Köpek Memesi Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Köpek memesi hastalığı, ergenlik döneminde veya sonrasında görülmeye başlanan, derinin altında ağrı oluşumuna neden olabilecek nodüllerin gelişmesidir. Bir deri hastalığı olan köpek memesi, akıntı ve kokuya neden olabileceğinden kişinin günlük hayatını ciddi ölçüde olumsuz yönde etkileyebilir.

Başlangıç aşamasında tespit edilmesi ve tedavi edilmesi ile açığa çıkabilecek belirtilerin kontrol altına alınması sağlanabilir. “Köpek memesi hastalığı nedir?” sorusunun cevabı ile hastalığa yönelik kapsamlı bilgiye ulaşmak mümkündür.

Köpek Memesi Hastalığı Nedir?

Köpek memesi hastalığı tıpta Hidradenitis Suppurativa (HS) olarak adlandırılan, derinin altında küçük nodüller bir diğer adı ile şişlikler gelişmesi ile karakterize olmuş bir deri hastalığıdır. Derinin altında gelişen ağrılı nodüllerin köpek memesini andırması nedeniyle hastalık köpek memesi hastalığı olarak isimlendirilmiştir. Vücudun farklı bölgelerinde gözlemlenebilen hastalık apokrin ter bezlerinin olduğu, derinin katlanma bölgelerinde gelişim gösterir. Genellikle vücudun kol altı, meme, kasıklar, genital bölge ve anüs bölgelerinde gelişir.

Köpek memesi hastalığı teşhis edilmesi halinde tedavisinin sağlanması gereken bir sağlık problemidir. Hastalığın ilerlemesi ile gelişen nodüller ağrı yaratabilir ve şişmeleri ardından patlayarak iltihaplı akıntılar gelişebilir. Bu tür belirtiler hastanın rahatsız edici bir koku ve ağrı hissetmesine neden olarak hastanın günlük hayatını olumsuz yönde etkiler.

Hidradenitis suppurativa, erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Ciltte yara izlerine neden olabilir.

Köpek Memesi Hastalığı Neden Gelişir?

Aile geçmişinde köpek memesi hastalığı bulunması hastalık gelişim riskini arttırır ancak köpek memesi hastalığının gelişim nedeni günümüzde hala daha kesin değildir. Hastalığın deri altında bulunan kıl köklerinde tıkanıklık ve iltihaplanma gelişmesi halinde açığa çıktığı bilinir. Kıl köklerinde meydana gelen olumsuz durumların ise aşağıda yer alan etkenlerden dolayı açığa çıkabileceği düşünülür.

  • Obezite
  • Sigara kullanımı
  • Metabolik sendrom
  • Hormonal düzensizlikler
  • Crohn hastalığı

Köpek Memesi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Köpek hastalığı belirtileri hafif veya şiddetli olabilir. Genellikle fiziksel değişimler ardından fark edilen hastalıkta hasta ilgili bölgelerde gelişen şişlikleri kendi gözlemleri sonucu fark eder. Köpek memesi hastalığı ile farklı belirtiler gözlemlemek de mümkündür.

  • Ciltte çıban benzeri topaklar: HS ile cilt yüzeyinde etli yumrular gelişebilir.
  • Kistler: ağrıya sebep olabilecek nodüller gözlemlenebilir.
  • Yara izleri: gelişen kistlerin iyileşmesi ardından deride iz kalabilir.
  • İrin sızıntısı: gelişen nodüllerin şişerek patlaması ardından iltihaplı sıvı olan irin sızıntısı görülebilir. Derinin altında yer olan sinüs yolları yüzeyde patlayabilir ve buna bağlı olarak irin sızıntısı gelişir.
  • Rahatsız edici koku: irin sızıntısı gelişmesi halinde kişiler rahatsız edici bir koku duyabilir.

Köpek memesi hastalığı genellikle siyah noktalar veya irinle dolu noktalar ile başlar. Tek bir yerde gelişim göstermesi ardından noktalar sert, bezelye büyüklüğünde topaklara dönüşür. Gelişen topak bir diğer adı ile kistler birkaç saat veya gün sonrasında kaybolur. Bazı durumlarda ise topaklar patlayarak irin sızdırabilir. Sıralı adımların tamamlanması ardından genellikle hastalık ilk geliştiği bölgeye yakın bir alanda tekrarlar. Hastalığın tekrarlamasını ve yayılmasını önlemek adına tedaviye başvurulması gerekir.

Köpek Memesi Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Köpek memesi hastalığı teşhisinde kullanılan kesin veya özel bir test yoktur. Dermatolog tarafından gerçekleştirilecek olan muayene sırasında doktor hastalıkla ilişkili bölgeyi inceler ve hastanın hikayesini öğrenir. Gerekli durumlarda enfekte bölgeden doku örneği alınarak labarotuvar incelemeleri gerçekleştirilir. Yapılan incelemeler sırasında bölgede cilt enfeksiyonuna neden olabilecek bakteri varlığı incelenir. HS, bakteriler ile ilişkili bir hastalık değildir. Laboratuvar incelemesi ardından bakteri varlığı tespit edilmemesi halinde kişiye HS teşhisi konulabilir.

Bazı durumlarda köpek memesi hastalığının sivilce veya batık kıllarla karıştırdığı gözlemlenmiştir.

