Bahar aylarında yabani bitki olarak yetişebilen papatya doğadaki en güzel çiçeklerdendir ve anavatanı Türkiye’dir. Bundan dolayı da her yerde karşımıza çıkmaktadır. papatyalar vaktinde ve doğru bir şekilde toplanırsa insan sağlığına birçok olumlu etkisi vardır.
Mayıs ve haziran ayında yetişen papatya, saplarından ayrılarak toplanıp kurutulur. 1 yıldan fazla bekletilen papatyalar sağlığımız için çok da bir fayda gösteremezler. Papatya çayının tavsiye edilen tüketim miktarı günde ortalama 2 fincandır.
PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI NELER?
- Papatya çayının içerdiği antioksidanlar sayesinde sağlığımıza ciddi faydaları vardır.
- Üst solunum yolları, gastrit, ishal, safra kesesi gibi hastalıkları için yararlıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kasları gevşetip krampları azaltır.
- Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Adet Dönemi Semptomlarını Azaltır. 2010 yılında yapılan bir araştırma da 1 ay boyunca papatya çayı tüketen kadınların adet kramplarında azalma görülmüştür.
- Kan Şekerini Dengeler. Düzenli olarak papatya çayı tüketen diyabet hastaları kan şekerinde düzelmeler görülmektedir.
- Sakinleştirici Etkisi vardır. Zihinsel ve bedensel dinginliği sağlayıp uyku kalitesini arttırır.
- Papatya çayı ılık bir şekilde az miktarda bebeklere verildiğinde gaz çıkarmasına yardımcı olur ve bebeğin uyku kalitesini arttırır.
- Kemik erimesi, kırılması, şekli bozulmasına engel olduğu görülmektedir. Özellikle kadınlarda menopoz sonrası görülen kemik erimelerine karşı önleyici olduğu saptanmıştır.
- Ağız iltihabını iyileştiren etkisi vardır. Apse tedavisinde ise gargara yapılarak diş etlerini rahatlatır. Bir bardak suya bir tutam papatya eklenerek kaynatılır, ardından süzülen çayla diş fırçanızı yıkayıp dişlerinizi fırçalayın. Ayda 2-3 kez yapılması tavsiye olunur.
- Papatyanın içinde bulundurduğu maddeler karaciğerin temizlenmesi, korunması ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Papatya Çayı Besin Değerleri (150 gr)
Kalori: 3
Karbonhidrat: 0.3
Sodyum: 9
Potasyum: 10
Kalsiyum: 2