Kanserli Anne Emzirebilir mi ?

Akılları meşgul eden bu sorunun birçok kişi tarafından sorulmasının en büyük sebeplerinden biri de kanser konusundaki eksik bilgiden kaynaklanır. Kanserin bulaşıcı bir hastalık olduğu düşüncesi, bu tarz soruların oluşmasında büyük etken taşır. Kanserli bir anne bebeğini emzirdiğinde, süt yoluyla bebeğe kanser geçmez!

Ancak, kanser ve emzirme konusuyla ilgili tek kafa meşgul edici konu bu değil. Bebeğin, meme kanseri bir annenin sütünü emek istemeyeceği ile ilgili bir inanç vardır. Her ne kadar bu konunun “istek” gibi bir duygudan çok daha farklı nedenleri olsa da tamamen asılsız sayılmaz. Habis dokunun gelişmesiyle birlikte sütün tadı değişebilir ya da süt azalabilir, bu durumlarda bebek dolaylı yoldan anne sütü emmeyi bırakabilir, ya da bırakmak durumunda kalabilir.

Peki kanser şüphesi taşıyan ve tanı aşamasında çeşitli işlemlere maruz kalan annenin emzirmesi doğru mudur?

Kanser tanısında kullanılan, iğne aspirasyonu ve galaktografi gibi, örnek alımına yarayan ancak kesi ya da doku çıkarma gibi işlemler içermediği için süt kanallarını ve sütün güvenliğini etkilemez. Biyopsi ise farklı bir konu olarak ele alınabilir. Biyopside doku alınması durumu söz konusu olduğundan, doku örneğinin alındığı bölgeye göre değişiklik gösterebilecek olmakla birlikte, süt dokusunu zedeleyerek, süt üretimini azaltabilir. Buna ek olarak, biyopsiyle ilgili olarak gelişme ihtimali olan yara ya da enfeksiyon da süt üretimini olumsuz olarak etkileyebilir.

Röntgen, BT, mamografi, MRG gibi tanı yöntemleri, radyoaktif madde anne veya bebeğin dokuları tarafından emilmedikleri için güvenlidirler, süt üretimini ve emzirmeyi olumsuz yönde etkilemezler.

Kemoterapi Anne Sütüne Zarar Verir mi ?

Aktif kanser tedavisi gören bir annenin emzirmesi tehlikeli sayılır. Kemoterapi gören bir annenin emzirmesi, zehirli maddeler doğrudan süte geçecekleri için kesin bir şekilde yasaklanmıştır. Kemoterapi tedavisi sona ermiş olan kanserli anne, kullandığı ilaçlar da göz önünde bulundurularak yeniden emzirmeye başlayabilir.

Radyasyon alan bir meme, bu tedaviden tahribat görebileceği için sütün azalması ya da dokuların zedelenmesi gibi durumlar söz konusu olabilir ancak radyasyon almayan meme güvenlidir.

Bu bilgilere ek olarak, emzirmeyi durdurmak bir annenin fiziken daha güçlü olacağı anlamına gelmez. Aksine anneyi böyle duygusal bir bağdan mahrum etmek ruhsal durumunu etkileyebilir. Ayrıca, emzirmek meme kanserinin nüksetme riskini artırmaz.

Covid-19 aşısı hamileleri ve bebeklerini ne kadar koruyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Ses Tellerinde Nodül Belirtileri ve Tedavisi

Paz Mar 6 , 2022
Ses telleri nodülleri ya da diğer adıyla vokal kord lezyonları, ses problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir lezyon, kırılmış veya enfekte olmuş bir alandır.  Ses kıvrımlarınız veya kordlarımız nefes borunuzun (trakea) girişinde oturan iki esnek kas dokusu bandıdır. Vokal kord lezyonlarının kesin nedeni bilinmemektedir, ancak sesi çok fazla veya çok […]

Sağlık Gündeminde Ne Var?

Recent Post