Geçmeyen Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Öksürük, hava yollarını mukus, mikrop, bakteri ve yabancı cisim gibi maddelerden temizlemeye yarayan bir reflekstir.

Vücutta adeta bir savunma mekanizması gibi çalışan öksürük, çoğu zaman normal kabul edilir. Ancak öksürük, bazı durumlarda inatçı olur ve uzun süre devam edebilir. Geçmeyen öksürük, 3 haftadan daha uzun süren ve kişileri rahatsız edici boyutta olan türdendir. Bu tarz öksürük genellikle solunum yolları hastalıklarını işaret edebilir. Geçmeyen öksürük; alerjen maddeler, geniz akıntısı, balgam, sigara kullanımı nedeniyle veya bazı hastalıkların bir belirtisi olarak da meydana gelebilir. Geçmeyen öksürük, doktor önerisiyle kullanılan ilaçlar ve bazı yaşam tarzı değişikleri ile kontrol altına alınabilir. Yazının devamında ‘‘Geçmeyen öksürük nedenleri?’’ ve ‘‘Geçmeyen öksürük için ne yapmalı’’ sorularının daha kapsamlı cevaplarını bulabilirsiniz.

Geçmeyen Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Öksürük, boğazı ve hava yollarını temizlemeye yarayan doğal bir reflekstir. Öksürük, çoğu zaman kendi kendine geçen ve herhangi bir tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Ancak bu durum, çeşitli sebeplerle inatçı hale gelebilir ve kişilerde ‘‘öksürük geçmiyor’’ yakınmalarına neden olabilir. Geçmeyen öksürüğün geniz akıntısından kansere kadar uzanan farklı nedenleri olabilir. Genel olarak ‘‘Geçmeyen öksürük neden olur?’’ sorusunun bazı cevapları ise şunlardır:

Virüs ve BakterilerSoğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklara sebep olan virüs ve bakteriler, akciğerde mukus birikmesine sebep olabilir. Bu nedenlede vücut, akciğerdeki mukusu atmak için öksürük refleksi geliştirir. Oluşan bu balgamlı öksürük, zamanla bronşları tahriş ederek daha uzun süren bir öksürüğe dönüşebilir.

AlerjenlerKişilerin; toz, polen, küf, duman, koku, deterjan gibi herhangi bir maddeye karşı alerjisi olması öksürüğü tetikleyen sebeplerdir. Alerjenlere maruz kalmak, akciğerlerin aşırı tepkime göstermesine neden olabilir. Bu durumda akciğerler, alerjen maddeleri öksürerek vücuttan dışarı atmaya çalışır.

Geniz AkıntısıGeniz akıntısı; grip, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjiler sonucu meydana gelebilir. Çeşitli sebeplerle tıkanan hava yollarında, mukus birikir. Biriken mukus ise boğazdan geriye akarak öksürüğe sebep olabilir.

Asit Reflü Reflü, geçmeyen öksürüğe sebep olan faktörlerin başında gelebilir. Reflü, midede tam olarak sindirilmemiş yiyeceklerin mide asitlerine karışarak boğaza geri gelmesi durumudur. Mide asitleri; boğazı, nefes borusunu ve ses tellerini tahriş ederek öksürüğe sebep olabilir. Özellikle geceleri başlayan öksürük, reflü sonucu görülebilir.

KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı)KOAH’ın en karakteristik özelliklerinden biri geçmeyen öksürüktür. Bu rahatsızlık, hava yollarındaki oksijeni kana taşıyan ve karbonmonoksiti uzaklaştıran alveolleri (minik keseler) zayıflatır ve akciğeri tahrip eder. Bu durum sonucunda da temiz havanın akciğere iletilmesi zorlaşır ve inatçı öksürük görülür.

AstımAstım, solunum yollarının daralmasına ve şişmesine sebep olan bir rahatsızlıktır. Vücut bu durumda, nefes almayı zorlaştıran mukus üretir. Akciğerlerde ve hava yollarında oluşan fazla mukus, öksürük yoluyla atılır. Astım alevlenmelerini tetikleyip öksürüğü artıran etmenler arasında ise toz, polen, duman, kirli hava, soğuk algınlığı ve stres gelebilir.

Kalp YetmezliğiKalp yetmezliği rahatsızlığı; kalbin yeteri kadar pompalama yapamamasına, atardamarların tıkanmasına ve yüksek tansiyona sebep olan bir durumdur. Kalp yetmezliği, beyaz veya pembe renkli olan mukuslu öksürüğe sebep olabilir.

Akciğer KanseriAkciğer kanseri, inatçı bir öksürüğe sebep olan ciddi bir hastalıktır. Akciğer kanserinde sıklıkla görülen geçmeyen öksürüğe, başka semptomlarda eşlik edebilir. Bu semptomlar arasında; hırıltı nefes, nefes alışverişlerde güçlük, göğüs ağrısı ve balgamla karışık veya balgamsız kan tükürme yer alır.

İlaç TedavisiYüksek tansiyon, kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklarda kullanılan ve ACE inhibitörleri olarak bilinen bazı ilaçların en sık görülen yan etkisi,  geçmeyen öksürüktür.

Obstrüktif Uyku ApnesiUyku apnesi, uyku halindeyken gevşeyen boğaz kaslarının hava yollarını kapatarak nefes almayı zorlaştırmasıdır. Uyku apnesinin en belirgin özelliği horlama olsa da yapılan araştırmalar, geçmeyen öksürüğün bir nedenin de uyku apnesi olabileceğini bildirmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Ses Estetiği Nedir? Ses İnceltme ve Kalınlaştırma Ameliyatları

Paz Ara 10 , 2023
Ses Estetiği Nedir? Ses estetiği, genel olarak sesinden hoşnut olmayan, kalıcı ses kısıklığı problemi olan, perde bozukluğu veya farklı ses bozukluklarına sahip bireylerin istedikleri sese sahip olması için başvurduğu cerrahi bir işlemdir. Çeşitli hormonal durumlar ve ses telleri etrafında bulunan nodüller bireyin sesinde bir takım değişikliklere yol açabilir. Bu ses değişiklikleri bireyin […]

Recent Post