Göz migreni gözün ağ ya da retina tabakasında gözün grisinde bulunan damarlarda spazm olması ile kanın azalmasından kan akımından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Göz migreni olan hastanın kontrollerini aksatmadan doktora gitmesi gerekir. Ve göz muayenesinde de bir sorun görünmeyebilir. Migren bir dışlama tanısıdır ve görme kaybına yol açabilir mi araştırmalar sürmektedir.
Göz Migreninden veya Auralı Migrenden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Eğer gözlerinizin net görmesi gereken bir mesleğiniz varsa göz migreni ya da görsel aura varsa yaptığınız işlere ara vermeli ve dinlenmelisiniz. Mesela trafikte iken migren ataklarınız ortaya çıkarsa arabanızı sağa çekip görmenizin tamamen düzelmesini beklemelisiniz. Migreni tetikleyen gıdalardan ve içeceklerden uzak durmak da bir yöntemdir. Strese bağlı bir migreniniz varsa yeterli ve düzenli uyku yoga ve masaj gibi stres atıcı yöntemleri denemelisiniz.
Göz Migreninin Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Göz migreni ve görsel aura tamamen yok olmamaktadır. Bu yüzden migren için hastanın durumuna göre verilen ilaçlar kullanılabilir. Ve yaşam tarzı değişebilir. Tedavi ile hem atağın geçirilmesi hem de gelecek atakların önlenmesi sağlanmaya çalışılır. Atak tedavisinde amaç genişlemiş damarların daralmasını sağlamak ve böylece ağrılar azalacaktır.
Göz Migreni Nedir ve Kimlerde Görülür?
Migren otonom sinir sisteminde ortaya çıkan bir hastalıktır. Otonom sinir sisteminin işlevleri damar, sindirim sistemi ve dolaşım sistemini kontrol etmektir. Migren sadece baş ağrısı olarak görülen bir durum değildir. Migrenin hastanın gündelik yaşantısını çok ciddi anlamda ve olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir.
Migren hastalığı en çok 15 ve 22 yaşlarında görülür. Migren olma yaşı 55 yaşından sonra daha da azalmaktadır. Migren kadınlarda erkeklerden daha çok görülmektedir.
Migren çok görülen hastalıklardan biridir. Auralı ve aurasız olarak iki çeşidi vadır. Migren ataklarından 100’de 10’u auralı olarak gerçekleşmektedir. Auralı migren hastalığı durumunda baş ağrısı başlamadan önce aura dönemi yaşanır. Bu sırada geçici körlük yaşama ihtimali bile vardır. Aura döneminde görme sorunları yaşanması bu dönemin özelliklerindendir. Görme sorunlarından sonra da baş ağrısının başladığı ve oldukça uzun sürdüğü bilinmektedir.
Göz migreni migren çeşitlerinden birisidir. Bu migren çeşidinde ağrı özellikle göz çevresindedir. Gözünde ağrı hisseden bireyle direk göz muayenesi gitseler de asıl sorun nörolojiktir. Mutlaka nöroloji bölümüne gidilmelidir.
Göz migreninde tanı ve teşhis yöntemi olmadığı için hastalık oldukça zor tespit edilmektedir. Rutin göz muayenelerinde göz migreni tanısı koyulmamaktadır. Migren hastalığına bir teşhis konmuş olsa da bir takım ilaçlar ile migrenin azaltılması mümkündür. Kesin bir tedavisi yoktur.
Migren olan kişi ağrının yanında görme bozuklukları sorunu da yaşarlar. Ve gözde şimşek çakması, ışık çizgileri görme ve görme bozuklukları şikayeti olabilir. Hatta migren ile hasta da görme kaybı bile olabilmektedir. Doktorun tavsiyelerine uymak şikayetinizi bir nebze de olsa rahatlatabilir. Göz migreni sonucunda çok fazla görülmese de göz kaslarında geçici felç meydana gelebilmektedir. Ve bir de hastalarda şaşılık da görülebilmektedir.
Göz Migreni Çeşitleri
Göz migreni iki çeşittir.
Birincisi retinal migrendir. Bu da tek gözde meydana gelen görme kaybı ile geçici körlüğün oluşmasıdır. Bu migren sonucunda görme kaybı ve geçici körlük meydana gelebilir. Retinal migrenin oluşma sebebi gözdeki dolaşım bozukluğundandır. Migrenden dolayı görme kayıpları olabilir fakat kalıcı değil geçici görme kayıpları yaşanır. Bu hastalık bir muayene sonucu tespiti kolay olan bir hastalık değildir.
Göz migreninin diğer çeşidi de oftalmoplejik migrendir. Oftalmoplejik migren çoğunlukla halk arasında yüz ağrısı olarak kendini göstermektedir. Bu migren ataktan sonra gelir ve ciddi sorunlara neden olabilir. Bu ciddi sorunlar sinir felci, göz kapaklarında meydana gelen düşüklükler ve çift görme problemleri gibidir. Bu migren türüne de tanı koymak oldukça zordur. Kolay bir şekilde tanı koyulmaz.
Migren atağı yaşadığı anda hastanın değerleri gayet normal görülmektedir. Bu sebeple migren tanısının hemen koyulması oldukça zordur. İlaçlı MR çekilerek gözde meydana gelen bazı durumlar teşhis edilmektedir. Göz migreni olması halinde gözlerde ödem oluşumu ve kalınlaşma meydana gelmektedir. Ve migren atağı genç yaşlarda daha çok görülmektedir.