Bedensel Kinestetik Zeka, Howard Gardner’ın tanımladığı 9 çoklu zeka türünden biridir. Hepimizin öne çıkan zihinsel becerileri farklı olmakla birlikte, her birimiz 9 zeka türünün hepsine bir miktar sahibiz aslında.
Bedensel kinestetik zeka; kişilerin, bedenlerini ne derecede etkili ve doğru kullandıklarına göre şekillenir. Buna bağlı olarak; sporcular ve dansçılarda ya da doktorlar ve aktörlerde yüksektir. Bu zeka düzeyi normalin üstünde olan çocuklar; el becerisi gerektiren uğraşlarda, doğada yapılan aktivitelerde, oyunlarda ve bedensel faaliyetlerde oldukça başarılıdır.
Dünyanın en hızlı insanı Usain Bolt’un yarışlarını ağır çekimde izlemiş miydiniz? Başlama alanındaki çıkışından, 100 metrelik parkuru tamamlamasına kadar olan koşusu sırasında; bacaklarını, kollarını ve vücudunu bir bütün gibi kullanımı, nasıl organize değil mi? İşte bu tam bir kinestetik zeka örneğidir..
Hiperaktivite ile sıklıkla karıştırılır!
Hareketli ve yerinde duramayan çocuklara yıllarca “Hiperaktif” damgası yapıştırıldı ama, onların bedensel kinestetik zekası yüksek çocuklar olabileceği gerçeğini göremedik. Bedenlerine hakim olmaları ve çok iyi kullanmaları sebebiyle, bir doktor, bir dansçı ve bir sporcunun ortak yönü kinestetik zeka sahibi olmaları olabilir.
Bir doktor, elleri titremeden ve üstelik saatler boyunca ameliyat yapabilir. Bir yüzücü, vücudunu mükemmel derecede iyi kullanarak çok hızlı yüzebilir. Bir dansçı, sergilediği figürler ile sizi kendisine hayran bırakabilir. İşte bu özellikleri, onların bedensel kinestetik zekaya sahip olduklarının göstergesidir.
Kinestetik zeka düzeyi yüksek olan çocuklar için en önemli ders; beden eğitimidir. Çünkü bu derste sürekli hareketli olma fırsatı bulurlar. Ama ne yazık ki birçok eğitimci, beden eğitimi derslerinin günümüzde hak ettiği değeri görmediğini ifade etmektedir.
Bedensel Kinestetik Zeka Nedir?
Bireyin, vücudunu son derece hassas ve yetenekli biçimde kullanma becerisidir. Kinestetik kelimesi, kinestezi kelimesinden gelmektedir ve anlamı “hareket”tir. Bu bağlamda, bedensel kinestetik zekayı, “bedensel harekete dayalı zeka” olarak da adlandırmak mümkündür. Ne yazık ki bu zeka türü ile ilgili çok az insan bilgi sahibidir. Bu durum, kinestetik zekaya sahip bireylerin kendilerini geliştirmelerinin önündeki en büyük engellerden biridir.
Bu zeka türünde en belirgin özellikler; koordinasyon, denge, farkındalık, hız, güç ve bedensel becerilerin yüksek olmasıdır. Kinestetik zekaya sahip çocuklar, bir eylemin nasıl şekillenip geliştiğini ve hareket ettiğini incelemeyi fazlasıyla çekici bulurlar. Ayrıca, harekete dayalı bir iş yaparken, bir başkasının yönlendirme yapmasından hoşlanmazlar.