Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Bebeklerde burun tıkanıklığı çeşitli etkenlere bağlı olarak meydana gelebilir. Ancak tıkanıklığın nedeni genellikle şu şekilde sıralanabilir:

  • Üst Solunum Yolu Rahatsızlıkları: Özellikle soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları bebeklerde sıklıkla burun tıkanıklığına neden olur. Böyle bir durumda bebeğin burun salgılarında gözle görülür bir artış olabilir. Bu da burun akıntısını tetikler.
  • Alerji: Bebeklerde de yetişkinlerde olduğu gibi çeşitli alerjiler görülebilir. Bunlardan bazıları burun tıkanıklığına neden olur. Özellikle alerjik reaksiyona fazlaca maruz kalınması durumuna tıkanıklık iyice can sıkıcı bir hal alabilir.
  • Geniz Eti: Geniz etinin başlıca işlevi, burun deliklerinden içeri sızan mikroplarla mücadele etmek için vücuda yardımcı olmasıdır. Ancak geniz etinin aşırı büyümesi durumunda burun tıkanıklığı meydana gelebilir.
  • Sinüzit: Sinüsler yüzün çeşitli bölgelerinde bulunurlar ve çevresel etkenlere bağlı olarak tıkanabilirler. Belirtileri arasında burun akıntısı sıkça görülür. Bu da burun tıkanıklığına neden olur. Sinüzit yetişkinleri etkilediği gibi bebekleri de etkileyen bir durumdur.
  • Yabancı Cisim Kaçması: 0-2 yaş arasındaki bebeklerde görülen davranışların başında küçük nesne ve oyuncakları ağza ve burna sokma görülür. Burun tıkanıklığı özellikle bebeğin burnunun tek bir yanında görülüyorsa bu durumdan şüphelenmekte fayda vardır.
  • Kötü Hava Kalitesi: Hava kalitesinin olması gerekenden daha düşük bir kalitede olması bebeklerin burnunun tıkanmasına neden olabilir. Özellikle sigara ve egzoz dumanının bolca bulunduğu ortamlar bebekler açısından oldukça zararlıdır. Bu tür etkenler burun tıkanıklığına yol açabileceği gibi daha ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

0-2 yaş aralığındaki bebeklerin konuşma yetenekleri henüz gelişmiş değildir. Bu nedenle burun tıkanıklığı gibi bir sağlık sorunu yaşadıklarında bunu kendilerinden sorumlu olan kişilere anlatamazlar. Bu nedenle bu tür bir problemi ebeveynler fark etmelidir. Bunu anlamanın en basit yolu bebeğin nefes alma şeklini kontrol etmektir. Bebeğin sürekli olarak ağızdan nefes alması bebeğin burnunun tıkandığının bir işareti olabilir. 

Bebeğin uyku kalitesinin düşmesi de burun tıkanıklığının bir belirtisidir. Böyle bir sorun yaşayan bebekler sürekli huzursuzdur ve belirli aralıklarla ağlama davranışı gösterirler. Bazı bebeklerde uykuya daldıktan sonra horlama görülebilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığını Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Kuru hava bebeklerde burun tıkanıklığını tetikleyen en önemli faktörlerin başında gelir. Bebeğin sigara ve kimyasal durumlara maruz kalması da oldukça ciddi bir tetikleyicidir. Bu çok zararlı bir durum olmakla birlikte bebeği uzun vadede hasta edebilir. Polen, toz ve küf sporları da burnun tıkanmasını kolaylaştırır. Diğer bir tetikleyici ise bebeğin parfüm gibi ağır kokulara maruz bırakılmasıdır. 

Burun tıkanıklığı sık sık görülüyorsa bu duruma alerji de neden oluyor olabilir. Özellikle küflü ortamlar ciddi alerji sorununa yol açabilir. Bütün evlerde bulunan akarlar da alerjik tetikleyicilerdir. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar da alerjiye neden oluyor olabilir. Burun tıkanıklığına evdeki birçok şey neden olabildiğinden tespit etmek için öncelikle alerji testi yapılmalıdır. Süt ve alerjen besinleri tüketmek de bu durumun tetikleyicilerindendir. 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Aspiratör kullanımı, bebeklerde burun tıkanıklığını gidermek amacıyla tercih edilen yöntemlerin başında gelir. Aspiratörler bebek burun açıcı olarak da bilinirler. Pompalı ve nefesle çalışan olmak üzere iki tür aspiratör bulunur. Her iki tür için de basınca dikkat edilmelidir. Çok güçlü bir nefesle çekim yapmak bebeğin burun içi mukozası için zararlıdır.

