Rhodiola Rosea (Altın Kök) Nedir ?

Rhodiola, Avrupa ve Asya’nın soğuk, dağlık bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Kökleri adaptojen olarak kabul edilir, yani tüketildiğinde vücudunuzun strese uyum sağlamasına yardımcı olurlar. Rhodiola ayrıca arktik kök veya altın kök olarak bilinir ve bilimsel adı Rhodiola Rosea‘dır .

Kökü, en güçlü ikisi; rosavin ve salidrosid olan 140’tan fazla aktif bileşen içerir.

Rusya ve İskandinav ülkelerindeki insanlar yüzyıllardır anksiyete, yorgunluk ve depresyonu tedavi etmek için Rhodiola kullandılar.

Bugün, birçok sağlık yararı için bir besin takviyesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.

İşte Rhodiola Rosea’nın 7 Bilimsel Destekli Sağlık Yararı;

  • Rhodiola Rosea gibi adaptojenler vücudunuzun strese karşı direncini artırarak stresli zamanlarda daha iyi başa çıkmanıza olanak tanır.
  • Rhodiola’nın adaptojenik yapısı, onu yorgunlukla ve stresle ilişkili diğer semptomlarla savaşmak için popüler bir takviye yapar.
  • Rhodiola Rosea takviyesi birçok depresyon belirtisini iyileştirdiği gösterilmiştir. Antidepresanlara benzer şekilde, ruh halini ve duyguyu etkileyen nörotransmiterleri olumlu yönde etkileyebilir.
  • Rhodiola Rosea (Altın kök) kullananlarda zihinsel olarak stresli ve fiziksel olarak yorucu zamanlarda zihinsel performansı artırdığı gösterilmiştir. Ancak, bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
  • Rhodiola, algılanan eforu azaltma potansiyeline sahiptir, bu da daha uzun ve daha sıkı çalışmanıza izin verebilir.
  • Rhodiola Rosea bitkisinden elde edilen ekstrelerin, kemirgenlerde kan şekeri seviyelerini düşürdüğü gösterildi, bu da insanlarda diyabet kontrolü için değerli bir takviye olabileceğini düşündürdü. Bununla birlikte, insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
  • Test tüpü deneyleri, Rhodiola’daki salidrosid adı verilen aktif bir bileşenin kanser hücrelerinin büyümesini engellediğini göstermiştir. Bununla birlikte, insanlar üzerindeki çalışmalar yetersiz ve etkileri bilinmemektedir.

Rhodiola Rosea (Altın Kök) Takviyeleri Nasıl Kullanılır ?

Rhodiola rosea (Altın Kök) ekstresi , kapsüller veya tabletler şeklinde yaygın olarak bulunur. Çay formunda da bulunur, ancak birçok kişi kapsül formunu tercih eder çünkü doğru dozajlamayı sağlar.

Rhodiola’yı aç karnına almak en iyisidir, ancak hafif bir uyarıcı etkisi olduğu için yatmadan önce kullanılması tavsiye edilmez.

Stres, yorgunluk veya depresyon semptomlarını iyileştirmek için optimal Rhodiola Rosea (Altın Kök)  dozu günde tek bir dozda 400-600 mg’dır.

Rhodiola’nın performans artırıcı etkilerinin peşindeyseniz, egzersizden bir veya iki saat önce 200-300 mg alabilirsiniz.

Rhodiola Rosea’nın Güvenilirliği

Rhodiola, yüzyıllardır Rusya ve İskandinav ülkelerinde geleneksel tıpta kullanılmaktadır.

Araştırmalar, Rhodiola’nın vücudun egzersiz gibi fiziksel stres faktörlerine ve yorgunluk ve depresyon gibi psikolojik stres faktörlerine tepkisini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Ayrıca, test tüpü ve hayvan çalışmaları, kanser tedavisi ve diyabet kontrolündeki rolünü araştırmıştır. Bununla birlikte, insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Rhodiola kullanmak istiyorsanız, potansiyel tağşişten kaçınmak için üçüncü taraf testlerinden geçmiş takviyeleri arayın.

Genel olarak, Rhodiola’nın birçok sağlık yararı vardır ve önerilen dozlarda alındığında düşük yan etki riski ile güvenli kabul edilir.

Obezite (Şişmanlık)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Melisa bitkisinin faydaları

Cum Mar 24 , 2023
Melisa bitkisi nane ile aynı aileden gelen limon kokulu bir bitkidir. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya bölgelerine ait bir bitkidir ama dünyanın her yanında yetiştirilmektedir. Melisa geleneksel olarak ruh hastalıkları ve bilişsel işlevleri iyileştirmek için kullanılmıştır ancak potansiyel faydaları burada bitmiyor. Stresi Hafifletmeye Yardımcı Olabilir Melisa bitkisinin stres belirtilerini […]
melisa faydaları

Recent Post