Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler?

Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği (mpox) virüsü vakalarında hızlı artış gözleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan mpox varyantı nedeniyle uluslararası acil durum ilanı konusunu gündeme getirdi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) büyüyen risk nedeniyle acil durum ilan etmesi bekleniyor. Yabancı bir haber ajansına konuşan CDC’nin genel müdürü Jean Kaseya’nın “Afrika’da bildirilen vakaların geçen yıl yüzde 79, bu yıl ise (2023-2024 aralığı) yüzde 160 arttığını” ifade ettiği görülüyor. Haberde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bu yıl şimdiye dek 503 ölüm dahil 13 binden fazla mpox görüldüğü, başından bu yana toplam vaka sayısının yaklaşık 27 bin olduğu yer aldı. Kongo sınırlarına ulaşan salgının yayılma hızı endişe verici bulunuyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

İlk belirtiler genellikle ateş, halsizlik ve baş ağrısıdır. Kas ağrıları ve sertleşme yaygındır. Bir bölümünün gelişimi sonrasında lenf bezlerinde şişme olur ve aynı zamanda veya bir kaç gün sonra kaşınan ve/veya ağrı veren kızarıklıklar oluşur. Kızarıklık keseciğe dönüşür, kabuk oluşur ve daha sonra kuruyarak dökülür.

Maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler? Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de görüldü mü? - 4

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Türkiye’de geçmişte mpox virüsü hastalığı tespit edilmiş, hastalar izole edilmiş ve iyileştirilmişti. Resmi kaynaklar, Sağlık Bakanlığı’nın konuyla ilgili gerekli tüm önlemleri aldığını belirterek bu yıl Türkiye’de herhangi bir mpox vakası tespit edilmediğini açıkladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Mizantropi nedir, neden olur?

Per Ağu 15 , 2024
“İnsanlardan nefret etmek” olarak tanımlanan mizantropi belirtileri nelerdir? Mizantropi hakkında bilgiler, sosyal medya kullanıcıları tarafından araştırılan ve merak edilen konular arasında yer almaya başladı Mizantropi hastalığının ne olduğu, Eskişehir’de yaşanan olayın ardından birçok kişinin gündeminde yer alıyor. Mizantropi, insanın doğası itibarıyla kötü olduğunu düşünen kişilerde daha yaygın olarak gözükmektedir. Peki, […]

Recent Post