Bebeğin kaldığı odadaki nem miktarının düşük olması da burun tıkanıklığına neden olabilir. Bunun için oda sık sık havalandırılmalıdır. Oda sıcaklığı ise 24 dereceyi geçmemelidir. Hava nemlendirici cihazlar da burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olur.

Tıkanıklığı geçirmek için uygulanabilecek olan diğer bir yöntem de bebeğin yastığını yükseltmektir. Yastığın biraz daha dik pozisyonda olması bebeğin nefes alışını kolaylaştırır. Bebeğin başına masaj yapmak da seçenekler arasındadır. Sıcak banyonun sağladığı sıcak ve nemli hava buharı da burun tıkanıklığına iyi gelebilir. Ancak sıcaklığın fazla yüksek olmamasına özen gösterilmelidir. Aksi takdirde bebeğin cildinde tahriş meydana gelebilir. 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Bebeğin burun tıkanıklığına iyi gelecek olan yöntemi bulmadan önce tıkanıklığın hangi sorundan kaynaklandığı tespit edilmelidir. Bebeğin burnu fazla kuru havaya maruz kalmaktan meydana geliyorsa bunun çözümü basittir. Odayı havalandırmak, hava sıcaklığını ideal seviyede tutmak ve odayı nemlendirmek basit çözümlerden birkaçıdır. Odayı nemlendirmek için su buharı makinelerinden yardım alınabilir. Bu yöntem bebeğin rahat nefes almasını oldukça kolaylaştırır.

Tuzlu su da bu duruma iyi gelebilecek olan yöntemlerden birisidir. Eczanelerde satılan tuzlu sular sayesinde bebeğin nefes alması önemli ölçüde kolaylaştırılabilir. Tuzlu su ayrıca burnu temizlemek için de kullanılabilir. Bebeği sırt üstü yatırıp, omuzlarının altına rulo altında havlu koyup burun deliklerine 2-3 damla tuzlu su sıkmak bu yöntemlerden birisidir. Bebeği 30-60 saniye beklettikten sonra burnunu boşaltabilirsiniz. Bu esnada bebeği yan çevirmek burnun boşalmasına yardımcı olur. Akan mukus ise sert olmayan bir mendil ile temizlenmelidir. 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hangi Sorunları Doğurabilir?

Bebeğin devamlı olarak burundan nefes alması aynı şekilde devamlı olarak ağızdan nefes almasına neden olur. Sürekli olarak ağızdan nefes almak ise boğaz enfeksiyonlarını ve farenjit gibi sağlık sorunlarını ciddi ölçüde tetikler. Bu durumlar aynı zamanda geniz akıntısına da sebebiyet verebilir.

Burun tıkalı olarak kaldığında bebek nefes almakta zorlanır. Bu durum da bebeğin devamlı olarak huzursuz olmasına ve ağlamasına neden olur. Bebeğin burnunu temizlemek için banyo zamanı idealdir. Sıcak ve nemli hava burun içi tıkanıklığının açılmasına olanak verir. Banyo sonrasında mukus kolayca temizlenebilir. 

Burundan nefes almak akciğer kapasitesini geliştirir. Bu nedenle burundan nefes almaya dikkat edilmelidir. Ağızdan yapılan solunum ise burundan yapılan solunuma göre oldukça sığdır. Bu durumda solunum kası denilen kas grupları devreye girer ve bu duruş bozukluğu olarak tanımlanan soruna neden olur.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Öksürük Yapar mı?

Solunan havanın içerisinde birçok farklı madde bulunur. Bunlar içerisinde toz, diğer insanlara ait öksürük ve hapşırık partikülleri ve mikroplar bulunur. Bunlar sağlık için zararlı maddelerdir. Burun solunum esnasında filtre görevi görür. İçeri giren maddelere karşı bağışıklık sistemi uyarılır ve vücutta histamin salgılanır. 

Histamin salgısının artması ise burna olan kan akışını hızlandırır. Bu durum burun dokularının şişmesi ile sonuçlanır. Burun dokularının şişmesi sonucunda ise burun tıkanıklığı meydana gelir.  Böyle bir durumun gelişmesi sonucunda bebekte nefes zorluğu görülür. Bu durum ağızdan nefes almaya neden olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu da öksürüğe yol açar. 

