UYKUDER: 1,5 milyon kişi Uyku Apnesi

Tanı koyulmuş hasta sayısının çok az olmasına karşın 1 milyon 500bin kişinin uyku apnesi olduğu biliniyor.

Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ,Türkiye’de, resmi verilere göre 1.5 milyon uyku apne sendromlu kişi bulunduğunu belirterek, “Buna rağmen uyku apne tanısı konulmuş hasta sayısı çok az. Tanı konulmuş kesin hasta sayısını bilemiyoruz. Avrupa’daki durum da ülkemizdekine benzer.” dedi.

Uyku Apnesi Hastalığı - Ameliyat.com

Dernek tarafından organize edilen, “5. Uyku Bozuklukları Kongresi”ne katılmak için Trabzon’a gelen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Karadağ, yaptığı açıklamada, uykuda tekrarlayan üst solunum yolu tıkanmalarıyla karakterize ve sıklıkla kandaki oksijen oranının azalmasıyla birlikte görülen durumun Obstrüktif Uyku Apne Sendromu olarak tanımlandığını söyledi.

Uyku apnesinin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Karadağ, “Düzensiz nefes alış verişi ve nefes durmasının şiddetiyle bağlantılı olarak vücut oksijen eksikliği yaşar. Oksijen sağlıklı yaşamın en vazgeçilmez ihtiyacıdır. Tüm sistemlerin sağlıklı yaşam için oksijene ihtiyacı vardır.” diye konuştu.

Erkekler, daha şanssız

Türkiye’de, resmi verilere göre 1.5 milyon uyku apne sendromlu kişi bulunduğunu belirten Karadağ, “Buna rağmen uyku apnesi tanısı konulmuş hasta sayısı çok az. Tanı konulmuş kesin hasta sayısını bilemiyoruz. Avrupa’daki durum da ülkemizdekine benzer.” dedi.

Uyku apne sendromunun, erkeklerde daha sık görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Karadağ, şunları kaydetti:

“Erkekler, bu hastalığın görülmesi noktasında biraz daha şanssız. Kadınlar ise hastalığa menopozdan sonra biraz daha yatkın oluyor ve hastalık bu dönemden sonra biraz daha artıyor. Uyku apne sendromu, yeni doğandan başlayarak 100 yaşındaki kişiye kadar herkeste olabilir. ”  

 

Stres ve Kalp Yetersizliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Bronşiolit Tehlikesi

Cum Ağu 14 , 2020
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Sezin Aslan, akut bronşiolit hastalığı hakkında bilgi vererek “Sigara içilen ortamlarda bronşiolitle daha fazla karşılaşmaktayız. Bunun için kesinlikle çocuklar sigaraya maruz bırakılmamalıdır.” dedi. “Akut bronşiolit” özellikle kış aylarında ve ilkbaharın başlarında çocuklarda sıklıkla iki yaşın altındaki çocuklarda gördüğümüz bir hastalıktır’ diyen Sezin Aslan; ‘Bronşiolit […]
Bronşiolit Tehlikesi

Recent Post