Günde üç kez diş fırçalamanın kalp yetmezliği riskini yüzde 10’dan fazla bir oranda azalttığına yönelik yeni bir araştırma yayımlandı.
Araştırmacılar diş fırçalamayla düşük kalp yetmezliği ve kalp ritim bozukluğuna neden olan atriyal fibrilasyon riski arasında bağlantı ortaya koydu.
Araştırmacılar dişleri sık fırçalamanın diş ve diş eti arasındaki bakterilerin kan dolaşımına karışmasını önlediğini düşünüyor.
Güney Koreli bilim insanları, 40 ila 79 yaşlarındaki 161 bin kişinin katıldığı araştırmada ağız temizliği ve kalp rahatsızlıkları arasındaki ilişkiyi inceledi. Katılımcılar 2003 ve 2004 yıllarında rutin sağlık muayenesinden geçirildi.
10 yıl sonrasında yapılan takipte, katılımcıların yaklaşık yüzde 5’inin kalp yetmezliği, yüzde 3’ününse atriyal fibrilasyon yaşadığı tespit edildi.
Araştırmanın sonucuna göre günde üç veya daha fazla kez dişleri fırçalamanın kalp yetmezliğini yüzde 12, atriyal fibrilasyonu da yüzde 10 oranında azalttığına dair ilişki ortaya kondu.
Sonuçların yaş, cinsiyet, ekonomik durum, düzenli egzersiz, alkol tüketimi ve vücut kütle indeksi gibi faktörlerden bağımsız olduğu belirtildi.
Bu alanda yapılan diğer çalışmalarsa yetersiz ağız temizliğinin vücutta iltihaplanmaya neden olan bakterilerin kana karışmasına neden olduğunu ortaya koymuştu. Bu da kalp ritim bozukluğunu ve kalp yetmezliğini tetikliyor. Kalbin kan pompalama yeteneği zayıflıyor.
Seul’deki Ewha Kadın Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Tae-Jin Song, “Uzun bir zaman diliminde geniş bir katılımcı kitlesini incelememiz bulgularımızı kuvvetlendiriyor” dedi.
Araştırma European Journal of Preventive Cardiology isimli web sitesinde bir bilimsel yayında yayımlandı.