Kemiklerin gelişiminde önemli rol oynayan kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin yetersizliği sonucu bağlı ortaya çıkan hastalığa raşitizm denir.
Raşitizm Nedir?
Raşitizm her yaşta görülür fakat çocuklarda en sık D vitamini eksikliğine bağlı olan raşitizm görülür. Görüldüğü yaş aralığı çoğunlukla 3 ay – 2 yaş arasıdır.D vitamini kalsiyum ve fosfor dengesini ayarlar. Bu mineraller D vitamini sayesinde bağırsaktan emilir. D vitamini besinlerle alınır ve güneş ışığı sayesinde ciltte sentezlenir. Bebeklerin vücudunun haftada 2 saat kadar güneş görmesi D vitamini sentezi için yeterli olmaktadır. D vitamininden zengin besinler balık ürünleri ve balık yağıdır. Anne sütüyle beslenen bebeklere vitamini ek olarak verilir.
Raşitizmin Belirtileri Nelerdir?
Raşitik çocuklarda diş geç çıkar, el ve ayak bilekleri normalden daha geniş olur.Göğüste küçük şişlikler ve çökmeler oluşabilir. Hastalık ilerledikçe büyüme geriliği ortaya çıkar. Bacaklarda eğrilik gelişir. Bebeklerin yürümesi ve emeklemesi geç olur. Kaslar zayıftır. Bebeğin başı sıklıkla dikkat çekici şekilde terler.
Raşitizm Nasıl Teşhis Edilir?
Raşitizm; klinik bulgular, kemik röntgeni, kanda kalsiyum, fosfor ve ALP (alkalen fosfataz) düzeylerinin tespiti ile konur.
Raşitizm Nasıl Tedavi Edilir?
Raşitizm tedavisi zor değildir. Eksik olan D vitamininin yerine konmasıyla tedavi edilir. Fakat belirtilen dozlarda alınması gerekir. Doktor kontrolü olmadan alınan D vitamini vücutta zehirlenmeye neden olabilir. Hatta böbrek yetmezliği ve ölümle bile sonuçlanabilir.
Ya uzun süreli düşük doz verilir ya da kısa bir sürede yüksek bir doz verilir. Genelde ağız yoluyla alınır. Bazen kas içine enjekte edilir. Bu iki tedaviden biri hastanın durumuna göre tercih edilir. Gerektiğinde kalsiyum takviyesi de yapılır.
Ayrıca çocukları raşitizmden korumak için güneş ışığı almalarını sağlamak gerekir. Bunun için çocukları güneşli açık havada güneşlendirmek gerekir.
Anne sütü alan bebeklerde D vitamini desteği gerekir. Anne, süt vermeyi kestikten sonra da bebeğin D vitamini takviyesi 1 yıl boyunca devam etmelidir. Hazır mama ile beslenen çocuklarda takviyeye gerek yoktur çünkü mamalarda bebeğin gelişimi için gereken D vitamini takviyesi yapılmıştır.
A.B.D’ de yapılan bir araştırma haftada 10 dakika sadece bez bağlı olacak şekilde çıplak vücut ile ve yüz, el, ayak açık şekilde haftada 2 saat güneş ışığını alan çocuklarda D vitamini sentezi için yeterli olduğunu göstermiştir.