Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?
Blefaroplasti olarak da bilinen göz kapağı estetiği, çoğu kişi tarafından tercih edilir. Yer çekiminin aşağıya doğru kuvvet yaratması ve göz çevresindeki kasların gün içerisinde hareket edip dokuları yıpratması gibi sebeplerden dolayı yaşlanmanın ilk belirtileri genellikle göz bölgesinde görülmektedir. Bunların sonucu olarak da kişiden kişiye değişmekle birlikte alt göz kapağında torbalanma, yağ dokularının fıtıklaşması, göz kapağının altındaki derinin sarkması, gevşemesi veya fazlalaşması gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Bahsi geçen bu durumlar, kişinin hem görüş açısını daraltıp genel olarak görme kalitesini azaltırken hem de estetik olmayan bir görüntüye sebep olurlar. Bu yüzden göz bölgesine yapılan estetik müdahaleler günümüzde oldukça büyük popülerlik kazanmıştır. Ve birçok kişi tarafından sıkça tercih edilmektedir. Yaşlanmanın yanı sıra, hastalık veya kaza gibi göz kapağı bölgesinin hasar gördüğü çeşitli durumlarda da kişi göz kapağı estetiği yaptırmayı seçerek arzu ettiği görünüme sahip olabilir.
Göz Kapağı Estetiği Neden Yapılır?
Blefaroplasti (göz kapağı estetiği) kişiyi estetik açıdan tatmin etmenin yanında aynı zamanda göz sağlığı açısından da oldukça faydalı bir işlemdir. Göz kapağı ameliyatı ile göz kapaklarında bulunan ve fazlalık durumda olan yağ, kas ve deri dokuları alınır. Böylelikle kişinin görüş açısını daraltan sarkmalar ortadan kalkar ve kişinin görüş kalitesinde iyileşme görülür.
Kimler Göz Kapağı Estetiği Yaptırabilir?
Genel olarak birçok ameliyat öncesi zorluk çıkartan şeker hastalığı ve tiroit gibi hastalıkların yanında, kuru göz sendromu hastalığına sahip olan kişilerin göz kapağı estetiği ameliyatı yaptırması kimi zaman sakıncalı olabilir. Göz tansiyonu ve retina ayrılması gibi ciddi göz hastalığı olan kişilerin ise göz kapağı estetiği yaptırması uygun olmaz.
Estetik işlemin yapılıp yapılamayacağı konusunda en uygun kararı tıbbi geçmişinizi ve güncel sağlık durumunuzu inceleyen doktorunuz verecektir. Kronik hastalıklar hesaba katılmadığında, 35 yaş ve üstünde olan her birey göz kapağı estetiği yaptırabilir. Göz kapaklarındaki fazlalığın kişinin görüş açısını ve görüş mesafesini olumsuz etkilediği durumlarda ise ameliyat yaşı 35’in altına inebilmektedir.
Göz Kapağı Estetiği Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Blefaroplasti işlemi öncesinde en önemli kurallardan birisi; kişinin işlemden en az 2 hafta önce aspirin ve antibiyotik kullanmayı bırakmasıdır. Zira bu ilaçlar ameliyat sırasında kanama ihtimalini artırır. Ve ameliyatın düzgün bir şekilde yapılmasına mani olur. Aynı zamanda ameliyat sonrası iyileşme döneminin daha hızlı olması için sigara ve benzeri sağlığa zararlı maddelerin kullanılmaması gerekir. Ek olarak multivitamin, bitkisel takviye ürünleri, yeşil çay ve alkol gibi maddelerin kullanılması da ameliyat sürecine olumsuz eder ve bu maddelerden uzak durmak gerekir.
Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı
Üst Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Üst göz kapağı estetiği ameliyatının yapılmasına karar verilmeden önce kişinin alın ve kaş bölgesinin fiziki muayenesi yapılır. Göz kapağı bölgesinde asimetri olup olmadığı kontrol edilir. Doktor bunun yanında kişinin kaşlarının seviyesini de inceler. Kaş seviyesi aşağıda olan ve alın bölgesinde ince çizgilerin mevcut olduğu hastalara blefaroplasti öncesi botoks yapılır. Eğer botoks sonrasında da üst göz kapağındaki fazlalığın devam ettiğine kanaat getirilirse doktor göz kapağı estetiği ameliyatı yapmaya karar verebilir.
Göz kapağındaki fazlalığın yanında, kaşlarda net bir aşağı düşüş varsa veya alın bölgesindeki çizgiler derin bir görünüme sahipse kişiye endoskopik kaş ve şakak germe işlemleri uygulanabilir. Doktorun kararına göre, üst göz kapağı estetiği ameliyatı bu işlemlerle birlikte de yapılabilir ayrı da yapılabilir. Eğer doktor sadece üst göz kapağı estetiği yapmayı uygun gördüyse bu durumda kişiye lokal anestezi yapılır. Hastanın üst göz kapağı bölgesinden ne kadar deri, kas ve yağ dokusunun alınacağına doktor önceden karar verir. Doktor alınacak dokuları göz kapağında yeterli seviyede bir gerginlik oluşacak şekilde ayarlar. Bu işlemin süresi yaklaşık 45 dakika – 1 saattir.
