Sinovit, genellikle 3-10 yaş arasındaki erkek çocuklarda görülen, bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya gastrointestinal enfeksiyonu takiben ortaya çıkabilen durumdur. Enfeksiyondan haftalar sonra eklem ağrısı gelişebileceğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan MERİÇ sinovit hakkında bilgi verdi.
Çocuklarda belirgin kalça ve bazen diz ağrısı, topallama ve aksama çocuğun ağrılı olan bacağa yük vermek istememesi , kalça ve/veya diz hareketlerinde kısıtlılık ana klinik bulgulardır. Yapılan kan testlerinde öncelikle bir eklem enfeksiyonu ekarte edilmek istenir ve hastadan enfeksiyon parametreleri olan sedimentasyon ve CRP ile tam kan sayımı istenir. Radyolojik olarak çekilen kalça ve pelvis grafileri normal sınırlardadır. Kalça eklemi içindeki sıvı birikiminin belirlenmesi için kalça ultrasonu çekilebilir. Kan değerlerinde aşırı bir yükseklik olmaması, klinik bulgular ve hastanın dikkatli öyküsünün alınması ile tanı konulur. Hastalık bulguları hastalığın derecesine göre bir süre içinde kendi kendine geriler.
Tedavi süresince hastanın yüklenmeden korunması, ve ağrı kesici tedavi verilmesi genellikle yeterli olur. Genellikle kendi kendini sınırlayıcı ve hastada kalıcı bir eklem hasarı oluşturmayan bir rahatsızlıktır. Kendi kendine sınırlayıcı olmasına rağmen septik artirit denilen mikrobiyal kaynaklı eklem iltihabı ile benzer semptomlar verebildiği için hastalığın ayrımının iyi yapılması gereklidir. Bu nedenle ailelerin eklemde ağrı, topallama, yürüme güçlüğü gibi semptomları olan çocukları vakit kaybetmeden bir uzmana danışmaları önemlidir. Yetişkinlik döneminde çok nadir görülmektedir esas olarak pediatrik bir rahatsızlıktır.
Sinovit nedir? Önemli midir? Kaç yaş arası çocuklarda görülür?
Genellikle 3-10 yaş arasında görülen çoğunlukla erkek çocuklarda geçirilmiş bir üst solunum yolu enfeksiyonunu veya gastrointestinal bir enfeksiyonu takiben ortaya çıkan bir durumdur. Geçici transient sinovit geçirilmiş bir enfeksiyona karşı gelişen vücudun savunma hücrelerinin eklem içi yapılara karşı reaksiyonuna bağlı gelişir.
Kendini ne şekilde belli eder?
Çocuklarda belirgin kalça ve bazen diz ağrısı, topallama ve aksama çocuğun ağrılı olan bacağa yük vermek istememesi , kalça ve/veya diz hareketlerinde kısıtlılık ana klinik bulgulardır. Yapılan kan testlerinde öncelikle bir eklem enfeksiyonu ekarte edilmek istenir ve hastadan enfeksiyon parametreleri olan sedimentasyon ve CRP ile tam kan sayımı istenir. Radyolojik olarak çekilen kalça ve pelvis grafileri normal sınırlardadır. Kalça eklemi içindeki sıvı birikiminin belirlenmesi için kalça ultrasonu çekilebilir. Kan değerlerinde aşırı bir yükseklik olmaması, klinik bulgular ve hastanın dikkatli öyküsünün alınması ile tanı konulur.
Sinovit Tedavisi nasıldır?
Hastalık bulguları hastalığın derecesine göre bir süre içinde kendi kendine geriler. Tedavi süresince hastanın yüklenmeden korunması, ve ağrı kesici tedavi verilmesi genellikle yeterli olur. Genellikle kendi kendini sınırlayıcı ve hastada kalıcı bir eklem hasarı oluşturmayan bir rahatsızlıktır.
Yetişkinlik döneminde de görülebilir mi?
Yetişkinlik döneminde çok çok nadir görülmektedir, esas olarak pediatrik bir rahatsızlıktır.
Ailelere önerileriniz olur mu?
Kendi kendine sınırlayıcı olmasına rağmen septik artirit denilen mikrobiyal kaynaklı eklem iltihabı ile benzer semptomlar verebildiği için hastalığın ayrımının iyi yapılması gereklidir. Bu nedenle ailelerin eklemde ağrı, topallama, yürüme güçlüğü gibi semptomları olan çocukları vakit kaybetmeden bir uzmana danışmaları önemlidir.