Disleksi (Okuma Güçlüğü), öğrenme güçlüklerinden birisidir. Bireyin bilgiyi kazanırken zorlanması sonucu ortaya çıkan sorunlara öğrenme güçlüğü denmektedir. Bu güçlüğün net bir biçimde fark edilmesi okul çağına denk gelmektedir.
Okul Öncesi Belirtileri
1. Dil gelişiminde gecikmeler, konuşma bozukluğu
2. Yetersiz motor gelişim
3. Bellek ve dikkat problemi
Okul Dönemine İlişkin Belirtiler
1. Kronolojik yaşları, aldıkları eğitim ve zeka düzeylerine oranla, okul başarıları düşüktür. Bazı derslerde başarıları normal ya da normalüstü iken bazı derslerde düşük olabilir.
2. Birinci sınıftayken harflerin seslerini öğrenmekte ya da sayı ve harfleri yazmakta zorlanırlar.
3. Yaşıtlarına oranla yazı yazmada yavaşlardır, yazarken bazı harf ve sayıları, kelimeleri ters yazarlar; ‘b’ yerine ‘d’, ‘m’ yerine ‘n, ‘ve’ yerine ‘ev’ gibi. Yazarken bazı harfleri, heceleri atlar ya da harf/hece ekler, imla ve noktalama hataları yapar.
4. Basit toplamaları yapmakta zorlanırlar, çarpım tablosunu ezberleyemezler, dört işlemi yaparken yavaştırlar.
5. Sınıf ödevlerini bitirmezler, eksik alırlar, ev ödevlerini yaparken yavaş ve verimsiz davranırlar, sık sık ara vermek isterler, çabuk sıkılırlar.
6. Yön ve zaman kavramları zayıftır. Sağ-sol karıştırırlar, adres tariflerinde, tarif edileni bulmada karışıklık yaşarlar. Zamana ilişkin kavramları (dün-bugün, önce-sonra vb.) karıştırırlar. Gün, ay, yıl, mevsim kavramlarını karıştırırlar. Saati öğrenmekte zorlanırlar.
7. Yazı yazarken çok basit bir dil kullanırlar. Duygu ve düşüncelerini sözel olarak ifade etmekte zorlanırlar. Bazı harflerin seslerini doğru olarak telaffuz edemezler.
8. Sakardırlar, çatal-bıçak kullanmakta, ayakkabı bağlamakta zorlanır, ince motor becerilere dayalı işlerde (düğme ilikleme, makas kullanma gibi) zorluk çektikleri bilinmektedir.
9. İşitsel kavramaları yetersizdir. Yönergeleri unutur. Dinlemiyor görünürler.
10. Uzaklık-derinlik boyut algıları zayıftır.