Gebe Kalmaya Karar Vermek

Gebe kalmaya, daha doğrusu bebek sahibi olmaya karar vermeniz, yaşamınızdaki en önemli kararlardan birisidir. Böyle bir kararı veren çift gebe kalma şansını arttırabilmek için neler yapılması gerektiğini merak edebilir ve bir arayış içerisine girebilirler.

Kadınların büyük bir bölümü eşlerin her ikisinde de infertilite sorunu olmamasına rağmen aylarca ve bazen de bir yıla kadar uzayabilen süreler geçtikten sonra gebe kalmaktadır. Gebe kalmak için hangi ayın en iyi olduğunu kimse bilemez. Adet kanamalarının düzenli olması demek ise mutlaka doğurganlığın pozitif olduğu anlamına gelmiyor veya düzenli adet gören her kadının çok kolay bebek sahibi olabileceği anlamına gelmiyor. Her ayda gebe kalma şansı yaklaşık maksimum %25 oranında denilebilir. Her ay başına bu kadar yüzde vermenin elbette pek çok nedeni de olabilir. Örneğin bazı yumurtalar döllenmez, döllenen bazı yumurtalar ise rahime tutunmayı başaramaz. Elbette bunların hepsi normaldir. 

Atacağınız her adım sizi hedeflerinize, hayalinize götürüyor!

Medyanın bu denli infertilite konusunda bu kadar fazla eğilmiş olmasına rağmen infertilite oranlarında herhangi bir değişiklik aslında söz konusu değildir. Sadece daha fazla konuşulmaya başlanmış, uzmanlıklar daha fazla artmış, infertilite yaşı da düşüşe geçmiştir. Günümüz de çocuk sahibi olamadığı için tüp bebek uzmanına başvuran kadınların sayısında artış izlenmiştir ancak çocuk doğurma çağındaki kadın sayısının artmış olması buna bağlı olabilir. Buna ek olarak belki de en önemli nedenlerden birisi ki, kadınlar evliliği 30’lu yaşların ortalarına yani gebe kalma şansının ilerleyen yaş nedeni ile azaldığı bir zamana ertelemektedir.

Eğer gebe kalmakta güçlük çekiyorsanız, bu soruna çözüm getirebilecek bir çok çare var. Lütfen ümitsizliğe kapılmayın. Yaygın olan inanışın aksine infertilite tedavisi servisleri her zaman ileri teknoloji kullanmaz ya da pahalı değildir. Özellikle türkiye şartlarında daha minimalize edilmiştir yurtdışına oranla. Zaten bu sorun o kadar ileri teknoloji servislerine başvuru ihtiyacı bulmadan çözülebilmektedir. 

Gerek yumurtlama tedavileri, ovulasyon indüksiyonları, gerek aşılama metodları gerek tüp bebek tedavileri.. Hekim hastanın durum değerlendirmesine göre buna karar vermektedir. Kararı sonucunda ise en uygun olan tedavi ile başlamaktadır. Tedavi şekli adım adım step almaktadır. Önce ovulasyon indüksiyonları ile başlayan tedavi başarısızlığının arkasından aşılama, aşılama başarısızlığının arkasından ise tüp bebek tedavisi gelmektedir. Hiçbir adımdan lütfen korkmayın.

Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof.Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç

Tüp bebek tedavisi öncesi vücudu nasıl hazırlamalıyız?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Kilo verememe nedeniniz Demir eksikliği olabilir!

Cum Nis 11 , 2025
Kilo kaybı sağlamak kimi zaman bazı sağlık faktörlerinden ötürü daha zor hale gelebilir. Vitamin ve minerallerin eksikliği, insülin direnci gibi çeşitli durumlar kilo yönetimi doğru şekilde yapılabilmesinin önünde büyük bir engeldir. Özetle, her şeyi doğru yaptığınıza inanıyor ancak istediğiniz gibi kilo veremiyorsanız vücudunuzda yolunda olmayan şeyler olabilir! Örneğin, demir eksikliği kilo […]
demir eksikliği

Recent Post