Talipes (Düşük Ayak) Sendromu Nedir?

Ayağın bilek kısmındaki eklemlerden sarkarak gevşemiş bir şekilde sarkıp ayağın yukarıya kaldırılamaması halidir. Bu durumda ayak ya kısmi ya da tamamen yukarıya kalkma yeteneğini kaybeder. Düşük ayak (talipes) hastalığı, günlük yaşamı olumsuz yönde oldukça fazla etkileyen bir durumdur ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır. İzlenecek tedavi yöntemi oldukça iyi bir şekilde araştırılmalı en uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Talipes: Ayağın yu­karı kaldırılamaması halidir; ayak, bilek ekleminden, gevşek bir şekilde, sarkar.
Nedeni: Genellikle, ayak bileği ekle­mini sinirlendiren sinirlerin nevrit; veya başka hastalığı sonucu, ayak bileğinde bükme yaptıran kasların felce uğrama­sıdır. Düşük ayağın en kötü şekillerine neden olan hastalık, poliyomiyelit (ço­cuk felci) ‘dir, fakat bu hastalık günümüz­de seyrekleşmiştir. Nevrit nedenleri ise, alkol, tifo, difteri ve vitamin eksikliğidir. Ayrıca, kurşun zehirlenmesi ve sinirle­rin doğrudan sıkımı da, düşük ayağa ne­den olur.

Düşük ayak hastalığında merdiven inip çıkarken ve özellikle yürürken ayağın yere sürtünmesi söz konusudur. Bir hissizlik ve ayağı yeteri kadar kontrol edememeden kaynaklı bir sorundur. Düşük ayak hastalığına yakalananların ayakkabısız olarak yürümesi mümkün olmaması ile birlikte ayakkabısız yürünmesi durumunda ayak burkulmalarına neden olabilmektedir. Ayrıca ayakkabı olarak topuklu ayakkabılar da kullanılamamaktadır.

talipes düşük ayak ile ilgili görsel sonucu

Düşük Ayak Hastalığına Sahip Olanların Karşılaşabileceği Durumlar Şunlardır;

  • Ayak eklemlerinde kireçlenme
  • Parmak şekillerinde bozukluk
  • Ayağın değişik yerlerine sürekli baskı nedeniyle meydana gelen yara ve nasır oluşması
  • Hasta olan ayağın sağlam ayağa göre küçük kalması
  • Yürüyüş bozukluğundan kaynaklanan bel, sırt, kalça ağrıları
  • Yürüyüş ritmi bozukluğundan kaynaklanan vücudun yana doğru eğrilmesi, duruş bozukluğu
  • Baldırlarda meydana gelecek olan gerginlik ve kasılma

Günlük hayatın kalitesini oldukça fazla bir şekilde olumsuz etkileyen bu durumu ortadan kaldırmak ve yaşamı kaliteli kılmak için tedavi olunmalı gerekli tedavi yöntemleri uygulanarak bu durum ortadan kaldırılmalıdır. 

Çocuk felci (polio) nedir, neden olur? Belirtileri, aşısı ve tedavisi..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Bel Fıtığı Hakkında Herşey

Cum May 5 , 2023
Bel fıtığı neden oluşur ? Gerçekte insanoğlunun ayakta durmasının bedelidir. Vücudun bütünlüğünü ve belli bir konfigürasyon içinde hareket etmesini sağlayan temel yapı omurgalar olup, bunların arasında otomobillerdeki amortisör gibi görevi yapan yani gelen yüklenmeleri karşılayan kıkırdak yapısındaki diskler vardır. Çünkü vücuda gelen en büyük yük yerçekimidir. İnsanlarda yılda ortalama beş […]

Recent Post