İstek ve arzuyla yapılan seks sizi ateşli ve harika hissettirmeli öyle değil mi? Fakat Postkoital disfori yani cinsel kimlik bozukluğu; seksten sonra hem erkekleri hem de kadınları üzgün, kızgın ve endişeli hissettirir. Postkoital disfori; insanları seksten sonra depresif ve endişeli hissettiren inanılmaz derecede yaygın, ancak çok az araştırılmış bir sendromdur.
2015’te 230 kadın üzerinde yapılan araştırmada yüzde 46’sı en az hayatları boyunca bir kere seksten sonra üzgün hissettiğini belirtmiş. Bu araştırmaya katılan cinsel olarak aktif genç kadınların neredeyse yarısının, seksin kendisi harika olsa ve hatta seks sadece mastürbasyon olsa bile, seks sonrası melankolik, endişeli, kızgın, depresif veya agresif hissettikleri anlamına geliyor.
Araştırma sonunda insanların bu duyguyu “öfke veya utanç deneyimi” ve “benlik kaybı” olarak tanımladığını söyledi. New York Times’da postkoital disforiyle ilgili bir haberde alıntılanan 20 yaşındaki bir adam deneyimini “yaklaşık bir gün boyunca kelimenin tam anlamıyla sancılı ve depresif” olarak nitelendirdi. Ancak ortaya çıkan gerçekten yaygın bir tanım; kendi bedeninizde kendinizi yersiz hissetmekti. Bu duygulara her zaman gözyaşları eşlik etmez ve bazen hisler olmadan gözyaşları olur. Her iki durum da eşit derecede kafa karıştırıcıdır, ancak hiçbiri sizi izole hissettirmemelidir.
Ağlamak bir kırılma nedeni değildir!
Yapılan araştırmalarda bulunan şey, bu durumun birçok insanı etkileyebilecek bir sendrom olduğu ve hakkında çok az araştırmamız olduğu gerçeğinin yanı sıra, çok sevdiğiniz bir kişiyle hayatınızın en iyi orgazmını yaşayabileceğiniz ve sonrasında hala gizemli bir şekilde kötü hissedebileceğinizdi.
Sıcak bir anın ardından gelen üzüntü duygusunun muhtemel sebepleri arasında aşağıdaki faktörler bulunmaktadır.
Hormonal Tepki
Beden, cinsel uyarılma ve orgazm esnasında adeta bir hormon saldırısına uğrar. Ancak seksin bitiminde hormon seviyeleri dramatik bir düşüş yaşar. Bu düşüş, olumsuz duyguları beraberinde getirebilir.
Suçluluk
Burada rızasız bir ilişkiden bahsedilmediğine dikkat çekmeliyiz. Bazı insanlar hormonal ya da duygusal dürtülere göre seks yapar ve seksten sonra verdikleri karardan pişmanlık duyup üzgün olurlar. Başka bir şekilde, başka bir yerde ya da başka biriyle seks yapmış olmayı isterler.
İlişkinin Hissettirdikleri
İlişkinin durumuna ilişkin belirsizlik, seksin ardından hissedilen negatif duygular üzerinde etkilidir. Bu, özellikle ilişkinizi kurtarmak ya da ilişkinizi daha iyi tanımlamak amacıyla seks yaptığınız durumlarda ortaya çıkar.
Beden Sorunları
Bir kişi, özellikle bedeninden memnun değilse cinsel birleşme sonrası huzursuzluk ve depresyon duyguları içinde, bedeniyle ilgili sorunları dillendirebilir. Kaygının kaynağı sadece kendi bedenini nasıl gördüğü değil, aynı zamanda partnerinin bu konuda düşündüklerini merak ediyor olmasıdır. Tüm bunlar cinsel birleşme sonrası tepkinin olumsuzluğunu besleyebilir.
