HPV Nedir? Belirtileri Nelerdir? HPV Aşısı Nedir?

HPV açılımı Human Papilloma Virus olarak bilinir. HPV, bu isme sahip virüsün bir grup benzer tipteki virüse verilmiş adıdır. HPV, cinsel yolla bulaşan virüslerin başında gelmektedir. HPV’nin 100’den fazla tipi bulunmaktadır. Bunların bir kısmı siğil yaparken bir kısmı da rahim ağzı kanserine neden olabilir. Nitekim rahim ağzı kanseri hastalarının da %99 HPV taşımaktadır. Virüs rahim ağzı kanseri hariç başka kanser türlerine de yol açabilmektedir.

HPV Belirtileri Nelerdir?

Virüsün kuluçka süresi HPV’nin tipine göre değişmektedir. Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir. Virüs kadında ve erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayılar ve boyları farklı olan siğillere neden olur. Bazı kişiler virüsü aldıktan kısa bir süre sonra belirtileri yaşarken bazıları ise senelerce herhangi bir belirti görmeyebilir. Prezervatif HPV için kesin bir koruma değildir. Bu yüzden HPV oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV çok eşlilik yoluyla çok kolay bir şekilde yayılır. HPV virüsünden kaynaklı kanserlere yakalanmakta erken yaşta cinselliğe başlamak ve güvenli olmayan cinsel birliktelikler yaşamak büyük rol oynar. Ancak bilinenin aksine HPV türleri sadece cinsel yolla bulaşmaz. HPV, tensel temas yoluyla da bulaşabilir. Eğer virüs parmaklarda, elde, ağızda ya da genital bölgedeyse, bu bölgelere dokunan kişiye de virüs geçecektir. Bu yüzden çocukların erken yaşta HPV aşısı olması önemlidir. Aşının virüsle enfekte olmadan önce yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

HPV Tanısı Nasıl Konur?

HPV enfeksiyonları çoğu kişide belirti vermez. Bu nedenle HPV’nin erken safhalarda tespit edilmesi güçtür. Tanı için en etkili yol düzenli muayene olmak ve erken tanıdır. Tanı için öncelikle genital bölge muayene edilir. Tanı için smear testlerinden de yararlanılır. Bu testler özellikle rahim ağzı kanserini erken teşhis etmek için önemlidir. 

Bu testlerde bölgeden örnek alınır ve ardından gelen sonuçlar değerlendirilir. Eğer HPV tespit edilmişse virüsün türünü anlamak için bazı ek testlere daha ihtiyaç duyulabilir. HPV’nin türüne göre hastalık kendi kendine de geçebilmektedir. Ancak bazı riskli virüs türleri kansere bile yol açabilmektedir. HPV aşısı bütün bunların yaşanmaması için en etkili koruma yöntemidir.

HPV Testi Nedir?

HPV testi smear veya rahim ağzından alınan doku örneğinin incelenmesine dayanır. HPV testi sayesinden yüksek riskli lezyonlar tespit edilebilmektedir. HPV testini genellikle 30 yaş ve üzeri kadınlar olmaktadır.

HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erkekler için kondilom tedavisinde kullanılan en başarılı yöntem yakma yöntemidir. Diğer tedavi seçenekleri ise ile koterizasyon, lrrp ya da lazer ile yakmadır. Siğiller yakılabildiği gibi dondurulabilir, küçük siğiller de özel kremler yoluyla tedavi edilebilir. Kadınlarda ise durum biraz daha farklıdır. Kadınlarda HPV virüsünün etkin bir tedavi yolu yoktur. Sadece virüsün hızlı yayılımını yavaşlatmak ve bulaşmasını önlemek amacıyla tedaviler gerçekleştirilir. Yine de HPV’nin türüne göre seçenekler değişmektedir. 

HPV Aşısı Nedir?

HPV aşısı insanları HPV’nin birtakım türlerinden korumaktadır. Virüsün neden olacağı hastalıklardan da korunmanın en iyi yolu yine aşılamadır. Böylece virüsün genital bölgede neden olduğu siğillerden ve kanserden korunmak mümkündür.

