Tempolu bir hayat yaşayan bireyler genellikle kas ağrılarından şikayetçi olur. Kas ağrıları hareket alanımızı kısıtlamakla birlikte günlük tempomuz da aksayabiliyor. Kas ağrısı için bir çok tedavi yöntemi mevcut. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen kas ağrıları çoğunlukla önemli bir şey değildir. Kısa sürede iyileşebilecek olan kas ağrıları sürekli tekrarlayıp kronik hale gelmişse tıbbi tedavi gerektirebilir.
Kas ağrısının bir çok nedeni olabilir. En yaygın olarak bilinen kas ağrıları şunlardır:
Yetersiz ve sağlıksız beslenme: Sağlıklı beslenmek vücudumuzun doğru çalışması için çok önemlidir. Birey yeterince uygun besin maddeleri alamazsa kas ağrısı ve acısı yaşayabilir. Sağlığımız için D vitamini alımı çok önemlidir.
Burkulma ve zorlama: Burkulma ve zorlama yada diğer türden sakatlanmalar, kas ağrısı ile rahatsızlığa sebep olabilir. Sakatlanan bölgede gergin ve ağrılı bir hissiyat oluşur.
Stres: Stres, hastalıklarla savaşmamız zorlaştırır. Hasta ve stresli olan insanların kaslarında, vücudun iltihaplanma ya da enfeksiyonla savaşmaya çalışmasından dolayı ağrı yaşanabilir.
Dehidrasyon: Solunum ve sindirim gibi temel bedensel fonksiyonların zorlaşmasına neden olur. Dehidrasyona uğramış birey şiddetli şekilde kas ağrısı yaşayabilir. Bu sebepten gün içerisinde yeterli su içmeye özen göstermeliyiz.
Yetersiz uyku: Uykusuzluğun vücut üzerinde ciddi bir etkisi olduğu bilinmekte. Yeterince uyku alamayan kişi kas ağrısı yaşayabilir.
Çok fazla spor yapmak: Çok fazla fiziksel aktivite yapmak kasları fazla zorladığından şiddetli ağrılara neden olabilir.
Kas ağrısı nasıl geçer?
Su tüketimini arttırın. Günde 2 lt su içmeyi unutmayın.
Sakatlık sonrası ağrı yaşıyorsanız ağrılı bölgeyi dinlendirerek geçirin.
Fiziksel aktivite sonrası ağrı yaşıyorsanız bol bol esneme hareketleri yapın ve hareket etmeye devam edin.
Ağrılı bölgeye buz uygulaması yaparak ağrısını hafifletebilirsiniz.
Ağrılı bölgeye masaj yaptırabilirsiniz.
Sargı beziyle ağrılı bölgeye bir miktar sarabilirsiniz.
Stresli ortamlardan uzaklaşın.
Uzun süren, geçmeyen ve dayanılamayacak acısı olan ağrılar için muhakkak doktorunuza başvurun ve gerekli kan testlerini yaptırıp gerekli vitaminleri tüketin.
Kas ağrılarına bitkisel çözüm
Nane veya biberiye yağı ile ağrılı bölgeye masaj yapabilirsiniz.
Günde 2 kere tüketebileceğiniz 1 bardak kanatılmış sütün içine 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal atarsanız hem zerdeçalın ağrı kesici hem de iltihap giderici özelliğinden faydalanmış olursunuz.
Günde 3 bardak zencefil çayı tüketmek hem ödeminizi atmanıza hem de kas ağrılarınızı geçirmenize yardımcı olacaktır.
Her sabah aç karnına 1 ılık bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip içerseniz ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Bir başka yöntem iste duş suyunuza 2 bardak elma sirkesi eklemekte size yardımcı olacaktır.
10 diş sarımsağı ince ince doğrayın. 5 yemek kaşığı hardal yağının içine sarımsakları atın. Sarımsaklar pembeleşinceye kadar kısık ateşte kavurun. Ateşten aldığınız yağı 10 dakika soğuttuktan sonra süzgeçle süzün. Elde edilen yağı günde 3 – 4 defa ağrılı bölgeye sürün ve bir kaç gün tekrarlayın.
Pul biber kas ağrıları ve kasılmalarda oldukça etkilidir. Yemeklerinizde bol bol pul biber tüketebilirsiniz Başka bir yöntem olarak da yatmadan önce, 1 yemek kaşığı zeytin yağına 1 tatlı kaşığı pul biber ekleyin ve karışımı ağrılı bölgeye sürüp üzerini tülbentle örtün. Sabah kalktığınızda bölgeyi ılık suyla durulayın. Bir kaç gün tekrarlayın ağrıların gittiğini göreceksiniz.
Uzun süreli ve çok şiddetli ağrılar için en doğru çözüm bir hekime danışıp tedaviye başlamak olacaktır.