Gastrik By-Pass Nedir ?

Yeme alışkanlıklarının değişmesi ve fast food dediğimiz yemeklerin yaygınlaşmasıyla birlikte obezite de günümüzde en çok karşımıza çıkan sağlık problemleri arasında yerini almıştır. Kişiler obezite problemini çözmek için birçok yönteme başvurmaktadır.

Gastrik By-pass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu cerrahi yöntem iki aşamalı olarak uygulanmaktadır. İlk aşamada mide üst kısmı küçük alt kısmı büyük olarak şekilde ayrılır ve bu sayede yenilenlerin küçük kısımda toplanması sağlanır. Midenin bu küçük kısmı sadece 28 gram ağırlığı barındırabilmektedir. Bu sayede hastanın daha az yemesine rağmen doygunluk hissine daha çabuk ulaşması sağlanır.

İkinci aşamada ise köprüleme olarak da bilinen by-pass işlemi uygulanmaktadır. Bu aşamada ince bağırsakta yapısal bir değişiklik gerçekleştirilir ve ince bağırsak yolu kısaltılarak besinlerin daha az emilmesi sağlanır. İnce bağırsağın ilk kısmı atlanır ve midede oluşturulan küçük bölüm ile bağırsağın alt bölümü birbirine bağlanır. Yenilenler artık önce midedeki küçük keseye oradan da bağırsağın ikinci bölümüne gider. Bu cerrahi yöntem sonucunda midenin büyük bir kısmı ve bağırsakların da bir kısmı gastrointestinal kanaldan çıkarılmış olur. Bu sayede hastanın hem daha az yemesi hem de yemeklerden daha az kalori emilimi yapması sağlanır.

Gastrik By-pass Ameliyatında Kullanılan Cerrahi Yöntemler Nelerdir?

Gastrik by-pass ameliyatı yapılırken hastanın durumuna göre ve istekleri de göz önünde bulunarak bir cerrahi yöntem seçimi yapılmaktadır. Bu ameliyatta toplamda 3 farklı cerrahi yöntem bulunmaktadır. Bu cerrahi yöntemler:

ROBOTİK CERRAHİ

Bu yöntem hastanın karnında açılan birkaç küçük kesi sayesinde gerçekleştirilir. Bu kesilerin çok küçük olması sayesinde ameliyat sonrası hasta günlük yaşantısına daha kolay dönebilmektedir. İyileşme süreci kısa sürmektedir.

AÇIK CERRAHİ

Bu cerrahi yönteminde hastanın karnında büyük bir kesik oluşturulmaktadır. Bu yöntemdeki en büyük avantaj cerrahın hastanın dokularını daha net görebilmesidir. Kesinin büyüklüğü günlük hayata dönüşü ve iyileşme sürecini geciktirebilmektedir.

LAPAROSKOPİK CERRAHİ

Hastanın karnında birkaç küçük kesi açılarak yapılmaktadır. Laparoskop adı verilen bir kameranın hastanın içini 2 boyutlu şekilde göstermesi rehberliğinde gerçekleştirilen bir yöntemdir.

Gastrik By-pass’ın Sağlığa Olumlu Etkileri Nelerdir?

Gastrik bypass ameliyatının genel olarak obezite tedavisinde kullanıldığı bilinse de fazla kilolar ile bağlantılı olan birçok hastalıkta da iyileşme üzerinde oldukça etkilidir. Gastrik by pass ameliyatının sağlığa olumlu etkileri:

  • Ameliyattan sonraki 1 yıllık süreçte kişiler fazla kilolarının %75’ini kaybetmektedir. Sonrasındaki süreçte kilo kayıp hızı yavaşlamaktadır ve 2. yılda bu fazla kiloların %80-90 kadarı kaybedilmektedir. Fazla kilolar nedeniyle oluşan bazı kronik rahatsızlıklar da bu sayede iyileşme göstermektedir.
  • Hiperlipidemi hastalarındaki iyileşme oranı %94.
  • Esansiyel hipertansiyon hastalarında iyileşme oranı %60-70 civarındadır ve ilaca olan ihtiyaçta azalma gözlenmektedir.
  • En önemli nedenlerinden biri fazla kilolar olan obstrüktif uyku apnesinde iyileşme oranı %75’dir ve kişilerdeki horlama sıklığının da azaldığı görülmektedir.
  • Gastroözofajial reflü hastalığında (GÖRH) iyileşme oranı %90’dır,
  • Tip 2 diyabet hastalarında iyileşme oranı %70-80 civarındadır ve ameliyat sonrasında kan şeker düzeyinin normale döndüğü gözlenmiştir.
  • Diyabet görülme riski bulunan hastalarda ise bu riskin %30 oranında azaltıldığı belirlenmiştir.
  • Astımı olan hastalarda iyileşme oranı %82 olarak gözlenmiştir.
  • Hasta diz ve bel bölgesinde fazla kilolardan dolayı olan yüklenme azalmaktadır ve bunun sonucunda da diz ve ayak bölgelerinde oluşan osteoartrit gibi hastalıklarındaki iyileşme oranı %85’lere çıkmaktadır.
  • Kişinin fazla kilolarından kurtulmasıyla birlikte kendine olan özgüveni yerine gelmektedir ve böylece depresyon görülme riskinde %72’lik bir azalma söz konusu olmaktadır.
  • Bacak şişmesi gibi durumlara yol açan venöz tromboembolik hastalıkların görülme sıklığında azalma olmaktadır.

Gastrik By-pass Ameliyatı Sürecindeki Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

Bu komplikasyonlar uzun vadede görülenler ve kısa vadede görülenler olarak ikiye ayrılmaktadır:

  • Kısa vadede görülebilecek komplikasyonlar: Kaçak riski, kanama riski, solunum yolu enfeksiyonu, emboli, kesi yeri fıtığı, yara enfeksiyonu.
  • Uzun vadede görülebilecek komplikasyonlar: Mide ülseri, safra kesesi taşı, kesi yeri fıtığı, bağırsak tıkanması.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

İşitme Kaybı Dereceleri Nelerdir ?

Per Eki 12 , 2023
İşitme kaybı; kulak, işitme yolları veya beyindeki işitme merkezine ait herhangi bir yapının, normalde olması gerektiği gibi fonksiyon görmemesine bağlı ortaya çıkan durumdur. Başta kulak olmak üzere, işitme ile ilgili yapı ve yolların anatomik(tümör, enfeksiyon), fizyolojik(sıvı, elektrolit), fiziksel (yüksek ses, basınç değişimi) kimyasal (ilaçlar) sebeplerle etkilenerek fonksiyonlarının bozulması ile karakterize […]

Recent Post