HPV aşısı; rahim ağzı kanserlerinin %80’inden, genital siğillerin %90’ına neden olan siğillerden, ve çeşitli kanserlere yol açan virüs türlerinden koruma sağlar. Aşı yoluyla virüs vücuda tanıtılmaktadır ve böylece bağışıklık sistemi virüsle karşılaşmadan kendini korumaya başlar. Bu yolla vücut kendini muhtemel enfeksiyonlara karşı koruyabilir. Özellikle 15-45 yaş aralığındaki bireylerin toplum sağlığı açısından aşılanması büyük önem taşımaktadır. 

HPV aşısı 3 dozdan oluşmaktadır. 15 yaşını geçmiş kişilerde ikinci doz ilk dozdan iki ay sonra uygulanır. Üçüncü doz ise ikinci dozdan 6 ay sonra uygulanır. Eğer kişi 15 yaşın altında ise 6 ay arayla olmak üzere 2 doz uygulama yapılır. Aşının bütün dozlarının tamamlanmaması halinde tam koruma sağlanamaz. Bu yüzden bütün dozları eksiksiz olmak önemlidir. Kişi herhangi bir HPV tipi ile enfekte olsa dahi aşı olabilir. 

HPV’nin birçok türü olduğu için kişi bu sırada diğer türlere karşı koruma sağlayabilir. Ancak aşının bir tedavi edici etkisi olmadığı unutulmamalıdır. Bütün HPV türlerinden korunmak için aşının önceden olunuş olması gerekmektedir. Türkiye’de aşının iki türü mevcuttur. Bunlardan birincisi Gardasil, ikincisi ise Cervarix aşısıdır. Cervarix aşısı kansere neden olan tip 16 ve 18 HPV’ye karşı korurken, Gardasil aşısı ise 6,11,16 ve 18 tipli HPV’ye karşı korur. 

HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

HPV aşısı 9 ila 45 yaş arasındaki herkese uygulanabilmektedir. Ancak bazı durumlarda aşının doktor tavsiyesi ile de olunması gerekebilir. HPV toplum sağlığını tehdit eden bir durumdur. Özellikle çocukların aşılanması gelecekte hastalığı diğer insanlara bulaştırmamaları açısından önemlidir. HPV aşısı dünyanın pek çok yerinde ergenlik öncesi çocukların rutin aşı takviminde yer alır.

HPV Aşısı Kimlere Yapılmaz?

Eğer kişi aşının herhangi bir bileşenine karşı alerjikse aşı olması büyük risk taşır. Ayrıca maya alerjisi olan kişilere de uygulama yapmak risklidir. Bu yüzden aşı öncesi kişinin aşıya engel hiçbir durumu olmadığından emin olması gerekmektedir. Gebe kişiler de aşı olmadan önce hamilelik döneminin sona ermesini beklemelidir. Aşı olacağı süreçte herhangi bir ciddi hastalığı olan kişilere de aşılama yapılamamaktadır.

HPV Aşısı Ne Kadar Koruyucudur?

HPV aşısı; 6, 11, 16, 22, 18 31, 45, 52 ve 58 tipi virüslere karşı koruma sağlar. Özellikle erken yaşta aşılanmış kişiler ileride virüse yakalanmaları durumunda korunacaktırlar. Risk grubundaki kişilerin aşı olsa da düzenli test olmaları gerekmektedir. Ayrıca aşı en az 10 yıl koruma sağlamaktadır, bazı çalışmalara göre bu süre uzamaktadır. HPV aşısı aşılanmış kızlarda siğilleri ve kanser türlerini %86 oranında önlemektedir. Genç yetişkinlerde de hastalık riski %71 oranında azalmaktadır. 

HPV Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

HPV aşısı oldukça güvenli bir aşıdır. Ancak aşılanma sonrasında diğer çoğu aşıda olduğu gibi kişide aşının vurulduğu yerde hafif ağrı ya da kızarıklık görülebilir. 

HPV Farkındalık Günü Nedir?

İnsanların %80’i hayatları boyunca HPV ile karşılaşmaktadır. HPV bu denli en çok karşılaşılan virüslerden biri olmasına karşın toplumdaki HPV farkındalığı oldukça düşüktür. Gerek ailede gerek de okulda verilen eğitimlerin yetersiz olmasından dolayı insanlar HPV’ye gereken önemi vermemektedir. HPV kişinin cinsiyetinden bağımsız olarak bir kişiden diğerine bulaşan ciddi bir enfeksiyon çeşididir. Virüs cinsel yol haricinde temas yoluyla da bulaşabilmektedir. 

