Bebeklerde diş çıkarma

Süt dişlenme yaklaşık olarak 6 aylıkken ağızda ilk süt dişinin görülmesiyle başlamakta; 2,5-3 yaş arası süt dişlerinin tümünün ağızda görülmesiyle tamamlanmaktadır. İlk süren süt dişleri genellikle alt süt ön dişlerdir. Daha sonra üst yan kesici dişler sürmektedir. Bir anda birden fazla dişin çıkması da mümkündür. Süt dişlerinin sürmesi tamamlandığında alt ve üst çenede 10’ar diş olmak üzere toplam 20 diş bulunmaktadır.

6 yaşından sonra ise süt dişlerinin arka kısmından toplam 4 adet olmak üzere 1. daimi büyük azı dişleri sürmeye başlamaktadır. Süt ve daimi dişlerin bir arada görüldüğü bu döneme karışık dişlenme dönemi denmektedir ve 6-13 yaş arasında görülmektedir.
Bazı dişler çıkarken diğerlerine kıyasla daha ağrılı olabilir. İlk çıkan diş bazen en kötüsü olabilir. Bazen daha büyük azı dişleri de sorun çıkartabilir.

Diş çıkarma esnasında artan tükürük, uyku düzensizliği, iştahsızlık, huzursuzluk, ellerini ağzına götürmesi ve ağız çevresinde döküntü gibi belirtiler oluşabilir. Ateş, ishal gibi bulgulara rastlanılmakla birlikte diş çıkarma dönemiyle ilgili olup olmadığı henüz ispatlanamamıştır.

Diş çıkarma çok olağan bir durum olduğundan ve ateş, ishal huzursuzluk da sık görüldüğünden, birçok zaman aynı dönemde karşımıza çıkabilirler. Böyle bir durumda başka bir hastalığın ateş, ishal ve huzursuzluğa neden olması daha olasıdır. Bu veya sizi endişelendiren başka belirtiler söz konusu olursa doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

Diş çıkarma döneminde; sıkıntı çeken bebeğinizin diş etine hafif basınç uygularsanız genelde rahatlar. Bu nedenle ellerinizi yıkadıktan sonra parmağınızı o bölgeye hafifçe bastırmanız veya temiz bir bezi ısırmasına izin vermeniz uygun olacaktır. S

oğuk nesneler diş etindeki kızarıklık ve şişliği azaltabilir. Bu nedenle su içeren dişlikler buzdolabında hafifçe soğutularak kullanılırlar. Bununla birlikte diş etlerine uzun süreli aşırı soğuk uygulama önerilmez. Unutmayın, bebeğinizin boğulmasına neden olabilecek herhangi bir şeyi ağzına götürmesine izin vermeyin.

Ped.Turkan Egilmez Ozdemir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Renk Körlüğünü Düzelten Kontakt Lens

Sal Eyl 20 , 2022
Sonuçları Optics Letters dergisinde yayımlanan bir araştırmada metayüzeyler olarak bilinen aşırı ince optik aygıtlar piyasada bulunan kontakt lenslerle birleştirilerek renk körlüğünün bir çeşidi olan döteranomaliyi düzelten lensler elde edildi. İnsanların belirli renkleri birbirinden ayırmakta zorlandığı ya da ayıramadığı görme bozukluğuna renk körlüğü deniyor. Çoğunlukla erkeklerde görülen ve renk körlüğünün en […]
renk körlüğü

Recent Post