Lavanta ve Faydaları

Kozmetik sektöründe çok kullanılan lavanta içeriği çözücü maddeler sayesinde aslında sağlığımıza da faydaları vardır. Yüzyıllardır bitkisel tedavide kullanılan lavantanın ağrı kesici özelliği sayesinde Osmanlı zamanında savaşlarda her askerin cebine konulduğu biliniyor.

Ballıbabgillerden olan lavanta Akdeniz bitki örtüsüne aittir.  Atlas Okyanusu kıyıları boyunca devam eden lavanta bitki örtüsü geniş bir alana sahiptir. Çalı görünümde yetişen lavanta ucundaki mor renkli yapraklardan etrafa hoş bir koku yayılır. Ayrıca bu yaprakların sıkılması çıkan yağı ile uçucu yağlar arasında en meşhur olanıdır.

Lavanta Hakkında Bilgiler ve Faydaları

Temmuz aylarında toplanmaya başlanan lavantaların estetik açıdan da çok güzel göründüğü için fotoğraf çekimlerinde tercih edilir. Kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan lavanta içerdiği anti-enflamatuar sayesinde sakinleştirici bir özelliği vardır. Eski çağlardan beri cilt temizliğinde, romatizma, burkulma ve kırık bölgelere pamuk yardımıyla uygulanır. Lavanta yaralarda, baş ağrısında ve depresyon gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilecek aromatik bir bitkidir. 

Fitoterapi Merkezi Müdürü ve Aromaterapi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kartal, dünya genelinde doğal ve bitkisel ürünlere ilginin arttığını söyledi.

“Genetiğimize uygun olan şeyler doğal ürünlerdir”

Doğal ve bitkisel ürünlerin sağlıklı yaşama önemli katkılar sunduğunu belirten Prof. Dr. Kartal, “Hastalıkların artmasının sebepleri arasında hem doğal beslenmemek hem de endüstrileşmiş gıdaları yoğun kullanmak var. Sentetik ürünlerin sunduklarını doğada bulmak mümkün. Bizim genetiğimize uygun olan şey doğal ürünlerdir” dedi.

Kartal, aromatik bir bitki olan lavanta faydaları ve aromaterapi uygulamalarının lavantayla başladığını ifade etti.

Lavantanın bilinmeyen faydaları

“Pembe gençliği, mor dinginliği temsil eder”

Lavantanın rengi, kokusu ve yağıyla önemli bir bitki olduğunu vurgulayan Kartal, şöyle devam etti: “Pembe renk gençliği temsil ederken mor renk, olgunluk, dinginlik ve huzuru temsil ediyor. Aromaterapinin başlangıcı lavantayla olmuştur. 1910 yılında Fransız bir kimyacının laboratuvarında patlama olmuş ve eli ciddi şekilde yaralanmıştır. Elini lavanta yağının içine sokarak tedavi eden bu kimyager hızlı bir iyileşme görünce lavanta yağı başta olmak üzere diğer uçucu yağlar üzerine çalışmalar yapmaya başlamıştır. Aromaterapinin başlangıcı lavantaya dayanıyor.”

Lavanta yağı

“Lavanta yağı ağrıları dindiriyor”

Lavanta yağı çok iyi bir yara iyi edici, çok iyi bir yanık tedavi edici…

– Başınız ağrıdığında şakaklarınıza birkaç damla yağ ile masaj yaparsanız baş ağrınıza iyi gelir.

Sırt ağrısı için lavanta yağını, Hindistan cevizi yağıyla karıştırıp bir krem gibi sürebilirsiniz.

– Lavanta yağının bir diğer önemli özelliği uykusuzluğa iyi gelmesi. Bugün Avrupa’da lavanta yağı içeren kapsüller satılıyor. Türkiye’de organik lavanta yağı içeren kapsüller satılıyor. Uykusuzluk çekenler, lavanta yağı aldığında uyku kalitesi artıyor.

– Yine orta derece depresyonda lavanta kullanılan bir ürün. Kapsül kullanmak istemeyenler 3 damla lavanta yağını bir içeceğinize ekleyebilirsiniz. Lavanta çiçeklerinden çay da demlenebilir.

Egzama kaşıntısı için lavanta yağı kullanımı, kaşıntının giderilmesini sağlayacaktır.

– Kas ağrısı yaşayan kişilerin sorunlarını çözmektedir.

– Bağışıklık sistemi ve sindirim sistemini olumlu yönde etkiler. Mide bulantısı gibi sorunlara da lavanta çözüm olmaktadır.

– Lavanta yağını suya damlatıp ayaklarınızı dinlendirebilirsiniz.

– Lavantanın sakinleştirici etkisi var. Sinirli olduğunuz zaman giysinizin yakasına birkaç damla lavanta yağı damlatıp bir rahatlık sağlayabilirsiniz.

– Lavantanın böcek ve sinek kovucu etkisi vardır. Aynı zamanda yağı sinek ve böcek ısırığı üzerine sürüldüğünde kaşıntı için iyi gelmektedir.

– Dünya savaşında, ordu askerlerinin yaralanmalarında dezenfekte amaçlı kullanılmıştır.

Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler açısından zengin bir ülke olduğunu da dile getiren Kartal, bu zenginliğin ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

Sandal Ağacı Yağı ve Faydaları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

C Vitamini Cilt İçin Faydaları

Paz Kas 8 , 2020
C vitamini cilde faydası ile bilinen bir vitamin türüdür. Genellikle turunçgillerde yer alır ve pek çok sebzede de bulunur. C vitamini cilt için, vücut fonksiyonlarının devam etmesi için gereklidir ve gün içinde mutlaka alınmalıdır. Bağırsakların çalışmasından kan akışının düzenlenmesine kadar etkili olmaktadır. C vitaminini almak için gün içinde taze meyve suyu […]
c vitamini

Recent Post