Burnu Tıkalı Olan Bebek Nasıl Yatırılmalı?

Tuzlu su kullanımı bebeğin burun tıkanıklığını gidermek için başvurulan ilk yöntemlerdendir. Bu uygulamadan sonra bebeğin yan yatırılarak burnunun temizlenmesi gerekir. Bebeğin uyku esnasında da nasıl bir pozisyonda olduğu önemlidir. Tamamen sırt üstü yatmak burnun tıkanmasını kolaylaştırabilir. Bunu önlemek için bebeğin yastığının normalden biraz dik olmasına dikkat edilmelidir. Uyku zamanının dışında da bebeğin dik bir pozisyonda tutulması burnunun akmasını kolaylaştırır.

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?

Burun tıkanıklığının kısa sürede geçmediği ve hırıltılı nefes alma durumlarında zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir. Özellikle aşağıdaki belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka bir doktor kontrolü gerçekleşmelidir:

  • Ateş
  • Deri döküntüleri
  • Yüzün ön kısmında belirgin şişlikler
  • Burun tıkanıklığının 14 günden fazla sürmesi
  • Nefes almada ve beslenmede görülen güçlük
  • Huzursuz beden dili ve ağlama

Bebeklerde Burun İçi Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeğin burnunu kolay bir şekilde temizlemek için en ideal zaman banyo sonrasıdır. Banyo buharı sonrasında mukus kalıntıları yumuşar ve daha kolay bir şekilde dışarı atılabilirler. Burun fazla sıcak olmayan bir suyla temizlendikten sonra yumuşak bir peçete veya havludan yardım alınabilir. Temizleme esnasında kulak temizleme çubuğu gibi aletler kullanılmamalıdır. 

Bu, bebeğin hapşırmasına neden olarak burun içi yapısına zarar verebilir. Burun aspiratörü ise burun temizliğini yapmanın oldukça kolay bir yoludur. Ancak hava çekilirken basınca dikkat etmek gerekir. Şiddetle çekilen hava bebeğin burun içinde hasara neden olur. Uygulanan güç hafif ve dengeli olmalıdır. 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Ne Kadar Sürer?

Eğer tıkanıklık soğuk algınlığı nedeniyle meydana gelmişse bu durum 1 hafta civarında sürebilir. Bu normal bir durumdur. Ancak tıkanıklığın 14 günden fazla sürmesi kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Tıkanıklık durumu sinüzit ve bronşit kaynaklıysa bu durumda tıkanıklık biraz daha fazla sürebilir. Bu durum genellikle 14 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak burun tıkanıklığı alerji kaynaklıysa bu durumda şikayetler aylarca devam edebilir. Bunun için yapılabilecek en iyi şey ilk olarak bir doktora muayene olmaktır. Doktor bebeği rahatlatmak için gereken yöntemleri size açıklayacaktır. 

Bebeğin Burnuna Anne Sütü Damlatılır mı?

Birçok kişi ”bebeklerde burun tıkanıklığına anne sütü iyi gelir mi?” sorusunun yanıtını merak etmektedir. Anne sütünün bebeğin burnuna damlatılması, bebeklerde burun tıkanıklığını gidermek için başvurulan yöntemlerdendir. Bazı ebeveynlere göre bunu yapmak tuzlu su kullanmak kadar etkilidir. Bunun etkisi bebekten bebeğe göre değişen bir durumdur. 

Bebeği emzirirken bu yöntemi bir miktara kadar deneyebilirsiniz. Ancak bu yöntem her beslenmede sıklıkla uygulanmamalıdır. İşlemi devamlı olarak tekrarlamak bebeğin bir süre sonra beslenmeye karşı olumsuz tepki göstermesine neden olabilir. Böyle bir durumda işlem sonlandırılmalıdır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Nasır Nedir? Nasır Tedavisi Nasıl Olur?

Sal Ara 19 , 2023
Nasır, derinin sürekli sürtünme veya baskıya maruz kaldığı bölgelerde oluşan sertleşmiş deri tabakasıdır. Genellikle ayaklarda, özellikle ayak parmaklarının üstünde ve tabanında, ellerde ve parmaklarda görülür. Nasırlar genellikle sürtünme ve baskıya maruz kalan bölgelerde oluşsa da, el veya diğer vücut bölgelerinde de görülebilir. Nasırın Türleri Nedir? Sert Nasır (Klavus): Genellikle ayak tabanında, […]

Sağlık Gündeminde Ne Var?

Recent Post