Diş Beyazlatma

Dişler iş ve sosyal hayatta kişinin kendini sunmasında önemli rol oynar. Ağız-diş sağlığına dikkat eden bir kişi daha bakımlı ve özgüvenlidir. Diş bakımı özellikle göz önünde olan meslek çalışanları için önemlidir.

Dişler Neden Sararır?

Dişlerin sararmasının birkaç nedeni vardır. Öncelikle ağız-diş sağlığının uzun soluklu bir süreç olduğu, çocukluktan başlayarak günde 2 kez uygun fırçalama tekniği ile dişlerin fırçalanması gerektiği akılda tutulmalıdır.
Zaman içerinde çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketiminin birikmiş sonucu olarak dişler beyaz rengini yitirir. Her fırçalamada diş minesi üzerindeki yiyecek ve içecek artıklarının bir kısmı temizlense de geride kalıntılar kalır.
Bir diğer neden ise, sigara ve tütün ürünlerinin kullanımıdır. Genel olarak tütün kullanımı ağız için hijyeni bozarak dişlerin, özellikle fırçanın tam ulaşamayacağı yerler olan aralarında diş taşlarının oluşumuna yol açar. Diş taşları (tartar), ağız içinde bulunan bakterilerin oluşturduğu plakların birikimidir. Serttir ve dişlerin dişeti ile birleştiği bölgelerde yerleşir. Dişhekimleri tarafından temizlenebilirler.

Diş Beyazlatma Nedir? Diş Beyazlatma Nasıl Olur?

Diş beyazlatma kozmetik bir işlemdir. Dişlerde sararma mine tabakasında görülür. Mine tabakası en sert, mineralden zengin ve dişin alt tabakalarını koruyucu bir kılıf gibidir. Bu tabakada sinir hücreleri yoktur ve kalsiyumdan zengin bir tabakadır. Dişin beyazlatılan tabakası diş minesidir.
Dişlerde sararmaya dışsal (ekstrensek) renklenmeler ve içsel (intrensek) renlenmeler yol açar. Dışsal renklenmeler genellikle kötü ağız-diş bakımı, renk değişimine yol açan (kromotojenik) yiyecek ve içeceklerin bol tüketilmesi ve tütün kullanımına (sigara, pipo, puro vs.) bağlı gelişir. Bu lekeler genellikle diş minesi üzerinde ince bir film tabaka olarak görülür. Çoğunlukla şeker ile aminoasitlerin reaksiyonu sonucu diş sararmasına yol açan maddeler diş minesi üzerinde birikir.
Buna ek olarak, tükürüğün yapısında bulunan proteinler kalsiyum köprüleri aracılığıyla yapışarak plaklar oluşturur. Renk değişikliğinin ilk evrelerinde tüm diş macunları ile yapılan diş fırçalama yeterli olur. Fakat zaman içinde birikmeye devam eden ve fırçalamada tümüyle temizlenmeyene lekeler daha koyu bir renk alarak diş rengini koyulaştırır ve sararmanın kalıcı olmasına yol açar.
İçsel renklenmeler yaşlanma, çok fazla florürlü su tüketimi, tetrasiklin gibi dişlerde kalsifikasyonu engelleyici (veya homojen kalsifikasyonu önleyici) ilaç kullanımına bağlı görülür. 
İçsel renklenmeler; diş fırçalama ile temizlenemezler. Bu lekelerde, mine ve dentin tabakalarına etki edebilen beyazlatıcı ajanlar kullanılarak kromojen maddelerin oksitlenmesi ve dişin beyazlatılması amaçlanır. Diş beyazlatma işlemine en hızlı yanıt veren intrensek leke çeşitleri yaşlanmaya ve genetiğe bağlı ortaya çıkanlar, sigara ve kahve tüketimine bağlı sararmalardır.

Her Diş Beyazlar Mı?

Kişiler diş renginden memnun olmadıkları zaman ya “beyazlatıcı” özelliği olduğu belirtilen ürünleri kullanmayı ya da dişhekimine “dişlerimi beyazlatın” diye başvurmaktadır. Burada dişhekiminin değerlendirmesi önemlidir.
Renk değişimlerinin nedeni ve hastanın beklentisini değerlendiren dişhekimi beyazlatma derecesi ile ilgili gerçekçi sonucu hastaya iletir. Ağız içinde eski kaplama, dolgu gibi tedavilerin varlığında veya ilerleyen yaşta bembeyaz dişler mümkün değildir.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır? Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma için iki yöntem kullanılır. Bunlar ofis (hastanede/muayenehanede) tipi bleaching ve evde beyazlatma (bleaching) bakımdır.

