Göz nezlesine dikkat çeken ve son birkaç yıldır her dönemde görülmeye başlandığını ifade eden Fırat Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Ülkü Çeliker; bulaşıcı olan bu hastalıkla mücadele ederken insanların gözlerini ovmamalarını ve ellerini sürekli yıkamalarını istedi.
Prof. Dr. Çeliker, son birkaç yıldır 4 mevsim görülmeye başlanan Konjektivit (Göz nezlesi) ile ilgili bilgilendirme de bulundu ve göz nezlesine dikkat çekti. Virüsün son derece bulaşıcı olduğunu ve aile bireylerinin arasında bir kişinin hastalığı geçirmesiyle diğer aile fertlerine de çok hızlı bir şekilde bulaşabildiğini belirten Çeliker, “Onun için hijyen kurallarına ve aynı havlunun kullanılmamasına dikkat edilmelidir, Virüsler canlı yerlerde yaşamayı severler. Kapı tokmaklarında bile 7 güne kadar yaşayabildiğini biliyoruz. O nedenle biz kendi polikliniğimizde bile hijyen açısından son derece dikkatli olmaya çalışıyoruz” dedi.
El yıkama alışkanlığı önemli
Hastalığın sadece Elazığ’da sınırlı kalmadığını Türkiye’de de son 2-3 yıldır yaygın olduğunu vurgulayan Çeliker, şunları kaydetti: “O kadar yaygın ki göz doktorları da hasta muayene ederken hastalığı kendileri de alıyorlar. Kendi önlemlerimizi alıyoruz. Hastaların en sık el yıkamaya dikkat etmeleri lazım. Hiçbir şekilde gözlerini elleriyle ovmayacaklar. Hiçbir dönemde bunu önermiyoruz. Özellikle bu endemik halde bulunan bulaşıcı göz hastalığının korunması için sık sık el yıkamak gereklidir. El yıkama alışkanlığı bir sürü bulaşıcı hastalıkta çok önde gelen bir önlemdir. Basit bir önlemdir ama insanlarımızın dikkat etmediği bir önlemdir. Ben kendi adıma konuşursam hem göz hekimi hem de insan olarak sürekli elim sudadır. Hastaların, her türlü hastaneye gittiğinde el, göz temasını yapmamaya çalışmaları ve sık sık el yıkamaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Ebeveynlerin, çocuklarının özellikle göz ovuşturma olayını çok fazla engellemeleri mümkün olmayabilir ama yine de dikkatli olmalarında yarar var.