HPV’nin 100’den çok çeşidi vardır. Çeşitlerden kimi sadece genital virüslere neden olurken kimi de kanser türlerine neden olmaktadır. Bazı türler ise kişide herhangi bir fiziksel risk oluşturmaz ve bu yüzden fark edilmez. Özellikle virüs taşıdığını fark etmeyen kişiler toplum sağlığı için büyük risk oluşturmaktadır. 

Gerekli HPV farkındalığının sağlanması durumunda insanlar bu hastalığın bulaşma miktarını önemli ölçüde düşürebilir. Ayrıca aşının halka ücretsiz şekilde sunulması hastalıkların bulaşması ihtimalinin düşmesi açısından şarttır. Bu derece sık karşılaşılan HPV için farkındalık yaratmak adına 4 Mart HPV Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır. Dolayısıyla HPV Farkındalık Günü tarihi 4 Mart olarak bilinmektedir.

HPV Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

HPV Aşısı Erkeklere Yapılır mı?

HPV virüsü erkeklerde siğil oluşumuna sebep olabilmektedir. Virüs tedavi edilemediği durumlarda penis ya da anal kanserlere sebebiyet vermektedir. Bu yüzden erkeklerin de korunma için HPV aşısı olması önemlidir. Ayrıca erkeklerden bulaşan HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olabilmektedir. 

HPV Aşısı Genital Siğilden Ne Kadar Koruma Sağlar?

HPV 6 ve HPV 11 genital siğile neden olan tiplerdendir. HPV bu tiplere karşı %100 koruma sağlar.

 HPV Aşısının Koruma Süresi Ne Kadardır?

HPV aşısının koruma süresi en az 10 yıldır. Ancak 10 yıl sonra da korumanın tamamen etkisini yitirmediği düşünülmektedir.

HPV Aşının Koruyuculuğu Ne Zaman Görülür?

HPV aşısının koruyucu etkisi ancak HPV aşısının 2.dozundan sonra başlamaktadır.

HPV Aşısı Öncesi HPV Testi Gerekli midir?

HPV aşısını yaptırmadan önce HPV veya Smear testi ya da benzeri taramalar yaptırmaya gerek olmamaktadır. 

HPV Aşısı Hamilelere Uygulanabilir mi?

Bebek bekleyen annelerin en çok merak ettiği konulardan birisi de HPV aşısı olup olamayacaklarıdır. Ancak HPV aşısı gebe olan kadınlara uygulanmamalıdır. Yine de gebe olduğu halde hata sonucu aşılanan anne adaylarında herhangi bir sorun görülmemiştir. 

HPV Aşısı Nerede Yapılır?

HPV aşısı, Sosyal Güvenlik Kurumunun karşılamadığı aşılardan biridir. HPV aşısının fiyatı değişiklik göstermektedir. HPV aşısı Türkiye’de birçok şehirde yapılmaktadır. HPV aşısının bilinen önemli bir yan etkisi olmasa da kişide alerjik reaksiyon oluşma ihtimaline karşı aşının hastanelerde yapılması tavsiye edilmektedir. 

Erkeklerde HPV Nelere Yol Açar?

HPV erkeklerde penis kanserine yol açabilmektedir. Eğer HPV makat bölgesi civarına yerleştiyse bu rektum bölgesinde kansere neden olabilmektedir. Bunların haricinde HPV ağıza yerleşmesi durumunda erkeklerde geniz, bademcik, dil ve gırtlak kanserine neden olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Demans (Bunama) Nedir?

Sal Nis 30 , 2024
Demans; öğrenme, bellek, oryantasyon, dil fonksiyonları ve kişilik gibi mental fonksiyonların bozulması ile karakterize, sosyal ve iş hayatını etkileyen, santral sinir sisteminin progresif nörodejeneratif bir hastalığıdır. Hastalık sinsi başlar ve ilerleyici özellik gösterir. Halk arasında bunama olarak bilinen demans hastalığı, beynin zihinsel ve davranışsal işlevlerinin bozulması ile ortaya çıkıyor. Demanslı […]
bunama

Recent Post