Alt Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Eğer kişinin alt göz kapağı bölgesindeki deride fazlalık varsa ve bu bölgedeki yağ dokularında dışardan belli olan bir görüntü mevcutsa kişi alt göz kapağı estetiği yaptırmayı tercih edebilir. Alt göz kapağı ameliyatı yapılmadan önce ilk olarak aşağıya doğru sarkan yağ yastıkçıklarına endoskopik şekilde “asma” işlemi uygulanır. Kimi zaman bu yöntem tek başına başarılı olur. Ve kişinin alt göz kapağı ameliyatı yaptırmasına gerek kalmaz.
Ancak kimi zaman bu işlemin ardından torbalanma, sarkma ve doku fazlalığı gibi durumlar devam eder. Bu durumda doktor kişiye alt göz kapağı ameliyatı yapılması yönünde bir karar alabilir. Alt göz kapağı estetiği ameliyatı öncesinde alt kısımdaki kirpiklerin aşağı kısmına bir kesi atılır ve böylelikle göz kapağı derisi yukarıya doğru kaldırılır. Burada bulunan minik yağ dokuları göz altı çukuruna doğru yayılır ve göz kapağında bulunan fazlalık kas ve deri dokuları dışarıya çıkartılır.
Göz Kapağı Ameliyatından Sonra İz Kalır mı?
Göz kapağı estetiği yaptıran kişilerde genellikle işlem sonrasında kalıcı bir iz görülmez. Operasyon yapıldıktan sonraki ilk dönemde göz kapağının üst kısmındaki kıvrımlarda, alt göz kapağında ve kirpiklerin alt kısmında gözle görülebilen ince çizgiler ortaya çıkabilir. Ancak bu izler vücudun kendini yenilemesiyle ortadan kaybolmaya başlar. İşlemin türüne göre değişmekle birlikte, operasyondan yaklaşık 1 yıl sonra dışarıdan bakıldığında kişide rahatsızlık verici herhangi bir ize rastlanmaz.
Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı ile İlgili Riskler Nelerdir?
Diğer birçok cerrahi işlemde olduğu gibi göz kapağı ameliyatı sırasında da ameliyat bölgesinde morarma, kanama ve enfeksiyon gibi riskler mevcuttur. Ameliyat sonrası kişi bulanık görmeye başlayabilir ve gözlerini açıp kapatırken zorlanabilir. Bunun yanında ameliyattan sonra güneşli havaya çıkılıyorsa gözde hasar görülebilir ve göz kuruluğu yaşanabilir. Ancak bu semptomlar hastanın hayat kalitesini çok ciddi etkilemezler ve aksi bir durum olmadığı takdirde ameliyatı takip eden birkaç gün içerisinde iyileşirler.
Göz Kapağı Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Göz kapağı estetiği ameliyatından sonra oluşabilecek şişliklerin en aza indirilmesi için göz bölgesine doktor tarafından tavsiye edilen özel kremler sürülür ve bölgeye soğuk uygulanır. Ameliyat sonrası atılan dikişler ise yaklaşık 4-5 gün boyunca yerinde kalır. Ameliyattan sonraki ilk gün duş yapılması önerilmez ancak 2. gün duş alınabilir. Ancak göz kapağı ameliyatı yapılırken aynı zamanda yağ dolgusu da yapılmışsa duş almama süresi 7 güne uzayabilir. Yine de bu süreler kişiden kişiye değişiklik göstereceği için yapılacak en doğru şey doktorunuzdan detaylı bilgiyi almak olacaktır.
Ameliyatsız Göz Kapağı Estetiği (Plexr) Nedir?
Bu uygulama aynı zamanda lazerle göz kapağı estetiği olarak bilinir. Zira ameliyatsız göz kapağı estetiği plexr adı verilen bir cihaz yardımıyla yapılır. Bu cihazın izlediği asıl yöntem; cildin en üst katmanında bulunan epidermis tabakasını buharlaştırmaktır. Bu işlem sonucunda göz kapağı bölgesinde mevcut olan fazlalık kısım vücuttan ayrılır. Ve buharlaşan tabakanın altındaki dermis bölgesi kasılır.
Ameliyatsız göz kapağı estetiği en olumlu sonuçları ince cilt yapısına sahip olan kişilerde verir. Bu nedenle, ince cilt yapısına sahip olup lazerle göz kapağı estetiği yaptıranlar büyük oranda memnun kalırlar. İşlem sonrasında göz kapakları şişmeye başlar. Akabinde kabuklanmalar oluşur. İlk olarak şişlik azalır, ardından da operasyonu takip eden 10 gün içerisinde kabuklar dökülmeye başlar. Kabuklar döküldükten ortalama 1-3 aylık bir süre sonra da göz kapağı çevresindeki kızarıklıklar tamamen ortadan kalkar.