Başta sivilce oluşumunun belirtileri nelerdir?
Baş derisi saçla kaplı olduğundan, kafa derisinde oluşan sivilceler hemen fark edilemeyebilir. Saçta kaşıntı olması, deride oluşan küçük kırmızılıklar, saç köklerinde görülen kabuklanmalar, saç çizgisine yakın yerlerde oluşmuş alın bölgesindeki akneler başta sivilce olduğunun belirtileridir.
Saçtaki sivilce nasıl geçer?
Saç derinizdeki sivilce oluşumunu fark ettikten sonra, akneleri asla sıkmamalısınız. Bir hastanenin cildiye bölümüne ya da dermatoloji uzmanında, baş derisinde sivilce oluşumu şikayetiyle başvurabilirsiniz. Dermatoloğunuz saç derisine çeşitli analizler yapıp, gerekli gördüğü tedaviye başlayacaktır.
Saç derinizdeki sivilceler, aşırı yağlanmadan kaynaklanıyor olabilir. Saçlarınızı sık sık yıkayıp, temizlendiğine emin olun. Saçınızda olabildiğince az kimyasal içeren bakım ürünleri kullanmaya özen gösterin. Alkol, derideki nemi çekecek ve cildin kurumasına neden olacaktır. Bu nedenle alkol içeren ürünler yerine, antibakteriyel veya bitkisel içerikli şampuanlar kullanabilirsiniz.
Sadece aknelerin üzerine salisilik asit içeren kremler uygulayarak, sivilcelerdeki iltihaplanmayı önleyebilirsiniz.
Antibiyotik, antibakteriyel ve salsilik asit içeren kremler kullanılmasına rağmen sivilceleriniz geçmiyorsa dermatoloji uzmanınızdan ağız yolu ile alabileceğiniz antibiyotik ilaç isteyebilirsiniz.
İçeriğinde sülfür olan kremler ve şampuanlar, saç derinizde onarım etkisi yaratacaktır.
Evde uyguladığınız yöntemler, kullanılan kremler ve antibiyotik ilaçlar herhangi bir işe yaramadıysa ve sivilce oluşumu devam ediyorsa cerrahi müdahale gereklidir. Bir plastik cerrahın yapacağı cerrahi müdahale ile iltihaplı sivilceler kolayca alınabilir. Sivilcenin alındığı bölgeye özel solüsyonlar uygulanarak, daha sonradan oluşacak sivilceler önlenmiş olur.
Sivilceler için bitkisel tedavi yöntemleri
Çay ağacı yağı: Kullandığınız şampuanın içerisine bir miktar çay ağacı yağı ekleyerek, saç derinizin gerekli nemi almasını sağlayabilirsiniz.
Limon: Duşa gitmeden 15 dakika önce saçlarınıza limon suyu ile masaj yapın. Limon, içeriğindeki vitaminler ve antibakteriyel özelliği sayesinde sivilcelerinizin geçmesini sağlayacaktır.
Zerdeçal: 1 çay kaşığı hindistancevizi yağı ile yarım çay kaşığı zerdeçal tozunu karıştırın. Maske haline getirdiğiniz bu karışımı, saç derisindeki sivilceli bölgelere uygulayın. Yaklaşık 1 saat bekledikten sonra saçlarınızı yıkayın.
Elma sirkesi: Duştayken son aşamada, suyun içerisine bir miktar elma sirkesini ekleyin ve saçlarınızı bu su ile durulayın. Kafa derisindeki pH dengesini sağlayarak, bölgenin sürekli nemli kalmasını sağlar. Bu sayede saçta oluşabilecek sivilce oluşumu engellenmiş olur. Aynı zamanda antiseptik özelliği sayesinde dolmuş saç gözeneklerini temizleyerek, sivilce oluşumuna neden olan bakterileri engellemiş olur.
Aloe vera: Aloe vera jelini saç köklerinizin tamamına uygulayın ve haftada iki gün tekrarlayın. Aloe vera saç derisini nemlendirerek kepek, egzama ve kafa derisinde sivilce oluşumunu önler.
Sıkça Sorulan Sorular
- 1) Sivilce izleri tedavi ile geçebilir mi?
- Sivilce izleri sivilcenin tipi ve şiddeti ile ilgilidir. Çok derin sivilce çıkanlarda ya da sivilcesi ile oynayanlarda iz kalabilir.
- 2) Sivilce tedavi edildikten sonra tekrar çıkar mı?
- Sivilce tekrara eğilimli bir cilt problemidir. Bu yüzden tedavi edilse bile ilerleyen zamanlarda yeniden çıkabilir.
- 3) Kafa derisinde sivilce neden çıkar?
- Kafa derisindeki sivilce, vücudun diğer bölgelerindeki sivilcelerin oluşumu ile aynı nedenden meydana gelir. Baş derisindeki aşırı yağ ve sebum üretimi, tıkanık gözenekler ve bakterilerin neden olduğu iltihap kafada sivilceye neden olur.
- 4) Stres sivilce oluşumunu etkiler mi?
- Stres hormonel ve ruh yapısını etkilediği için dolaylı olarak sivilce oluşumuna neden olabilir.
- 5) Terlemek sivilce yapar mı?
- Terleme sonucunda oluşan ter ve vücut üzerinde bulunan pislikler gözeneklerin dolmasına yol açar. Bu da sivilce oluşumuna neden olur.
- 6) Kozmetik ürünler sivilce yapar mı?
- Özellikle kapatıcı etkisi bulunan ten ürünleri cildin nefes almasını önlediği için sivilce oluşumuna neden olabilir.