Alzheimer Tedavisi

Alzheimer, günümüz tıbbı ile tam olarak tedavi edilemese de, erken teşhis ile tedavisine başlanan hastalarda ilerleme yavaşlatılabiliyor. Alzheimer hastalığına yakalanmamak için erken yaşlarda önlem almaya başlamak gerekiyor. “Bana bir şey olmaz” düşüncesiyle hareket etmek hastalığa yakalanma riskini artırıyor. Özellikle 65 yaşından sonra görülme sıklığı giderek artan bu hastalıkla ilgili ülkemizde yapılan çalışmalarda, 65-70 yaş aralığında hastalığın görülme sıklığı %4-5, 70 yaş üzeri görülme sıklığı ise yaklaşık %10 olarak belirtiliyor. 

Alzheimer tedavi edilebilir mi?

Dünya Sağlık Örgütü verileri, Türkiye’nin 2050 yılında dünyada en fazla Alzheimer hastası olacak 4 ülkeden biri olacağını gösteriyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, Alzheimer’dan kurtulma olanağı olmasa da tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söylüyor.

Alzheimer, günümüz tıbbı ile tam olarak tedavi edilemese de, erken teşhis ile tedavisine başlanan hastalarda ilerleme yavaşlatılabiliyor. Şu anda hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar, Alzheimer’a yakalanan hastaların daha net düşünebilmesine ve günlük işlevleri daha rahat yerine getirebilmesine yardımcı oluyor.

İlaçlar Alzheimer’ın ilerlemesini ne tamamen durdurabiliyor ne de hastayı yeniden eski haline getirebiliyor. Ancak hastalık, ilaç tedavisi alan hastalarda, almayanlara göre daha yavaş ilerliyor. Alzheimer için geliştirilen ilaçlar, sadece hastalığın erken safhalarında değil, orta ve ileri safhadaki hastaların tedavisinde de etkili oluyor. Alzheimer hastalığı için geliştirilen aşılar ve kök hücre tedavileri mevcut ancak bunların insan kullanımına hazır olabilmesi için yıllar gerekiyor. Tedavi edilmeyen Alzheimer hastalığı, sürekli olarak kötüye doğru ilerliyor. Bu nedenle herhangi bir değişiklik fark etmemek aslında iyiye işaret olarak sayılıyor.

Alzheimer’ı ötelemenin 9 yolu

Alzheimer olmaktan kurtulamayabilirsiniz, ancak başlangıç yaşını en az 10-15 yıl öteleyebilirsiniz. Alzheimer hastalığından korunmak için stresi azaltmak, dengeli beslenmek gerekli. Kişilerin hobilerini devam ettirmesi, uykusunu düzenlemesi ve sigara kullanıyorsa tüketimini azaltması, hatta bırakması gerekiyor.

  • Satranç, sudoku ve briç benzeri oyunları tercih ederek beyninize boş zaman bırakmayın.
  • Yediklerinize özen gösterin, yağ ve şeker tüketiminizi asgariye indirin. 
  • Kan basıncınızın 130/80 mmhg üstünde olmamasına dikkat ederken özellikle küçük tansiyonunuzun 9 mmhg altında olmasını sağlayın. Ayrıca yüksek tansiyon yanında damar sertliğine neden olan şeker, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı gibi nedenler var ise bunların önlemini alın ve tedavi ettirin. 
  • Zihninizi canlı tutmak için her gün okumaya vakit ayırın. 
  • Aktif ve düzenli spor yapın.
  • Müzik dinleyin,  dans edin ve kendinize zevkle yapabileceğiniz uğraşılar bulun.
  • Sadece bedensel değil, görsel belleğinize yönelik egzersizleri de ihmal etmeyin. 
  • Mutlaka ayda birkaç kez sosyal toplantılara aktif olarak katılın. Sadece dinleyici olmayın. Bu ayrıca stres, depresyon, anksiyete gibi unutkanlığa neden olabilecek diğer risk faktörlerini de azaltıyor.
  • Uykunuz düzenli olsun.

Unutkanlıkla başa çıkmak için basit öneriler

  • Günlük işlerinizi, planlarınızı ve randevularınızı not alın.
  • Alışverişe çıkarken liste yapın.
  • Önemli telefon numaralarını bir yere yazın, kaydedin.
  • Bir şeyi nasıl yapacağınızı unutuyorsanız yapış sırasını yazın.
  • Eşyalarınızı koyduğunuz yeri sürekli olarak unutuyorsanız hep aynı yere koymaya özen gösterin.
  • Konuştuğunuz kişiye dikkatinizi verin, odaklanmaya çalışın. Mümkünse bu konuşmaları sessiz ortamda yapın.

Alzheimer Hastalığında Müzik Terapisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Mutlu olmak için yürü!

Çar Mar 9 , 2022
Hareketsiz yaşamın hayat kalitemizi düşürdüğü bilinen bir gerçek. Uzmanlar, günde 20 dakika yürümenin mutlu olmak, mutlu hissetmek için çok önemli olduğunu belirterek, yürüyüşün ve egzersizin önemine dikkat çekiyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma, haftada 150 dakika tempolu yürüyüş yapmanın, yaşam süresini uzattığı ve hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koyuyor. Ülkemizin, hareketli […]
yürüyüş

Recent Post