Yüksek tansiyon ile göz ilişkisi

Yüksek tansiyon; hipertansif retinopati, bulanık görme veya görme kaybına neden olan damar hasarı ile sonuçlanabilir. Sessiz katil olarak anılan yüksek tansiyon, bir kalp krizine veya felce neden olmadan önce yıllarca kendini göstermeyebilir. Bu yüzden yüksek tansiyonu erken tespit edip diyet, egzersiz ve ilaçla tedavi etmek çok önemlidir.

Göz vücudun aynasıdır aslında… Bazen insanlar tansiyonunu ölçmek isteyen bir göz doktoruna “Ben sadece gözlüklerimi almak için buradayım. Neden kan basıncımı kontrol ediyorsun?” diyebilir. Hipertansiyon gözde retina damarlarında daralma, kalınlaşma, sertleşme, kanama ve ödem gibi değişikliklere yol açmaktadır. Kontrolsüz hipertansiyon da görme sinirinde ödem yaparak görme kaybına neden olmaktadır.

Yüksek tansiyon gözde de etkili

Göz damarları birleşik kaplar sistemi gibi tüm vücut dolaşımının bir parça­sı olduğu için göz damarları da yüksek tansiyondan etkilenebilir.

Yüksek tansiyon gözde ne gibi sorunlara yol açabilir?

Göz içindeki damarlar vücudun en ince çaplı damarları olduğu için basınç deği­şikliklerine en duyarlı damarlardır, hemen etkilenirler. Önce toplardamarlar genişler, atardamarlar daralır. Sonra göz içinde kanama ve beslenme bozuklukları olabilir; tıpkı şeker hastalığına bağlı göz sorunlarında olduğu gibi.

Gözleri hareket ettiren kaslarda, ve yüz kasları nı besleyen damarlarda da tıkanıklık olabilir.

Göz siniri de açlıktan dolayı şişebilir (Afrikalı aç çocukların şişkin karınlarını dü­şününüz). Göz içindeki atar veya toplardamarlarda ya da göz sinirini besleyen atar veya toplardamarlarda tıkanıklık olabilir.

11 Önemli İpucuyla Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir? - Yemek.com

Yüksek Tansiyonluların Göz Açısından Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

* Asla ilacınızı hekim söylemedikçe bırakmayın. İlacı bırakınca tansiyon yine yükselir.
* Büyük tansiyonun sınırı yaşa göre değişir ama küçük tansiyon asla 9′u geçmemelidir.
* Geçici görme kaybı, kararması olursa tansiyonunuzu ölçün. Bunlar yük­selme işaretidir.
* Gözde kanama olursa tansiyonunuzu ölçün. Bu, yükselme işaretidir.
* Tansiyon hastalan 10 yıla kadar yılda bir kez, 10 yıldan sonra her 6 ayda bir göz muayenesi olmalıdır.
* Tansiyon ilacınızı şart değilse akşam almayın, şartsa erkence almaya çalışın.
* Tansiyonunuzu kendiniz ölçmeyi öğrenin.

Yüksek tansiyonun gözdeki etkileri tedavi edilebilir mi?
Eğer tansiyon normale düşerse ve geri dönülmez değişiklikler meydana gelmemiş­se tedavi edilebilir. Tedavinin bir parçası da kan sulandırıcı Aspirin gibi ilaçlardır.

Tansiyon ilaçlarının kullanım şekli gözü etkileyebilir mi?

Evet, özellikle gece alınanlar. Bir sabah kalktığında aniden bir görmesini kaybet­tiğini anlayan o kadar çok, o kadar çok ileri yaşta hastam var ki, neredeyse ileri yaştakilere gece uyumayın diyeceğim. Esas sorun uykunun kendisi veya süresi de­ğil, vücut tansiyonunun normalde sabaha karşı düşmesidir. Şöyle düşünün, tansi­yon zaten sabaha karşı düşer, çünkü uyku nedeniyle kanın tam basınçla vücutta dolaşması gerekmez. Ama eğer kişinin hipertansiyonu varsa ve tansiyon ilacını ge­ce almışsa o zaman tansiyon sabaha karşı tehlikeli düzeye kadar inebilir ki, bu da göz damarlarında tıkanma ile uyanmanın nedenidir.

Yüksek tansiyonun gözdeki etkileri erken dönemde anlaşılabilir mi?

İlk işaret gözde kıpkırmızı kanama olabilir. Küçük tansiyon 9′u geçince olur. Bu olmaksızın da, erken dönemde tansiyonun yüksek olduğu göz içine bakılarak anlaşılabilir (ta­bii ki ne kadar yüksek olduğu değil). Cöz vücudun aynası denmesinin nedenlerinden biri de budur. Özel ışıklı aletlerle gözün içine bakılarak göz damarlarının durumu incelenebilir ve durumlarından vücut tansiyonunda sorun olduğu anlaşılabilir.

Kıpkırmızı göz: Gözün akında bu şekilde bir kanama aslında göz açısından bir tehlike taşımaz.

Düşük tansiyon da gözde sorun oluşturabilir mi?

Her düşük tansiyonu olanda gözde sorun olmaz. Ama özellikle parmak uçların­da devamlı soğukluk ve solukluk olan, sık migren geçiren, sık baş dönmesi olan kişilerde kan yeterince basınçla göze ulaşamayabilir ve yine damar tıkanıklıkla­rı olabilir. Bu kişilerde göziçi basıncı normal de olsa fazla gelebilir. Hatta normal basınçlı glokom hastalığı olabilir. Bu yüzden bazen normal basınçlı glokom has­talığı olmaksızın normal olan göziçi basıncını damlalarla daha da fazla düşürmek gerekiyor.

Göz kanlanması neden olur, nasıl geçer? Tedavisi ve öneriler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Dizleri güçlendirmek için 7 etkili yöntem

Pts May 1 , 2023
Bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden Covid-19 pandemisi fiziksel hareketlerimizin büyük ölçüde kısıtlanmasına yol açarken, vücudumuzun tüm yükünü çeken dizlerimizi de vurdu. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Halil Koyuncu, dizi oluşturan yapılardan kas, kemik ve eklemleri güçlendirmek için basit ama etkili 7 yöntemi anlattı, önemli uyarılar ve […]
diz ağrısı

Recent Post