Köpek Memesi Hastalığı Tedavisi

Köpek memesi hastalığı tedavisi ile hastalık semptomları iyileştirilebilir ve tekrarlama sıklığı azaltılabilir. Ancak hastalığın tamamı ile tedavisi zordur ve genellikle ömür boyu tekrarlanabilme potansiyeline sahiptir. Hastalığın kötüleşmesini önlemek adına hastalığın erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Erken tedavi ile hastalık, ilaçlarla kontrol altına alınabilir veya gelişebilecek semptomların şiddeti hafifletilebilir. Şiddetli veya tedaviye yanıt alınamayan vakalarda cerrahi müdahalelere başvurulabilir.

Dermatolog tarafından gerçekleştirilen görüşme ardından hastanın durumuna yönelik ilaç tedavisi planlanır. Hastada ağrı, iltihap veya irin sızdıran yumruların gelişmesi halinde bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişip gelişmediği tespit edilir. Bakterilere rastlanması halinde antibiyotik tedavisine başvurulur. Enfeksiyon olmaması halinde ise iltihap gelişimini önlemek üzere düşük doz antibiyotikler reçete edilir.

İlaç tedavisini desteklemek adına antiseptik sabunlar ile ilgili bölgenin günlük olarak yıkanması tedaviye eklenebilir. Klorheksidin gibi antiseptik bileşen içeren ürünler ile cilt yıkanır.

Tedavinin etkinliğinin arttırılması gereken bazı vakalarda retinoid, kontraseptif veya steroid içerikli ilaç tedavilerine de başvurulabilir. Şiddetli vakalarda ise bağışıklık sistemini baskılayan immünsüpresif tedavilere ihtiyaş duyulabilir.

Köpek memesi hastalığı doğal tedavi yöntemleri ile desteklenebilir. Bu noktada hastalara yaşam değişiklikleri yapmaları önerilir. Fazla kilolu bireylerde görülme sıklığı artan köpek memesi hastalığında hastaların fazla kilolarını vermesi önerilir. Sigara tüketiminden kaçınılmalıdır. Doktor kontrolünde antiseptik sabun kullanılabilir. Tahrişi önlemek adına bol giysiler giyilebilir ve ilgili bölge tıraş edilmemelidir.

Uygulanan ilaç tedavileri ve yapılan yaşam değişikliklerine rağmen hastalıkta iyileşme görülmemesi durumunda cerrahi müdahalelere başvurulabilir.

Köpek Memesi Hastalığının Tedavi Edilmemesi Halinde Gelişebilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Köpek memesi hastalığının uzun süre tedavi edilmemesi halinde bazı sağlık problemleri ile karşılaşma riski artar. Yapılan incelemeler köpek memesi hastalığına sahip bireylerin anemi bir diğer adı ile kansızlık hastalığına sahip olabileceğini gösterir. Aneminin yanı sıra hastalığın tedavisinin ihmal edilmesi halinde aşağıdaki sağlık problemleri gelişme riski artabilir.

  • Selülit
  • Lenfatik hasar
  • Fistül
  • Yara izleri
  • Sepsis

Nadir de olsa bazı köpek hastalığına sahip bireylerin cilt kanseri geliştirme riskinin de artabileceği gözlemlenmiştir.

Köpek Memesi Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
KÖPEK MEMESİ HASTALIĞI BULAŞICI MIDIR?

Köpek memesi hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu nedenle kişiden kişiye bulaşma riski yoktur.

KÖPEK MEMESİ HASTALIĞI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Köpek memesi hastalığı bir deri hastalığıdır. Bu nedenle kişilerin ilgili bölgelerde şişlik ve hassasiyet hissetmesi halinde bir dermatoloji uzmanına danışılması önerilir.

KÖPEK MEMESİ HASTALIĞI ŞÜPHESİ DUYULMASI HALİNDE NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Birçok hastalıkta olduğu gibi köpek memesi hastalığında da erken teşhis önemlidir. Kişilerin kol altı, kasık, anüs, genital bölge ve meme bölgesinde küçük kistler görmesi, acı hissetmesi ve gelişen kistlerin birkaç gün içerisinde iyileşmemesi halinde bir sağlık kuruluşuna danışması önerilir.

KÖPEK MEMESİ HASTALIĞI İLE KİŞİSEL HİJYEN ARASINDA BİR İLİŞKİ VAR MIDIR?

Köpek memesi hastalığı kişisel hijyen ile ilişkili değildir. Kişilerin enfeksiyonel bir hastalık geçirmesinden kaynaklı gelişimine yönelik de bir bulguya rastlanmamıştır.

KÖPEK MEMESİ HASTALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRİM?

Aile geçmişinde köpek memesi hastalığı bulunması halinde hastalık gelişimi genellikle kontrol dışıdır. Ancak hastalığın alevlenmesini önlemek adına; fazla kilolardan kurtulmak, kokulu deodorant kullanımından kaçınmak, sigarayı bırakmak ve bol giysiler giymek gibi önlemler alınabilir.

Kişilerin yaşam kalitesini artırmak ve bağışıklık sisteminin olumsuz yönde etkilenmesinin önüne geçebilmek adına köpek memesi hastalığı tedavi edilmelidir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Gizli Şeker Nedir?

Pts May 15 , 2023
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye’de, her 3 kişiden 1’inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir. Görülme sıklığı yüzde 36 olan bu sorunun uzun dönemde diyabete yol açtığını düşünüldüğünde ne kadar önemli bir sorun olduğu ve mutlaka önlem alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bozulmuş […]
Gizli Şeker Nedir?

Sağlık Gündeminde Ne Var?

Recent Post