Dünyanın farklı bölgelerinde yetişen bamya, besleyici ve sağlıklı bir sebzedir. Vücut için gerekli olan birçok temel vitamin ve mineral içerir ve bu nedenle bamyanın sağlığımız için pek çok faydaları vardır.
Bamya, bilimsel olarak Abelmoschus esculentus olarak bilinir ve Batı Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. M.Ö. 12. yüzyıldan beri ekilen bamya, ebegümeci ve pamukla aynı bitki ailesine ait yeşil çiçekli bir bitkidir.
Bamya çok sayıda temel vitamin ve mineral içerir ve bu nedenle sağlığınız için faydalıdır. Bamya kalorisi çok düşüktür ve doymuş yağ veya kolesterol yoktur. Diyet lifi, müsilaj ve çok sayıda besinsel fayda sağlayan folatlar bakımından zengindir. Bamya A Vitamini, C Vitamini, B kompleks kompleksinde bulunan niasin, tiamin, pantotenik asit ve B-6 vitaminleri bakımından zengindir. Bamyada kalsiyum, demir, manganez ve magnezyum gibi esansiyel mineraller bulunur.
Bamyanın Faydaları
Kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur
Bamyadaki pektin, LDL’yi veya kötü kolesterolü düşürür, bu da kalp fonksiyonunu iyileştirir.
Mide problemlerini önler
Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler.
Diyabet tedavisine yardımcı olur
Yeterli lif alımının sindirimi artırdığı ve açlık hissini azalttığı gösterilmiştir. Seni uzun süre dolu tutar. Lif yönünden zengin besinler özellikle şeker hastalığı olan hastalar için önerilmektedir. Bunun nedeni, artan lif alımının kan şekeri seviyelerini kontrol ettiği ve hatta insülin duyarlılığını arttırdığı gösterilmiştir. Bamya ayrıca vücudun kasları tarafından şeker emilimini artırabilen bir madde olan myricetin içerir. Bu etkili bir şekilde gerçekleştiğinde, kandaki şeker seviyelerinde düşüş gerçekleşir.
Kalbi korur
Bamyadaki lif, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve bu da kalp sağlığına katkıda bulunur. Bamya gibi yüksek lifli gıdalar da kalp-damar hastalıkları ve felç riskini azaltır. Pektin, bamyadaki önemli liflerden biridir. Bağırsaklardaki safra üretimini değiştirerek kan kolesterol seviyesini düşürür.
Kanseri önlemeye yardımcı
Bamya bir çeşit protein olan lektin içerir. Bir araştırma, bu proteinin meme kanseri hücreleriyle savaşabileceğini, ayrıca kanser hücresi büyümesini % 63 oranında azaltabildiğini göstermiştir. Bamya folat bakımından zengindir ve bu da onu kanserden korunma için bir başka önemli besin haline getirir. Çalışmalar folattaki eksikliğin meme, pankreas, serviks ve akciğer kanseri riskini artırabileceğini belirtmektedir.
Görmeyi geliştirir
Bamya, özellikle A vitamini ve beta karoten bakımından zengindir. Bu ikisi mükemmel görüşü destekleyen iki besin maddesidir.
Yaşlanmayı geciktirir
Bamya, içerdiği bol miktarda C vitamini sayesinde ciltte deforme olmuş hücrelerin yenilenmesini destekler. Aynı zamanda ciltte bulunan genç hücrelerin oranını artırarak yaşlanmayı yavaşlatır.
Anemi
Kansızlığı olan bir kişi bu sebzenin faydalarını suyundan alabilir. Bamya suyu vücudun anemi tedavisine yardımcı olan daha fazla kırmızı kan hücresi üretmesine yardımcı olur. Bamya suyu birçok vitamin ve mineral içerir. A vitamini, C vitamini, magnezyum vb., vücutta daha fazla kırmızı kan hücresi üretilmesinde yardımcı olur.
Boğaz ağrısı ve öksürüğü geçirir
Bamya suyu ayrıca boğaz ağrısı ve şiddetli öksürük tedavisinde kullanılır. Boğaz ağrısı ve öksürüğü olan bir kişi, antibakteriyel ve antiseptik özellikleri nedeniyle bamya suyu tüketeterek bu problemlerden kurtulabilir.
İshal tedavisinde yardımcı olur
İshal, birinin yaşayabileceği en rahatsız edici sağlık koşullarından biridir. Vücutta çok miktarda su ve temel mineral kaybına neden olur. Bamya suyu ishal tedavisinde kullanılır ve ayrıca vücudun yenilenmesine yardımcı olur.
Bamyanın Besin Değerleri
100 g bamyada aşağıdakiler bulunur:
Kalori (kcal) 33
Karbonhidrat: 7 g
Lif: 3,2 g
Şeker 1,5 g
Protein 1,9 g
Folat: 88 mcg
Niasin: 1 mg
Piridoksin: 0.215 mg
Riboflavin: 0.060 mg
Tiamin 0.200 mg
Kalsiyum: 82 mg
Sodyum: 7 mg
Potasyum: 299 mg
Demir: 0,6 mg
C Vitamini: 23 mg
D Vitamini: 0 IU
A Vitamini: 716 IU
B6 Vitamini: 0,2 mg
E Vitamini: 0.36 mg
K Vitamini: 53 mcg
Bakır: 0.094 mg
Fosfor: 63 mg
Magnezyum: 57 mg
Manganez: 0.990 mg
Pantotenik Asit: 0.245 mg
Kobalamin: 0 µg
Magnezyum: 57 mg
Toplam yağ: 0,2 g
Doymuş Yağ: 0 g
Çoklu Doymamış Yağ: 0 g
Tekli Doymamış Yağ: 0 g
Kolesterol: 0 mg