Oldukça yaygın bir şikayet olan göz alerjisi, ya da tıbbi adıyla alerjik konjonktivit, gözlerin onları tahriş eden bir şeye, yani bir alerjene verdikleri tepkidir.
Göz alerjileri, vücudun bağışıklık sistemi duyarlı hale geldiğinde ve çevrede çoğu insanda genellikle sorun yaratmayan bir şeye aşırı tepki gösterdiğinde gelişir. Diğer konjonktivit türlerinin aksine, göz alerjileri kişiden kişiye yayılmaz.
Göz alerjileri, başka göz hastalıklarıyla aynı semptomları paylaştığı için doğru tanının konulması önemlidir. Örneğin göz alerjisi ile göz enfeksiyonu, benzer semptomlara sahip, ancak farklı tıbbi nedenlere dayanan farklı durumlardır.
Gözlerin kızardığı, tahriş olduğu durumlarda göz üzerinde herhangi bir yabancı madde görünmüyorsa bu durum bir alerjiden kaynaklanıyor olabilir.
Göz doktorları, yani oftalmologlar sorunun hangisi olduğunu anlamak ve enfeksiyon ile alerji arasındaki farkı ayırt etmek için bir özel lambalı göz mikroskobundan faydalanarak göz yüzeyindeki şişmiş damarları saptamaya çalışırlar.
Göz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bireyler için göz içinde veya üzerinde bir şey olduğu hissi oldukça rahatsızlık verici olabilir. Göz alerjisi semptomları, hafif rahatsız edici kızarıklıktan görmeyi bozacak kadar şiddetli iltihaplanmaya kadar değişebilir.
Bunun sonucu olarak, göz kapakları ile göz zarı, yani konjonktiva kızarır, şişer veya kaşınmaya başlar. Gözde yanma hissi ve berrak, sulu akıntı halinde gözyaşı görülebilir. Eğer alerjinin nedeni bulunmaz ve ciddiye alınmazsa göz alerjisi belirtileri daha da şiddetlenebilir. Gözde ağır yanma ya da kaşıntı olabilir, hatta ışığa karşı hassasiyet gelişebilir.
Göz alerjisi olan bireylerde aynı zamanda burunda kaşıntı, tıkanma ve hapşırma gibi belirtilerle ortaya çıkan üst solunum yolu alerjileri de yaygındır. Bu durum genellikle mevsimsel alerjilerle ilişkilidir ve geçicidir.
Göz Alerjisi Türleri Nelerdir? Belirtileri Nasıl Olur?
Göz alerjileri kendi içlerinde de farklı türlere ayrılmaktadır. Çok daha yaygın görülen göz alerjisi türleri arasında mevsimsel alerjik konjonktivit, bir alt türü olan ve yıl boyu devam eden yani pereniyal alerjik konjonktivit, atopik keratokonjonktivit, kontakt alerjik konjonktivit, dev papiller konjonktivit, ve vernal keratokonjonktivit mevcuttur.
Mevsimsel Alerjik Konjonktivit ve Pereniyal Alerjik Konjonktivit
Mevsimsel alerjik konjonktivit en yaygın göz alerjisidir. Bireyler, havadaki bitki polenlerinin türüne bağlı olarak ilkbahar, yaz veya sonbahar aylarında bu alerji türünün semptomlarını yaşarlar. Tipik semptomlar arasında berrak, sulu akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve yanma mevcuttur.
Mevsimsel alerjik konjonktivitli bireylerin gözlerinin altında kronik olarak koyu halkalar görülebilir. Göz kapakları genel olarak sürekli kabarık ve şişmiş olabilir. Parlak ışıklar bu bireyler için rahatsız edici olabilir.
Mevsimsel alerjik konjonktivit belirtilerinin yanı sıra genellikle saman nezlesi ve diğer benzeri mevsimsel alerjilerle ilişkili burun akıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı da görülür. Gözlerdeki kaşıntının verdiği rahatsızlık nedeniyle hastalar sık sık gözlerini ovalar.
Bu durum alerjenlerin gözle daha fazla temasa girmesine yol açar ve semptomları daha da kötüleştirir. Bu durum potansiyel olarak enfeksiyona yol açabilir.
