Alzheimer Hastalığında Müzik Terapisi

Müzik terapisi, huzur ve mutluluk hissini arttırıyor, bu durum hafif Alzheimer hastalarında üzüntüyü azaltıyor.

Alzheimer bir unutkanlık hastalığıdır. TÜİK’in verilerine göre Alzheimer hastalığına yakalananların sayısı yıldan yıla artıyor. Bunda yaşlı nüfusun artmasının da önemli bir payı vardır. Yapılan araştırmalarda şu an için hastalığın kesin bir tedavisi bulunamamıştır. Bu hastalıkta hem genetik hem de çevresel etkenlerin rol oynadığı kesin olarak bilinen bir durumdur. Beyin hücrelerinin programlanandan daha erken ölmesi Alzheimer hastalığının bir sebebidir diyebiliriz. Beyindeki sinir hücrelerinin ölmesiyle birlikte beyin sinyallerin iletimindeki problemle beraber zamanla hastalık oluşur.

Alzheimer hastalarında eşyalarının yerini unutma, konuşma ve anlamada zayıflama, kişilik ve davranış değişiklikleri gibi belirtiler görülür. Bu hastalığın başlangıçta hafif bir unutkanlık vardır ve hastanın çevresel ve genetik etkilerine göre artarak devam eder. Yaşın artması, Alzheimer için bilinen en önemli risk faktörüdür. Bu yaşa bağlı değişiklikler, beynin belirli kısımlarının küçülmesini, iltihaplanmasını, serbest radikal denilen dengesiz moleküllerin üretilmesini ve hücrelerde enerji üretiminin parçalanmasını içerir. Bunun yanında depresyonun çok uzun sürmesi beyinde inflamasyon yaratarak Alzheimer hastalığının oluşumuna katkı sağlayabilir.

Depresyon hastalığında beyinde ciddi değişiklikler oluşur. Depresyondaki kişide beyindeki bilgi akışı yavaşlar ve hayatta mutlu, huzurlu hissetmenizi sağlayan hücre grupları görevlerini yerine getiremez duruma gelir. Eğer bu depresyon durumu tedavi edilmezse kişinin Alzheimer hastası olması yüksek bir olasılıktır.

Müziğin Hastalığa Etkisi

Müziğin tüm bireylerin psikolojik sağlığı için faydalı sonuçlar doğurduğu bilinen bir gerçektir. Bu doğrultuda, Alzheimer hastalarında değişen duygu durumları ve davranış değişiklerinde olumlu etkisi olduğu tespit edilen müzik türlerinin dinletilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Araştırmalar müzik dinlemenin dopamin ve serotonin gibi duygularımızın oluşumunda rol oynayan hormonları etkilediğini gösteriyor. Özellikle serotoninin eksikliğinde depresyonun ortaya çıktığı biliniyor.

Bu etkenlerin de etkisiyle birlikte kesin bir tedavisi bulunmayan bu hastalığın etkilerini azaltacak müzik terapisi kullanılmıştır. Neuropsychiatry (London) dergisinde yayımlanan bir makalede müzik terapisinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Jose Enrique de la Rubia Orti ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaya İspanya’nın Valencia kentinde yaşayan hafif düzeyde 30 Alzheimer hastası katılmıştır. Bu katılımcıların sosyo-ekonomik düzeyleri ve eğitim düzeyleri birbirine oldukça yakındır. Katılımcılar üç ay boyunca, haftada iki kez müzik tedavisi alan bir müdahale grubuna (15) ve müzik tedavisi almayan kontrol grubuna (15) ayrılmışlardır.

Veriler göstermiştir ki müzik tedavisi almayan grupta, kontrol öncesi ve sonrası değerler arasında herhangi bir temel duygu ölçütünde önemli bir fark olmamıştır. Bununla birlikte, müdahale grubunda (üç ay boyunca müzik terapisi alan), müdahale öncesi ve sonrası karşılaştıran tüm duygularda önemli bir iyileşme gözlemlenmiştir. Ayrıca karşılaştırılan sonuçlarda, müdahale gruplarındaki hastaların müzik tedavisi uygulandıktan sonra mutluluk ve üzüntüde önemli bir iyileşme olduğunu göstermiştir. Burada şu sonuca varıyoruz; müzik terapisi, mutluluk durumunu arttırıyor ve hafif Alzheimer hastalarında üzüntüyü azaltıyor. Böylece Alzheimer hastalığının ilerlemesi engellenmiş oluyor.

Hastalar Ne Tür Müzik Dinlemeliler?

Hastalığın tedavisinde kullanılan müziğin türü de oldukça önemli bir unsurdur. Kendi hayatınızda da göreceğiniz üzere tempolu ve olumlu sözler içeren müzikler sizi daha çok rahatlatıp üzerinizde olumlu etkiler bırakır. Öfke durumunu bastırmak içinse rahatlatıcı müzikler dinlemeniz her zaman işe yaramıştır. Aynı durum Alzheimer hastaları içinde geçerli bir durumdur. Hastanın dinlediği müziğe verdiği tepki de oldukça önemlidir. Sevdiği, kendisinin de müziğe eşlik ettiği parçalar seçilmesi de hastayı rahatlatır ve güven duygusu verip rahatlatır.

Müzik ruhun gıdasıdır sözünün boşuna söylenmediğini de burada bir kez daha anlıyoruz. Sakin ve olumlu parçaları hayatınıza alıp müziğin iyileştirici gücünün farkına varın.

Alzheimer Tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Erkekler de Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Olmalı

Cts Şub 20 , 2021
Rahim ağzı kanseri dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, bu kanserden korunmak adına kadınlar gibi erkeklerin de HPV aşısı olması gerektiğini söyledi. Dünyada 45 yaş altındaki kadınlarda en sık görülen ikinci kanserin rahim ağzı kanseri olduğunu […]
rahim ağzı

Recent Post