Cinsel Performans
Bir kişi seksin ardından nasıl ki bedeniyle ilgili olumsuz duygulara kapılıyor ya da partnerinin bu konuda düşündükleriyle ilgileniyorsa, cinsel performansı hakkında da kaygılanabilir. İnsanlar sadece yeterli bir performans gösterip gösteremediklerini sorgulamakla kalmazlar. Daha rahatsız edici olan, partnerlerinin bu konuda ne düşünüyor olduğudur. Partnerleriyle konuşmadıkları takdirde bu konu da bazı insanlar için ciddi bir kaygı ve depresyon kaynağı olabilir.
Orgazm Eksikliği
Cinsel birleşme sonrası huzursuzluk aynı zamanda bir orgazm sorunu da olabilir. Kişinin kendi performansıyla ilgili güvensizliği başka bir şeydir; ancak aynı depresyon ve kaygı, kişinin partneri orgazm olmadığı zaman da ortaya çıkabilir. Bunun her zaman performans sorunu olması gerekmez. Bir partner, orgazm olmadığı zaman, bunun diğerinin performansıyla hiçbir ilgisi olmayabilir. Bir kişinin orgazm olamamasının birçok fizyolojik, duygusal ve sosyal nedeni olabilir. Yine de bir partnerin orgazm olamaması, diğerinin kendinden şüphe etmesine ve beraberinde üzüntü ve depresyona yol açabilir. Dahası, her ne sebeple olursa olsun orgazm olamayan kişi bununla ilgili kendisini sorgulamaya başladığı zaman cinsel birleşme sonrası huzursuzluk ortaya çıkabilir.
Tetikleyici Olarak Seks
Bir kişi cinsel travma yaşadığı zaman, profesyonel yardım alınmış olsun ya da olmasın, cinsel karşılaşmalar kişi için olumsuz duyguları tetikleyebilir. Bu durum, herhangi bir anda ortaya çıkabileceği gibi, cinsel deneyimin ardından da oluşabilir.
Yara Bandı Olarak Seks
İlişkide sorun mu yaşıyorsunuz? Çözüm, seks olmayabilir. Çoğu durumda seks, en iyi ihtimalle geçici bir yara bandıdır. Seks, ilişkideki bağlanma ihtiyacını karşılıyor gibi görünse de durumu daha da karmaşıklaştırabilir ve duygusal bir bedeli vardır. Bu durum, özellikle seks, ayrılığı engellemek ya da eski bir sevgili ile yeniden ilişki başlatmak amacıyla kullanıldığında ortaya çıkar.
Seyrek Seks
Belki de kişi üzgündür, çünkü bir daha uzunca bir süre seks yapamayacağının farkındadır. Bu, seksin olmadığı ilişkilerde yer alan kişiler için gerçek bir endişe ve cinsel birleşme sonrası huzursuzluk kaynağıdır. Seksin olmadığı ilişki, seksin dahil olduğu ancak sıklığının yılda on kereden az olduğu bir ilişki olarak tanımlanır. Yakın zamanda tamamlanan bir cinsel ilişkinin uzun süre sonuncusu olabileceği bilgisi, kişilerin üzülmesine ve son zamanlarda ortaya çıkan cinsel girişimleri daha saldırgan değerlendirmelerine neden olur.
Cinsel Sosyalizasyon
Cinsel senaryolarımız sıklıkla sosyalizasyon süreci aracılığıyla şekillendirilir. Eğer bir kişi seksle ilgili utanması gerektiğini öğrenirse, bu duygu bir cinsel ilişkinin ardından ortaya çıkabilir.
Orgazm Yoğunluğu
Son olarak; kaygı, depresyon veya üzüntü duyguları, orgazmın yoğunluğuna bağlanabilir. Beden gevşeyene ve zihin biraz temizlenene kadar, iyi bir orgazm bu cinsel birleşme sonrası olumsuz durumların bir nedeni olma potansiyeline sahiptir.
Kendinizin ve partnerinizin duygularını kabul etmek, bu duyguların kaynağını öğrenmek ve bu duygularla ilgilenmek için gereken özeni göstermek, cinsel huzurunuzu artırmanızı sağlayabilir.