Demir eksikliği çoğu kadının ortak sorunu! Demir ve B-12 açısından yapılan araştırma, kadınların yüzde 65‘inde anemi olmadan demir eksikliği bulunduğunu ortaya koydu.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Üyesi Dr. Fikret Kurt ve ekibi tarafından, uluslararası kongrede yayımlanan bildiride, kadınlarda demir eksikliği sıklığına ilişkin araştırmanın sonuçlan yer aldı.
Kayıtlı nüfusu 7 bin 320 olan aile sağlığı merkezinde, bir yıl süresince gerçekleştirilen araştırmaya, farklı şikayetlerle aile hekimliği polikliniğine başvuran ve kan tahlili yapılan 18 yaş üzerindeki kadınlar dahil edildi. Kadınlar, araştırmada B-12 ve FE tahlilleri değerlendirildi. Araştırmaya alınan kadınların yaş ortalaması 49 olarak belirlendi.
Araştırmaya dahil edilen ve demir ölçümü istenilen hastaların yüzde 47’sinin demir oranları ve yüzde 91 ‘inin demiri depolamaktan sorumlu protein türü olan ferritinin düşük olduğu saptandı. Demir ölçümü yapılan kişilerin yüzde 47’sine ise demir eksikliği tanısı konuldu. Araştırma sonucunda hazırlanarak sunulan bildiriye göre, kadınların yaklaşık yüzde 65’inde anemi olmadan demir eksiklği bulunurken, ferritin düzeyi düşük kadınların yaklaşık yüzde 70’inde hemoglobin düzeyinin, yaklaşık yüzde 40’ında ise demir düzeyinin normal değerlerde olduğu görüldü.
Demir eksikliği anemisi nedir?
Vücutta yeterli demirin bulunmamasından kaynaklanan, sık görülen ve kolay tedavi edilebilen bir anemi türü olan demir eksikliği anemisinde, genellikle kan kaybı, kötü beslenme veya besinlerdeki demirin yeterince emilememesi demir düzeylerinin düşük olmasına yol açıyor. Yeterli demir olmadığında, vücut depoladığı demiri kullanarak, bir süre sonra depolanmış demir tüketiliyor.
Demir eksikliğine bağlı anemide halsizlik, kendini yorgun ve bitkin hissetme, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve diğer belirtilerle kendini gösteriyor. Ağır anemide ise; kalp sorunlarına, enfeksiyonlara, çocuklarda büyüme ve gelişme ile ilgili problemlere ve diğer komplikasyonlara yol açabiliyor. Demir eksikliğine bağlı anemi riski en fazla olanlar arasında bebekler, küçük çocuklar, kadınlar ve iç organlarında kanama olan yetişkinler yer alıyor.
B12 vitamini nedir? B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?