Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabetik retinopati (DR), diyabetin yaygın bir komplikasyonu olan bir görme bozukluğudur. Bir çok ülkede yetişkinlerde körlüğün önde gelen nedenidir. İyi görme için gerekli olan, gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku olan retinanın kan damarlarında ilerleyen hasar ile karakterize edilmektedir.

Diyabetik Retinopati

Diyabetik retinopati genellikle her iki gözü de etkilemektedir ve dört aşamada ilerlemektedir;

  • Hafif proliferatif olmayan retinopati (mikroanevrizmalar),
  • Orta derecede proliferatif olmayan retinopati (bazı retina damarlarında tıkanma),
  • Şiddetli nonproliferatif retinopati (daha fazla damar tıkanır, bu da retinanın kan kaynağından yoksun bırakılmasına ve yeni kan damarlarının büyümesine neden olur)
  • Proliferatif retinopati (en gelişmiş aşama).

Diyabetik retinopatinin riskleri; kan şekeri, kan basıncı ve lipid anormalliklerinin sağlıklı ve iyi bir şekilde kontrolünü içeren hastalık yönetimi (tedavisi) yoluyla azaltılır.

Erken teşhisi ve zamanında tedavi görme kaybı riskini azaltır; ancak hastaların önemli bir kısmı gözlerini muayene ettirememekte ya da tedavinin etkili olabilmesi adına teşhis çok geç yapılmaktadır. 20-74 yaşları arasındaki ABD’deki çalışan yaşlı yetişkinler arasındaki körlüğün önde gelen nedeni olan Diyabetik retinopati, Türkiye’de de önemli görme bozuklukları nedenleri arasında yer almaktadır.

Diyabetik Böbrek Yetmezliği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Fibromyalji (Tetik Nokta Hastalığı)

Sal Kas 21 , 2023
Fibromiyalji sendromu, uyku bozukluğu, kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, aşırı yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile kendini belli eden kronik yumuşak doku romatizmal ağrı sendromudur. Özellikle vücudun belli noktalarından aşırı hassasiyet ile kendini belli eder. Fibromiyalji özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere kas eklem ağrısına, yorgunluğa ve […]
fibromiyalji

Recent Post