Fıtık Nedir?

Fıtık, kas ya da doku içerisindeki bir açıklıktan ya da zayıf bir noktadan, bir organın girmesi sonucu oluşur. Büyük kısmı genellikle göğüs ve kalça arasında bulunan karın bölgesinde meydana gelse de kasık gibi yerlerde de meydana gelebilir.

Çoğu fıtık genellikle başlangıçta hayati önem taşımamaktadır. Kendi kendilerine kaybolmadıklarından, hastanın yaşam kalitesini artırmak, estetik kaygılar ve ileride daha büyük bir komplikasyona sebep olmaması açısından cerrahi olarak tedavi edilmeleri gerekir.

Fıtık Nasıl Oluşur, Tedavisi Nasıldır?

Bel ve boyun fıtıklarının temelinde yatan nedeni anlamak için omurgamızın yapısına göz atalım. İnsanlarda omurga sırtın tam ortasında baştan kuyruk sokumuna kadar uzanan yarı hareketli kemikler zinciridir. Bu zincirin her bir halkasına omur ya da vertebra denir. Omurların arka tarafında kemik halka şeklini alır ve ortasından omurilik geçer; ön tarafında ise iki omur arasında diskler yar alır. Vertebra diskleri sisteme hareket kabiliyeti kazandırmak ve zincirin halkalarını bir diğerine bağlamak için esnek ve sağlam bir yapıdadır. Ortasında ise jel kıvamında bir madde vardır.

Vertebral disk fıtığı ise omurların arasındaki disklerin bozularak gevşemesi sonucu oluşur. Vertebral disklerin merkezinde yer alan jel kıvamındaki madde etrafa taşarak baskı yapar. Omur iliği ve omurilikten ayrılan sinirleri sıkıştırır. Fıtığın etki ettiği omurilik seviyesine veya sıkıştırdığı sinire göre vücutta yansımaları olur. Eğer belde siyatik siniri sıkıştırırsa siyatik adıyla bilinen bacak ağrılarına neden olur. Boyun omurları seviyesindeyse ellerde, kollarda uyuşma, ağrı ve güç kaybı yaşanabilir. Bazen baş dönmesine neden olarak vertigo olarak da bilinen rahatsızlığa yol açar.

Omurga fıtıklarının akupunkturla tedavisine gelince, akupunktur omurganın tüm seviyelerindeki fıtıklarda rahatlıkla tercih edilebilir. Akupunkturun tedavide tercih edilmemesi gereken tek durum, fıtıklaşan disk maddesinin diskten koparak omurilik kanalına düştüğü durumdur. Bu durumda cerrahi yöntem acilen tercih edilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?

Sal Tem 23 , 2024
Kalp kasının düzgün çalışabilmesi için oksijence zengin kana ihtiyacı vardır. Kan damarlarında biriken yağ, kalsiyum ve bazı enfeksiyonlar plak oluşumuna neden olur. Bu plaklar damarların daralmasına ve hatta tıkanmasına yol açar.  Yüksek kolesterol (LDL) ve yüksek trigliserid değeri sonucu damarlarda sertleşme, kalınlaşma ve tıkanma meydana gelebilir. Kalp krizi kalp damarlarının kan akışına müsaade […]

Recent Post