Sağlıklı beslenme ile depresyon riskini azaltabilirsiniz

Yaklaşık son 10 yıldır araştırmalar, fiziksel ve zihinsel sağlığın bir bütünün parçası olduğunu ve ayrılamaz olduğunu göstermektedir. Sağlıklı beslenme gösteren (tam tahıl, işlenmemiş et, sebze, meyve gibi besinleri tüketen) Avustralya’lı kadınlarda bipolar bozukluk, anksiyete veya depresyon tanısı daha az konulmuştur. Bugüne kadar beslenme psikiyatrisi alanında besinler ve psikiyatrik bozukluklar arasında en güçlü ilişki depresyon riskinde bulunmuştur. Sağlıklı beslenme ile depresyon riskini azaltabilirsiniz!

Duygu durumu bireyin ne tür besinleri tüketeceği yönündeki seçimlerini ve kararlarını etkilemektedir.

Tüketilen besinler vücudun metabolik enerji gereksinimini sağlamakla birlikte zihin ve bilişin de dahil olduğu birçok beyin fonksiyonlarını etkilerler. Besinler ve beslenmenin duygu durumu ve davranışları etkilediği hem fiziksel hem de duygusal iyilik haline katkıda bulunduğu görüşü giderek daha çok kabul görmektedir. Çeşitli besin ögeleri yetersizliğinin sadece bilişsel fonksiyonlarda zayıflama ve depresif ruh haline, depresyona yol açmakla kalmayıp; saldırgan davranışların sergilenmesinde de etkili olduğu bilinmektedir.

Beslenmenin duygudurumu, davranış ve biliş üzerine etkilerinin ortaya çıkmasında beyin-bağırsak eksenindeki sinyallerin önemi günümüzde daha iyi anlaşılmıştır.

Gün içerisinde yaşadığımız sıkıntı, yorgunluk, endişe ve mutsuzluk gibi değişik ruh halleri, tercih ettiğimiz yiyeceklerin çeşit ve miktarlarını da belirleyebilir.

Bedenen yorgun olmak, iştahın azalmasına sebep olur. Kişiler çoğu zaman yemek yemek istemezler. Dikkat edilmediği takdirde düşen vücut direnci hastalıklara daha kolay yakalanılmasına sebep olur. Böyle dönemlerde C vitamini tüketiminin özellikle artırılması gerekir. Taze meyve ve sebzeler en ideal tercihlerdir, vitamin kaybına uğramamaları için çiğ tüketilmeleri önerilir. 

sağlıklı beslen mutlu ol

Meyve ve sebze yemek, depresyonu azaltıyor, mutluluğu arttırıyor.

Yeni araştırmalar, günde sadece birkaç porsiyon meyve ve sebze yemenin sadece 2 hafta içinde ruh halini iyileştirdiğini ve beyin performansını arttırdığını tespit etti.

Yapılan çalışmada, 2 hafta boyunca meyve ve sebze yiyen genç erişkinlerin hem motivasyonunda hem de zindeliklerinde artış görüldü. Katılımcılara ayrıca daha fazla meyve ve sebze yeme alışkanlığı da kazandırıldı. Çalışmanın yazarı Dr. Tamlin Conner şunları söyledi: “Bu çalışmadan elde edilen mesaj, insanlara günde 5 öğün yemek yemelerini hatırlatmak değil, yalnızca daha fazla meyve ve sebze yemesi gerektiğini söylemek.”

Araştırma için 171 genç yetişkin araştırıldı. Daha fazla meyve ve sebze yiyen kişilerin zihinsel sağlıklarının da geliştiği görüldü. Sağlıklı beslenme insanlara, daha düşük depresyon, daha fazla mutluluk, daha yüksek yaşam memnuniyeti ve daha fazla sosyal-duygusal refah sağlıyor. Bu sonuçlar, genç yetişkinlere taze meyve ve sebze yemenin psikolojik ve zihinsel gelişime yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Sağlıklı bir bağırsak florası için ne yemeli?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Bahar nezlesini önlemek için öneriler

Pts May 16 , 2022
Alerjik nezle ya da alerjik rinit olarak da bilinen bahar nezlesi, bahar aylarında polenlerin artışı ile birlikte birçok kişide gözlemlenmektedir. Soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen nezleden farklılık gösteren bahar nezlesine ne iyi gelir?  BAHAR NEZLESİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Bahar alerjisinin %100 tedavisi mümkün değildir. Alerjiden korunmak için bazı noktalara […]

Recent Post