  • Ofis Tipi Beyazlatma yöntemi: Dişhekimleri tarafından klinikte uygulanan, ortalama 45-55 dakika süren, en güvenilir diş beyazlatma uygulamasıdır. Doktor kontrolünde özel jel ve ışın kaynağı cihaz (lazer) eşliğinde yapılır. Diş yapısına göre renk 2-4 ton açılır. İşlem sonrasında kişinin ağız-diş bakımını düzenli yapması gerekir. 
  • Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching): Kişiden alınan ölçüye göre hazırlanan kalıplara jeller yerleştirilerek, ev ortamında hastanın kendi kendine uyguladığı güvenilir beyazlatma sistemidir. Ofis beyazlatma ile kombine edilebilir. Jelin türü ve hekim kontrolü ile yaklaşık 5-7 gün, ortalama günde 5 saat uygulanarak sonuç sağlanır.
  • İçten Beyazlatma (İnternal Bleaching): Bu işlem cansız diş, devital diş veya kanal tedavili diş diye de tanımlanır. Dişin içten dışa doğru beyazlatılmasıdır. Önce kanal tedavisi le pulpa çıkartılır. Diş içine sodyum perborat yerleştirilir. Sodyum perborat renklenmeleri çözerek dişin beyazlamasını sağlar. 
  • Dişlerde; tedaviden sonra basit bir diş hassasiyeti görülebilir, fakat birkaç gün içinde sona erecektir. Tedavinin kalıcılığı günlük ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişir.

Özellikle; günlük hayatta sigara, çay, kahve, kırmızı şarap ve renk verici gıdaları çok tüketen bireylerde, bir süre sonra dişlerde renklenme tekrar görülebilir.

Kliniğimizde lazer cihazı kullanılarak yapılan bleaching işlemi ile en mükemmel sonuçlar elde edilmektedir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Birlikte Kullanılabilir Mi?

Diş beyazlatması kişinin ihtiyacına göre birden fazla seans ve yöntemin dönüşümlü kullanılması şeklinde planlanabilir. Beyazlatma seansları arasında hastadan çok sıcak veya soğuk yiyecekler yememesi ve renklenme yapabilecek içecekler tüketmemesi istenir.

Diş Beyazlatmak Mine Tabakasına Zarar Verir Mi?

Uygun hastaya, doğru malzeme ve teknikle diş beyazlatma uygulandığında kesinlikle dişlere zarar vermez.
Bu amaçla:

  • İşlemi uzman doktor(dişhekimi) yapmalıdır.
  • Ciddi diş ve/veya dişeti problemleri olan hastalara diş beyazlatmanın neden onlar için uygun olmadığı anlatılmalıdır.
  • Piyasada satılan ve kısa sürede “bembeyaz, inci gibi dişler” sağlayacağını iddia eden ürünlerden uzak durulmalıdır. Bunlar yerine, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı beyazlatma jelleri prospektüsünde anlatıldığı gibi ve kesinlikle dişhekim tarafından uygulanmalıdır.

Diş Beyazlatma Seansları Sonrası Dişlerdeki Hassasiyet Ne Zaman Geçer?

Genellikle ofis tipi beyazlatmadan sonra 24 saat boyunca hassasiyet görülebilir. Çok ağrılı değildir; sadece sıcak veya soğuk gıdalara karşı hassasiyet vardır. Genellikle kendiliğinden düzelmekle birlikte işlem sonrası hassasiyet giderici jel veya hassasiyet giderici diş macunu da kullanılabilir.
Evde ve içeriden beyazlatmada diş hassasiyeti görülmez.

Diş Beyazlatması Kimlere Yapılmaz?

Beyazlatma işleminin zarar vereceği düşünülen kişilere (diş kökleri açığa çıkmışsa, diş eti problemi varsa),Ciddi diş hassasiyeti, yaygın çürükleri varsa,Ön bölge dişlerinde beyazlatmaya cevap vermeyecek, sonrasında renk farklılığı oluşturacak dolgu vb. restorasyonları olanlarda,Tedavi sonrası özellikle ilk 1 hafta çay, kahve, renklendirici gıda, sigara kullanımına devam edeceklerde,Diş minesinin şeffaf özelliğinin çok olduğu kişilerde sonuca ulaşılamayacağı için,Hamilelerde,15 yaşından küçüklerde uygulanmaz.

Diş Beyazlatma Operasyonunun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Acısız bir işlem olmasına rağmen diş beyazlatma uygulaması sık sık yapılmaz. Dişhekimleri hastalarına beyazlatmanın etkilerinin sonraki dönemde iyi bakım yapılarak korunması gerektiğini belirtirler. 
Renklenmeye yol açan (çay, kahve, sigara gibi) alışkanlıklardan vaz geçilmesi veya en aza indirilmesi ve düzenli ağız-diş bakımı ile dişlerin beyazlığı birkaç yıl korunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Gestasyonel diyabet nedir?

Cts Eki 19 , 2024
Gestasyonel diyabet hem anne adayı hem bebek üzerinde çeşitli problemlerin gelişmesine zemin hazırlayabilen bir durumdur. Annenin hamilelik dönemindeki yüksek kan şekeri, bebeğin makrozomik yani iri olması, yeni doğan döneminde yüksek kan şekerine sahip olması, yüksek kan değerleri, doğum esnasında omuzunun çıkması ve düşük kalsiyum düzeyine sahip olmasına neden olabilir. Hipertansiyon […]

Recent Post