Akalazya Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Akalazya hastalığı yemek borusundaki hareket bozukluğu olarak tanımlanır. Kelime anlamı gevşeme güçlüğüdür. Yutma ile meydana gelen kasılma lokmayı yemek borusundan mideye doğru iletir. Bu sırada yutmayla birlikte alt sfinkterde (büzgen kas) gevşeme meydana gelir ve lokmanın mideye geçişi sağlanır.

Akalazya, özefagusta besinlerin yutulmasında rol alan kasları kontrol eden sinir hücrelerinin bozulmasından veya kaybından kaynaklanır. Alt sfinkerın dinlenme halinde dahi devamlı olarak gevşemesi reflüye neden olur. Yutma sırasında gevşememesi ise Akalazya hastalığına neden olur. Hastalığın tedavi edilmemesi yemek borusu kanseri riskini arttırır.

Akalazya hastalığının belirtileri nelerdir?

Mide bulantısı ve kusma, göğüste yanma hissi, göğüs ağrısı, katı ve sıvı gıdaların yutulmasında güçlük, boğazda dolgunluk hissi, gıdaların ağıza geri gelmesi, öksürük, kilo kaybı, ağza yemek artığı ve acı su gelmesi gibi belirtileri bulunmaktadır.

Akalazya Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akalazya hastalığının tanı yöntemleri nelerdir?

Akalazya hastalığında en önemli bulgu yutkunma zorluğudur. Hasta yutkunma şikayeti ile geliyorsa o hastaya öncelikli olarak fiziki muayene uygulanır.

  • Baryumlu grafi
  • Üst sindirim sistemi endoskopisi
  • Göğüs ve akciğer filmi
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Yemek borusu ve alt kısmındaki basınç ölçümü

Akalazya hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Akalazya hastalığının tedavi edilmesindeki önemli belirleyici, hastalığın evresidir. Eğer hastalık ilk evrelerindeyse medikal tedavi uygulanır. Verilen ilaçlar sayesinde yemek borusunun alt kısmında yer alan kasların kasılmalarının kontrol altına alınmasıyla birlikte gevşemeleri sağlanır.

Eğer hastalık ileri evrede ise Akalazya hastalığı tedavisinde uygulanan tedavi endoskopi yardımıyla yapılmaktadır. Endoskopi yardımıyla uygulanan tedavilerden bir diğeri ise yemek borusunun alt kısmının genişletilmesidir. İnce bir boru yardımıyla yemek borusunun alt kısmına balon yerleştirilmesi ve balonun burada şişirilmesi ile gerçekleştirilir. Balonun şişmesi ile yemek borusunun alt kısmın da genişlemesi sağlanır. Hastalığın tedavisinde başvurulan son yöntem ise cerrahi müdahaledir. Hastalığın derecesine bağlı olarak doktor tarafından cerrahi müdahale uygun görülebilir.  Bu durumda yemek borusunun alt kısmı kesilerek genişletilir.

Dysania Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Yanıkta İlk Müdahale Çok Önemli

Sal Eki 19 , 2021
“Yanıklarda yanlış uygulamalar ciddi sonuçlar doğurabilir, yanıkta ilk müdahale çok önemli!” diyen Acil Servis Hekimi Dr. Şahin, doğru ilk yardım kurallarına dikkat çekti. Deri, vücudumuzu zırh gibi sarıp, mikroorganizmalar, ultraviyole ışığı, mekanik hasar gibi dış etkilerden koruyarak vücudun ısısını düzenliyor. Vücuttaki sıvı kaybını önleyerek sıvı dengesini sağlıyor. Ayrıca yapısındaki sinirler […]
yanık tedavisi

Recent Post