Vegan beslenme yıllardır pek çok kişi tarafından benimsenmekte ve sağlık açısından sağladığı faydalar ile bilinmektedir. Hepimiz veganlık konusunda az çok bir bilgiye sahip olsak da zaman içerisinde vegan trendinin gelişimiyle birlikte her bir tüketici için tanımı da değişkenlik göstermeye başlamıştır. Uluslararası Vegan Topluluğu veganizm için: “Yiyecek, giyecek veya başka herhangi bir amaçla; hayvanlara yönelik her türlü sömürüyü ve zulmü mümkün olduğunca engellemeye çalışan bir yaşam biçimidir” tanımını yapmıştır. Bir beslenme şekli olarak hayatımıza giren veganlık kavramı, günümüzde insanların hayatlarının tümünde önemli bir değer haline gelerek tüketim alışkanlıklarını etkilemeye başlamıştır.
Son yıllarda veganizme olan ilgi önemli ölçüde artmıştır. Google Trends verilerine göre Türkiye’de son 5 yılda, Google’da vegan teriminin %370 daha fazla aratıldığı görülmekte…
Veganizm Güzellik Rutinlerini Nasıl Etkiliyor?
Güzellik ve kişisel bakım endüstrisi, tüketicilerin kendilerini adapte etmeye başladıkları bu yeni hayat biçimine göre şekil alması gereken bir noktaya gelmiştir. Tüketicilerin daha temiz ve bilinçli olarak üretilen kozmetik ürünlerine olan yönelimleri, trendleri içerik ve marka şeffaflığı etrafında şekillendirmektedir. Tüketici tercihleri sadece hayvansal ürünleri içermeyen ve hayvanlar üzerinde deneylerin yapılmadığı ürünleri değil, bunların yanında doğal içerikli ve dünyaya en az zararı verecek ürünleri de kapsamaktadır. Pek çok marka, çevreye zarar vermeyen bu ürünleri; sürdürülebilir içerikler, verimli üretim prosesleri ve geri dönüştürülebilir ambalajlarıyla piyasaya sürmektedir. Pek çok tüketici vegan güzellik ürünlerini tercih etmesine rağmen, vegan bir beslenme şeklini benimsememektedir. Bu durum da bize; vegan güzellik ürünlerinin, çevre dostu ve etik seçenekler arayan tüketicilere daha geniş bir yelpaze sunduğunu göstermektedir.
Global Vegan Güzellik Pazarı
Kişisel bakım ve güzellik pazarına geniş bir açıdan baktığımızda; dünyadaki tüm bölgelerde, yeni lansmanı yapılan ürünlerdeki vegan iddiasının son 5 yılda arttığını görüyoruz. Sadece 2019 yılında bu artış %12,8 oranındadır. Vegan ürün pazarını yönlendiren Avrupa ve Kuzey Amerika, vegan beslenme şeklinin dünyada en yaygın olduğu iki bölgedir.
Bu bölgelerin dışında Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika’da son 5 yılda vegan ürünlerin lansmanında görülen %437 oranındaki sarsıcı artış, bu bölgelerde de ilginin artmakta olduğunu göstermektedir. Bugüne kadar Asya’da bu denli bir ilgi gözlemlenmemiş olsa da; 2025 yılına kadar, vegan gıda endüstrisinde gerçekleşmesi beklenen %6,25’lik büyüme ile Asya Bölgesi’nin en yüksek yıllık büyüme oranına ulaşacağı ön görülmektedir. Böylece, vegan beslenme biçimi daha da popüler oldukça, vegan güzellik ürünlerine olan ilginin de önümüzdeki yıllarda artmasını bekliyoruz.
Saç Bakım Pazarında Vegan Trendi
Vegan saç bakım pazarına odaklandığımızda, özellikle şampuanların bu pazardaki hakimiyetini görüyoruz. Şampuanları, saç kremleri ve saç bakım ürünlerinin takip ettiğini söyleyebiliriz. Saç bakım alanında 2016 yılından bu yana özellikle Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’da üç katına kadar artan vegan iddiası bizlere bu iddianın gidişatı üzerine önemli ipuçları vermektedir.
Hayvansal Keratine Bitkisel Alternatif: Keramatch V
Keratin proteinleri uzun yıllar boyunca saç bakım uygulamalarında kullanılagelen, zarar görmüş saçlarda pek çok faydası bulunan ve sert, şekillendirmesi zor ve kırılmaya yatkın saçlardaki onarıcı etkisi herkes tarafından bilinen bir kozmetik içeriktir. Oldukça geleneksel olduğunu söyleyebileceğimiz bir kozmetik içerik olan keratin proteinlerinin saçın hissiyatını ve kalitesini artırdığını tüketiciler de iyi bilmekte ve saçın temel yapılarından biri olan keratini saç bakım ürünlerinin de temeli olması gerektiğini düşünmektedirler. Bu noktada tüketicilerin günümüzde karşılaştığı zorluk, faydalarından emin oldukları bu yüksek performanslı içeriğin performansından ödün vermeden, vegan trendine uygun olan bitkisel kaynaklı bir protein alternatifi bulabilmektir.