerjik olmayan burun iltihaplarının tedavisinde tuzlu su içeren solüsyonlar veya semptomatik ilaçlardan faydalanılabilir.

İlaç tedavisinin etkili olmadığı durumlarda ise cerrahi tedavi seçeneği karşımıza çıkar. Vazomotor rinit için uygulanan cerrahi tedaviler, daha çok alt konka hipertrofisine ve otonom sinir sisteminde var olan bozuklukları tedavi etmeye yöneliktir” dedi.

Sinüzit nedir, belirtileri nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Lavanta ve Faydaları

Cts Kas 7 , 2020
Kozmetik sektöründe çok kullanılan lavanta içeriği çözücü maddeler sayesinde aslında sağlığımıza da faydaları vardır. Yüzyıllardır bitkisel tedavide kullanılan lavantanın ağrı kesici özelliği sayesinde Osmanlı zamanında savaşlarda her askerin cebine konulduğu biliniyor. Ballıbabgillerden olan lavanta Akdeniz bitki örtüsüne aittir.  Atlas Okyanusu kıyıları boyunca devam eden lavanta bitki örtüsü geniş bir alana […]
lavanta yararları

Recent Post