İdrar kaçırma, ne yazık ki özellikle kadınlarda sık görülen çok önemli bir yaşam kalite sorunudur. Kabaca her üç kadından biri bu sıkıntıyı yaşar. Ancak bu sorunun boyutu çok farklı olabilmektedir.
İdrar kaçırma sorununun hayat kalitesini etkileyen bir problem olduğunu ve farklı şekillerde görülebildiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Önay Yalçın, bu problem hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
İdrar kaçırma başka yakınmalarla birlikte olabilir. Sık sık idrara gitme, sıkışma, gece idrara sık kalkma, idrar yaparken yanma veya kesik kesik idrar yapma, idrar yapamama, tam boşaltamama bu yakınmalar arasında sayılabilir. Ağır vakalarda (devamlı ped taşımak zorunda kalan kadınlarda), idrarla ıslanmış pedlerle ciltte de tahriş görebilmekteyiz. Mantar ve bakteri enfeksiyonları da gelişebilmektedir.
İdrar kaçırma çok farklı şekillerde görülebilir;
Gülerken, öksürürken, ağır kaldırırken veya spor yaparken görülebilir. Diğer bir idrar kaçırma da tuvalete yetişememe şeklindedir ki genellikle yaşla birlikte daha sık görülür veya mevcut şikayet ağırlaşır, neredeyse devamlı idrar akışından söz edilir. Bazı kadınlarda her iki tipte kaçırma birlikte bulunur.
Uyku sırasında da olabilir. Bu sorun sadece çocuklukta görülmez, erişkin kadınlarda da olabilir.
Çok sıkıntılı başka bir durum ise beraberlik sırasında idrar kaçırmadır. Mesanenin doluluğunun fark edilmemesi halinde taşma ile idrar kaçırma meydana gelebilir. İdrar yolları ile üreme sistemi organları arasında, doğuştan veya sonradan operasyon komplikasyonu olarak meydana gelen anormal açıklıklar da devamlı idrar akışı şeklinde idrar kaçırmalara neden olur. Bu çok farklı şekilde görülebilen idrar kaçırmaların nedenlerinin de çok değişik olduğu açıktır. Dolayısıyla beraberindeki tüm diğer şikayetlerin detaylı araştırılması, doğru bir tanıya ulaşmak için şarttır. Sıklıkla bu sadece öyküyü dinleme ve muayene bulguları ile birlikte yeterli olmayıp, laboratuvar tetkiklerine de gereksinim olmaktadır.
İdrar kaçırmanın sıklıkla birlikte olduğu üreme organları sarkmaları da bu aşamada değerlendirilmeli ve tedavi yönteminin seçiminde dikkate alınmalıdır.
İdrar kaçırma, idrar yapmada güçlükler gibi bazen çok önemli nörolojik hastalıkların ilk belirtisi olabilir. Özellikle ani gelişen yakınmalarda bu yönden değerlendirme önemlidir. Multipl skleroz (MS), Parkinson, beyinde pıhtı veya kanamalarla seyreden ve ‘CVA’ olarak bilinen hastalıklar, omurilik hastalıkları gibi…
İDRAR KAÇIRMANIN GENETİK BİR YÖNÜ VAR MI?
Maalesef evet. Anne ve kız kardeşte idrar kaçırma varsa daha sık görülmektedir. Öyküde zor, travmatik vajinal doğumlar, iri bebeklerin doğumu, geçirilmiş üreme organlarına yönelik büyük operasyonlar, bu bölge radyoterapileri de etkenlerdendir.
Korunmaya yönelik tedbirler tabii ki vardır. Bu sağlıklı davranış modelleri; uygun miktarda ve şekildeki içeceklerle, obezitenin önlenmesinden başlayarak ilgili bölge kas egzersizlerini de kapsamaktadır.