Kabak, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin, besleyici bir yaz sebzesidir. Yüksek su ve lif oranı ile bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler. İçerdiği A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein gibi antioksianlar sayesinde pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar. Ayrıca kan şekerini düşürebilir, hipertansiyon ve yüksek kolesterole karşı koruyabilir. Şeker, karbonhidrat ve kalori oranı düşük olduğu için uzun vadede kilo vermenize yardımcı olabilir. Pek çok tariflerle iyi bir uyum sağlayabildiği için mutfağın bukalemunu olarak da bilinir. Bu yazımızda kabağın faydaları ve son günlerde popülerlik kazanmış kabak detoksu hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kabağın faydaları
Zengin bir antioksidan kaynağıdır
Kabak yüksek antioksidan içeriği sayesinde vücudu serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı olur. Ayrıca bu antioksidanlar cilt ve göz sağlığı için de vazgeçilmezdir ve bazı kanser türlerinden korunmamızı sağlayabilir. Kabağın kabuğu, antioksidanın en yüksek olduğu kısmıdır. (1)
Sindirim sistemini destekler
Kabağın içerdiği yüksek oranda su, dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı önleyebilir. Kabak ayrıca çözünür ve çözünmez lifler açısından da zengin bir sebzedir. Çözünmez lif, dışkıya hacim kazandırır ve yiyeceklerin bağırsaklarda daha kolay hareket etmesine yardımcı olarak kabızlık riskini azaltır.
Çözünür lif ise bağırsaktaki faydalı bakterileri besler. Bu bakteriler bağırsağın iltihabik hastalıklardan korunmasına yardımcı olur. Kabağı düzenli olarak tüketmek ayrıca ülser, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanserini önlemeye yardımcı olabilir.
Kan şekeri seviyesini düşürebilir
Kabak düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli olduğu için özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin düzeylerini önemli ölçüde düşürebilir. Yemeklerden sonra da kan şekerinin aşırı yükselmesini önler ve tip 2 diyabet riskine karşı koruyabilir.
Kalp sağlığını destekler
Yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol kalp hastalığı riskini arttıran durumlardır. Kabaktaki düşük sodyum ve yüksek potasyum, kan damarlarını genişleterek kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği pektin gibi lifler de kolesterol seviyelerini düşürür.
Göz sağlığını korur
Kabakta, A ve C vitamini, beta-karoten, manganez, zeaksantin ve lutein dahil olmak üzere göz sağlığını koruyan antioksidanlar ve bitkisel besinler bulunur.
Zayıflamaya yardımcı olabilir
Genellikle düzenli karbonhidrat ve şekerli gıda tüketimi kilo almamıza neden olur. Kabak bol su ve lif içeren, düşük kalorili bir besindir. Şeker ve karbonhidrat oranı düşüktür. Tüm bu özellikleriyle tok tutar ve uzun vadede kilo vermenize yardımcı olabilir.
Besin Değerleri
Bir kase (yaklaşık 223 gr) haşlanmış kabakta aşağıdaki besinler bulunur:
- Kalori: 17, Protein: 1 gr, Karbonhidrat: 3 gr, Şeker: 1 gr, Lif: 1 gr
- A Vitamini: Günlük ihtiyacın %40’ı
- Manganez: Günlük ihtiyacın %16’sı
- C Vitamini: Günlük ihtiyacın %14’ü
- Potasyum: Günlük ihtiyacın %13’ü
- Magnezyum: Günlük ihtiyacın %10’u
- K Vitamini: Günlük ihtiyacın %9’u
- Folat: Günlük ihtiyacın %8’i
- Bakır: Günlük ihtiyacın %8’i
- Fosfor: Günlük ihtiyacın %7’si
- B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın %7’si
- Tiamin: Günlük ihtiyacın %5’i
Çiğ ve haşlanmış kabağın besin değerleri benzerdir. Ancak çiğ kabakta daha az A vitamini ve pişmiş olanda ise daha fazla C vitamini bulunur. Kabak ayrıca lutein, zeaksantin ve beta-karoten gibi antioksidan açısından da zengindir.
Kabak detoksu nedir?
Kabak detoksu genellikle hızlı kilo vermek istendiğinde ya da vücudu toksik maddelerden arındırmak amacıyla uygulanan 3 günlük bir detoks yöntemidir. Bazen diyet sırasında kilo vermemiz durduğunda da, bu süreci kırmaya yardımcı olabilir.
Her bünye farklı olsa da bu detoksla genellikle 3 kilo verilebilir. Ancak 3 günden fazla uygulanması sakıncalıdır. Ayrıca kronik hastalığınız varsa, hamileyseniz ya da emziriyorsanız bu detoks size uygun olmayabilir.
Kabak detoksu nasıl yapılır?
Kahvaltı
Bu detoksta doyurucu, protein ağırlıklı bir kahvaltıyı tercih edin. Örneğin 2 yumurta (haşlanmış ya da omlet), peynir, zeytin, bolca yeşillik ve domates ideal bir detoks kahvaltısıdır.
Öğle ve akşam yemeği
Az zeytinyağında sotelenmiş 2 orta boy rendelenmiş kabağı, 1 kase yoğurt ile karıştırın. Yoğurda dilediğinizce baharat, yeşillik (nane, maydanoz, dereotu vb) ve ceviz ekleyebilirsiniz.
İkindi atıştırmalık
1 porsiyon meyve ya da 7-8 adet çiğ badem veya 2 bütün ceviz.
Bu detoks süresince bol su içmek (günde 2,5-3 litre), kahve veya siyah çay yerine bitki çayı tüketmek ve şekerden uzak durmak son derece önemlidir.