Şizoaffektif bozukluk, kişinin şizofreni semptomlarını – halüsinasyon veya sanrılar gibi – ve manya ve depresyon gibi duygu durum bozukluklarını bir arada gösterdiği rahatsızlık durumudur.
Şizoaffektif bozukluk, diğer ruh salığı bozuklukları gibi hemen belirlenebilen veya tanımlanabilen bir rahatsızlık değildir. Bu büyük ölçüde şizoaffektif bozukluk etkilenen her insanda tek bir seyirde giden birçok ruh hastalığının bir karışımı olduğu içindir.
Tedavi edilmediği takdirde, şizoafektif bozukluğu olan kişiler, çalıştıkları yerlerde veya okullarda sorun yaşar ve yalnız bir hayat yaşamak zorunda kalırlar. Veya çok yüksek oranda ailelerine güvenir veya psikaytri grubu evlerinde yaşarlar. Tedavi semptomlarla başa çıkmaya ve şizoafektif hastalığa sahip insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Şizoaffektif Bozukluk Belirtileri
Semptomları kişiden kişiye değişebilir. Genellikle bu durumun görüldüğü kişiler, depresif ve manik bir ruh halinin yanı sıra halüsinasyonlar, karışık düşünme ve paranoid düşünceler gibi psikotik semptomlar yaşayabilir. Kendilerini izole etme ve sakınmaya meyillidirler.
Psikotik özellikler ve ruh halinde rahatsızlıklar aynı zamanda meydana gelebilir veya aralıklarla değiştirilebilir olarak görünebilir. Şizoafektif bozukluk süreci genellikle şiddetli semptomları takip eden iyileşme döngüsü özelliği gösterir. Teşhis koymak için, bir kişinin, belli bir noktada, ruh hali bozukluk semptomları kontrol altındayken bile en az iki haftadır hayal ve halüsinasyonlar görmesi gerekir.
En yaygın olarak şizofrenik özelliklere eşlik eden ruh hali bozuklukları ya bipolar bozukluk (bipolar-türü şizoafektif) ya da depresyondur ( depresyon türü şizoafektif).
Şizoaffektif bulgu ve semptomları şunları içerebilir:
- Tuhaf ya da normal olmayan düşünce veya algılamalar
- Paranoid düşünce ve fikirler
- Sanrılar – yanlış veya takıntılı düşünceler
- Olmayan sesler duyma gibi halüsinasyonlar
- Net olmayan ya da karışık düşünceler
- Depresyon nöbetleri
- Manik ruh hali ya da enerjide ani artış ve karakter bozukluğu gösteren davranış
- Sinirlilik ve zayıf öfke kontrolü
- İntihar veya cinayet düşünceleri
- Başkalarının anlayamadığı veya takip edemediği bir konuşma tarzı
- Normal spektrumun ekstrem uçlarında davranış (katatonik davranış) – ya koma benzeri bir şaşkınlık içinde görünme ya da tuhaf, hiperaktif bir biçimde davranma ve konuşma
- Dikkat ve hafıza problemleri
- Hijyen ve fiziksel görünüş hakkında ilgisizlik
- Enerji ve iştahta değişiklik
- Geç uyuma ve uyanık kalma gibi uyku bozuklukları
Ne zaman doktora gitmelisiniz?
Tanıdığınız birinin şizoafektif bozukluğu olabileceğini düşünüyorsanız endişeleriniz hakkında onunla konuşun. Kimseyi profesyonel destek almaya zorlayamasanız da cesaret ve destek verebilir ve sevdiğiniz kişinin iyi bir doktor veya zihin sağlığı uzmanı bulmasına yardım edebilirsiniz.
İntihar düşünceleri
İntihar düşünceleri ve davranışı şizoaffektif bozukluk olduğunda yaygın görülen bir durumdur. Sevdiğiniz birinin intihar etmeyi düşündüğü biliyor veya şüpheleniyorsanız, hemen yardım isteyin. Doktor, zihin sağlığı uzmanı veya diğer sağlık uzmanlarıyla irtibata geçin.