Salgın Sürecinde Kamuoyu ve Tüketicinin Nabzı

Koronavirüs salgını, Türkiye’de ve dünyada başta sosyal hayat ve ekonomi olmak üzere hayatın çeşitli alanlarında önemli etkiler yaratmaya devam ediyor. Salgın sürecinde toplumun birçok konuda tutum ve davranışlarında da değişiklik olması bekleniyor.

Ipsos bu süreci çeşitli araştırmalarla mercek altına alıyor. Bu çalışmalarla ilgili son hafta paylaşımlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Ipsos Koronavirüs ve Toplum Araştırmasına göre; salgının birkaç ay içinde biteceğini düşünenlerin oranı geçen hafta gerileyen %40’ya geriledi. 6 aydan daha uzun sürede biteceğini düşünenlerin oranı ise yine artış eğiliminde %32’den %37’ye yükseldi.

Koronovirüs Salgını Toplum Araştırması

Ipsos Koronavirüs ve Toplum Araştırmasına göre; Türkiye’de kamuoyunun %70’i koronavirüs salgını bir süre sonra sona erse bile hayatımızın ciddi bir şekilde değiştiğini belirtiyor.

Koronovirüs Salgını Toplum Araştırması

Normal bir haftaya göre artan kategorilere bakıldığında yine atıştırmalık (cips, kuruyemiş, çikolata, puding.. gibi) ürünler öne çıkıyor. Büyümede ilk defa listeye giren kategoriler “hazır kahveler ve et- beyaz et” olarak görünmekte..

Verilere göre; 1-7 Nisan haftasındaki hane içi tüketimi koronavirüs tüketimin normal seyrinde olduğu hafta olan, 4-11 Mart haftasıyla kıyasladığımızda Maya ve Sirke artışın yüksek olduğu kategoriler olduğu görülüyor. Anlaşılan salgın sürecinde evlerde ekmek yapılmaya devam edilecek 🙂

Ipsos Hane Tüketim Paneli

Ipsos Hane Tüketim Paneli verilerine göre; Covid-19 salgınına yönelik hanelerdeki tüketim açısından ilk tepki olarak artış gösteren Kolonya, Sirke, Makarna, Bakliyat vb kategorilerin sonraki haftalardaki seyrinde Dezenfekte ürünleri ile un – maya ikilisi artışı devam ettirdi. Sirke geçtiğimiz haftalardaki kadar olmasa da artmaya devam ederken, Makarna oldukça düşmüş görünüyor..

Ipsos Hane Tüketim Paneli
Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik uzman yorumunda şu değerlendirmelerde bulundu; 

“Koronavirüs salgını sürecinde yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki virüs sonrası ruh halimiz “Endişeli”. Endişe ilk olarak Dünya ve Türkiye için başlarken son haftalarda endişe kişiselleşmeye başladı. Endişenin ilk yansıması alışverişle başladı. 10 Mart haftasında sadece hanelerin yarısı alışveriş davranışında değişiklik olduğunu söylerken son haftaya bakıldığında ise tüm haneler alışverişlerinde koronavirüs salgını etkisiyle değişim olduğunu belirttiler.

Koronovirüs Salgını Toplum Araştırması

“Stok alışverişi yaptık!” son haftalarda daha çok söylenmeye başladı. Haneler ihtiyaçlarını en az 2 – 3 hafta süreyle karşılayacak kadar aldıklarını belirtiyorlar. Stoklamayı tetikleyen düşünce ise “virüsten korunmak için evde kalmak” ve “sokağa çıkma yasağı gelirse” olarak belirtilebilir.
Yine Koronavirüs konusunda yaptığımız kamuoyu araştırmasında salgın 1-2 ay içerisinde geçecek denilirken son haftalarda 6 ay kadar süreceğini belirtenlerin oranının arttığını görmüştük. Buna paralel olarak da son haftalarda değişen ve artan alışveriş davranışlarını görmeye başladık.

Evde yapılan en popüler aktivite “yemek yapmak” olurken hane içi tüketim de artıyor. Daha fazla çeşit ve daha farklı yemekler yapılıyor. Bu da alışverişte her hafta çeşitli ürünlerin alınmasına sebep oluyor. 
Sağlık Bakanlığının ilk vaka açıklamasının üzerinden geçen 3 haftalık süreçte tüm kategorilerin alımlarının artması #EVDESTOKVAR durumunu oluşturdu. Bu sebepten dolayı 4. Haftayı biz “dolup taşan evdeki stokları eritme” haftası olarak değerlendiriyoruz.  Hanelerin alışverişlerinde durağanlık başladı. Evde yeterince stok yapıldığı için büyüme ile öne çıkan kategori bu hafta görülmedi. Normal haftaya göre ise hala büyümesi olan kategoriler var.

Koronavirüs E-Ticaret’e de Etki Etti

Online alışveriş bu süreçte merak edilen en önemli konu, Salgın sürecinde sipariş vermek hepimizin hayatına girdi. Ipsos olarak şunu biliyoruz internet kullanan bireylerin %54’ü internetten alışveriş yapıyor. Bu bilgi ışığında Türkiye’de bir ilke imza attık ve E-Ticaret panelimizi 2020 yılının başında başlattık. İnternetten alışveriş yapan 4000 birey ile başlattığımız çalışmamız bu dönemde bize ve sektöre önemli veriler sağlayacak.

İlk sonuçlara baktığımızda Mart ayının ilk haftasına göre internet üzerinden alışveriş azalıyor. Bunun sebebi ise aslında online alışverişte ağırlığın Hızlı Tüketim ürünleri harici ürünlerden oluşması. İlk sonuçlara göre çok net gördüğümüz ise Mart ayının 3.haftası Süpermarket alışverişlerinin ciddi artış gösterdiği. Bu artış ile birlikte online alışverişte Süpermarket alışverişlerinin payı %31’den %45’e yükseldi.”

Ipsos Türkiye’nin yapmış olduğu araştırmaları ile ilgili daha detaylı bilgi için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Evden çalışma insanları sağlıksız beslenmeye itiyor!

Çar Nis 15 , 2020
İngiliz İstihdam Araştırmaları Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma, corona virüs krizi sırasında evden çalışmaya zorlanan insanların sağlıksız beslendiğini ve uyku sorunları yaşadığını ortaya çıkardı. 500 çalışandan oluşan bir ankette ayrıca kas, kemik, tendonlar ve sinir şikayetlerinde önemli bir artış olduğu ortaya çıktı. Ankete katılanların yarısından fazlası, normal fiziksel durumlarına kıyasla, özellikle […]
Evden çalışma insanları sağlıksız beslenmeye itiyor!

Recent Post