Glutatyon ve Otizm

Otizm, kronik enflamasyon ve toksik kimyasalların sinir sisteminde yarattığı değişikliklerden kaynaklanan bir tablo olduğu gözlenmektedir. Genetik yatkınlığı çocuklarda ağır metallerin detoksifikasyonuda sorun yaşanırken ağır metallerin hasarına bağlı değişimler oluşmaktadır.

Bazı araştırmalarda otizmli bireylerde glutatyon seviyelerinin düşük olduğu görülmüştür. Otizm spektrum bozukluğunun daha zararlı semptomlarını hafifletmek için elinizden gelen her şeyi yapmak önemlidir. Glutatyon takviyesi, otizmle uğraşan çocuklarda yaygın olan oksidatif stresi önleyebilmektedirler. Ağır metallerin ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırabilen glutatyon tabloda değişim etkisine sahip bir moleküldür.

Glutatyon Nedir?

Glutatyon, vücudumuzda üretilebilen ve üç aminoasitten oluşan bir proteindir. Vücuttaki ihtiyacın önemli bir kısmı kendi üretiminden sağlanırken, gıdalarla alınan kısmı yetersizdir.  

Glutatyon, sağlıklı kalmak, hastalıklardan korunmak, yaşlanmayı yavaşlatmak, performansı artırmak, hasarlı hücreleri onarmak, bağışıklığı güçlendirmek, enflamasyonu kontrol etmek, ağır metal ve toksinlerden kurtulmak için önem arz eden bir proteindir.

Vücudumuz devamlı glutatyon üretiyor olsa da modern hayatın getirdiği zihinsel ve bedensel kirlilik, mevcut miktarın vücut için yeterli olmasını engelliyor. Tam da bu nedenle kronik yorgunluk, mide barsak hastalıkları, kalp damar hastalıkları, nörolojik hastalıklar, otoimmün hastalıklar, cilt hastalıkları, gözaltlarında morluklar, lekelenmeler, allerjiler, vücut direncinin düşüklüğü çok yaygın görülmektedir.

Genç kalmak, hastalıklardan korunmak, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak isteyenlerin vücutta glutatyon üretimini teşvik edecek olan gıdalarla glutatyon sentezi artmasına destek olmasında fayda vardır. Kükürtten zengin sarımsak, soğan, sebzelerden brokoli, lahana, karnabahar, brüksel lahanası, radika, su teresi, şalgam, kuşkonmaz, avokado, ıspanak, bamya, havuç domates ve meyvelerden greyfurt, portakal, çilek, kavun, şeftali, mango, muz tercih edilebilir. Baharatlardan zerdeçal, tarçın, kakule ve çörekotu glutatyon yapımı uyarabilmektedir.

Glutatyon, Otizim ve Hiperaktivite üzerine etkileri:

Otizm teşhisi konulan çocuklarda otizm olmayan çocuklara göre glutatyon seviyelerinin %20-40 oranında az olduğu belirlenmiştir. Ayrıca hiperaktivite ve dikkat eksikliği bulunan çocuklarda da glutatyon seviyelerinin düşük olduğu buna ek olarak yüksek oksidatif stres seviyeleri görülmüştür. Çocuklarda glutatyon takviyeleri kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışmalısınız. 

Aşılar İle Otizm Arasında İlişki Var Mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Prenatal (Doğum Öncesi) Tanı nedir?

Pts May 3 , 2021
Prenatal (doğum öncesi) tanı, bebek dünyaya gelmeden önce, ya da daha dar anlamda, bebek yaşama sınırına erişmeden önce (şu anda “yaşama sınırı” 24. gebelik haftası olarak kabul edilmektedir) kendisinde var olan problemlerin tanınmasıdır. Var olan problemlerin tanınması birkaç açıdan önemlidir: 1-Yaşamla bağdaşmayan, yani bebek doğduğunda yaşamasını imkansız kılacak olan anomalilerin […]
hamilelik

Recent Post