Pereniyal alerjik konjonktivit yıl boyunca görülür. Bu türde semptomlar mevsimsel alerjik konjonktivit ile genel olarak aynı olsa da, belirtiler genellikle daha hafif olma eğilimindedir. Bu tür çoğunlukla polenler yerine toz akarları, küf, evcil hayvan kepeği ile tüyü veya diğer iç mekanlarda bulunan diğer alerjenlerden kaynaklanır.
Vernal Keratokonjonktivit
Vernal keratokonjonktivit, mevsimsel veya pereniyal alerjik konjonktivit türlerinden daha ciddi bir göz alerjisidir. Alerji yıl boyunca devam edebilir, ancak semptomları mevsimsel olarak ağırlaşma eğilimi gösterir.
Öncelikle egzama ya da astım hastası yetişkin ve genç erkeklerde görülür. Bu göz alerjisi türünün belirtileri arasında kaşıntı, çok miktarda gözyaşı ve mukus üretimi, gözde yabancı bir cisim hissi ve ışıktan kaçınma yani fotofobi görülür. Eğer tedavi edilmezse görmeyi olumsuz etkileyebilir.
Atopik keratokonjonktivit
Bu göz alerjisi türü özellikle alerjik dermatit öyküsüne sahip erkekler olmak üzere yaşlı bireyleri etkiler.
Atopik keratokonjonktivit belirtileri arasında kızarıklık, şiddetli kaşıntı, yanma hissi ve uyku sonrasında göz kapaklarının yapışmasına neden olan olacak kadar çok yoğun mukus vardır.
Bu belirtiler yıl boyunca ortaya çıkabilir ve vernal keratokonjonktivit belirtileriyle benzerlik gösterir. Atopik keratokonjonktivit tedavi edilmezse kornea ile oldukça hassas olan zarı üzerinde yara izine neden olabilir.
Kontakt Alerjik Konjonktivit
Kontakt alerjik konjonktivit kontakt lenslerden veya gözyaşlarındaki proteinlerin lensin yüzeyine gözyaşlarındaki proteinlerin bağlanmasından dolayı gözlerin tahriş olmasından kaynaklanabilir. Bu göz alerjisi türünün belirtileri arasında kaşıntı, kızarıklık, mukoza akıntısı ve lens takmada rahatsızlık vardır.
Dev Papiller Konjonktivit
Dev papiller konjonktivit kontakt lens kullanımı ile ilişkili bir diğer göz alerjisidir. Bu göz alerjisi kontakt alerjik konjonktivitin daha ağır, iç göz kapağının üst astarında sıvı keselerinin veya papüllerin oluştuğu bir türüdür.
Bu alerjinin belirtileri arasında kaşıntı, şişme, göz yaşarması, mukoza akıntısı, bulanık görme, kontakt lens takmaya karşı hassasiyet ve gözde yabancı bir cisim hissiyatı vardır.
Göz Alerjisi Tanısı
Göz alerjisi tanısı genellikle alerji testleriyle ortaya çıkabilir. Yine de alerji testleri normal çıkan kişilerde de göz alerjisi meydana gelebilir. Bu yüzden göz alerjisinde hastanın öyküsünün alınması oldukça önemlidir.
Göz alerjisi bahar ayında ortaya çıkan polenlere, ev tozlarına ve kimyasal maddelere bağlı gelişebileceği gibi farklı durumlara bağlı olarak da meydana gelebilir.
Göz Alerjisi Tedavisi
Göz alerjisinin tedavisinde , genellikle kişinin alerjiye neden olan (polenler, toz, kimyasal maddeler gibi) durumları ortadan kaldırması veya uzak durması ile önemli ölçüde azaltabilir.
Bunun dışından hekim tarafından önerilen damlalar veya solüsyonlar da alerji belirtilerinin ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Uzun süreli kullanılan kortizonlu damlalar ve solüsyonlar uzun sürede göz kuruluğuna neden olabilmektedir. Bu yüzden alerjinin en tekili tedavi yolu alerjen maddelerden uzak durmaktır.