En çok tercih edilen kuru yemişler arasında yer alan kabak çekirdeğinin faydaları saymakla bitmez. Bu çekirdek, bal kabağının içindeki çekirdeklerin kurutulması sonucu elde edilir. Kabak çekirdeği fiziksel olarak küçük olabilir. Fakat değerli besinlerle doludur. Sadece az bir miktarda yeseniz dahi vücudunuza önemli miktarda yağ, magnezyum ve çinko sağlar. Kabak çekirdeği geçmişte de sağlığa fayda sağlaması ile ilişkilendirilmiştir. Bu sebeple pek çok sağlık problemi için de tavsiye edilir.
Bunların haricinde, kabak çekirdeğinin diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kabak çekirdeği, yüksek kolesterol ve kan şekeri düzeyleri gibi diyabetik faktörlerin önlenmesine yardımcı olabilir. İçindeki hipoglisemik özellik, şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini daha iyi yönetmelerine yardım eder.
- Kabak çekirdeği, kemik oluşumunda etkili bir role sahiptir. Zengin bir magnezyum kaynağıdır.
- Günlük düzenli tüketimle kalp sağlığı korunur.
- Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 içerir. Bu da antioksidan dışında iyi bir lif kaynağı olduğu anlamına gelir. Ayrıca karaciğer dostudur.
- Kabak çekirdeğinin içerdiği lif, kandaki toplam kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.
- Kabak çekirdeği kütlenin korunmasına yardım eder. Çünkü birey yedikten sonra daha uzun süre tok kalır.
- Kabak çekirdeği, E vitamini gibi antioksidanları içerisinde barındırır ve bağışıklığı güçlendirir.
- Vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur.
- Yeterli düzeyde tüketmek, mide, prostat, kolon ve akciğer kanseri riskinin azaltılmasına katkı sağlar.
- İyi bir uyku düzeni için ideal gıdalardandır.
- Kabak çekirdeği yağı idrar problemlerini önleme ve iyileştirme potansiyeline sahiptir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Çiğ kabak çekirdeği daha rahat biçimde sindirildiği için mideyi yormaz.
- Lif içeriği kavrulmuş kabak çekirdeğine göre daha fazla olduğundan dolayı tokluk hissini de bu düzeyde artırır.
- Sperm kalitesinde yükselmeye neden olduğu gözlemlenmiştir.
- Cilt ve göz sağlığı için faydalıdır.
- Cinsel sağlığınıza olumlu katkıları da vardır.
- İçeriğinde barındırdığı C vitamini ise saçların sağlıklı uzamasına katkı sağlar. Saç dökülmelerinin de kısa zaman içerisinde durmasını sağlar.
- Kabak çekirdeği ayrıca göz sağlığına da yarar sağlamaktadır.
Kabak Çekirdeğinin İçerisindeki Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
Kabak çekirdeğinin içerisinde bedenin işleyişi için önemli olan pek çok mineral vardır. Özellikle E vitamini bakımından zengin olduğunu belirtmek gerekir. Çinko ve potasyum açısından da zengin içeriğe sahiptir.
Kabak çekirdeği dünyanın bazı bölgelerinde afrodizyak gibi kullanılmıştır. Özellikle içinde bulunan çinko bu açıdan çok önemlidir. Ayrıca kabak çekirdeği magnezyum, çinko, bakır ve selenyum zenginidir. İçinde demir ve sodyum da yer almaktadır. Magnezyum psikolojik durumu ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlarken manganez ise kollajen üretiminde görev alır.
Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Yağı Ne İşe Yarar?
Kabak çekirdeğinin yalnızca tohumu değil aynı zamanda kabuğu ve yağı da faydalara sahiptir. Özellikle yağı derideki gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar. Ayrıca ciltteki iltihaplanmalarında düzelmesine yardımcı olur. Cilt kuruluğu yaşıyorsanız yağı bu bakımdan önemli olabilir. Kabuğuyla beraber yediğiniz kabak çekirdeği ise bağırsaklarda yer alan tenya gibi zararlılarla mücadele ederek onları ortadan kaldırmaya çalışır.
Kabak Çekirdeğini Bir Günde Ne Kadar Tüketmek Gerekir?
Kabak çekirdeği, yüksek oranda antioksidan içeriğiyle güçlü bir bağışıklık sistemini teşvik eder. Ancak bu kuruyemiş ne kadar yenirse o kadar güçlü bağışıklığa kavuşturur düşüncesiyle yenmemelidir. Kavrulmuş ya da kavrulmamış fark etmeksizin günde bir küçük kâseden fazla yenmemesi gerekir. Ancak bağırsak sorunları için tüketildiği durumlarda bu miktarı hekiminize danışmalısınız.
Kabak Çekirdeği Saça Faydaları Nelerdir?
Kabak çekirdeğinin saça için yararları olup olmadığı konusunda henüz kapsamlı, detaylı ve net bir araştırma ya da çalışma mevcut değildir. Fakat kabak çekirdeği yağının saç uzamasını ve saç köklerini destekleyip kuvvetlendirdiği bilinmektedir.
Kabak Çekirdeği Prostata İyi Gelir mi?
Erkekler için en büyük sağlık problemlerinden birisi prostattır. Prostat hastalığı olan bireyler doğal yiyecekler ile bu problemlerine şifa bulmak isteyebilirler. Kabak çekirdeği de bu hususta tüketilmesi tavsiye edilen yiyeceklerden biridir. Düzenli bir biçimde kabak çekirdeği tüketilmesi prostata iyi gelmekle kalmaz aynı zamanda prostatın büyümesini de önler.
Kabak Çekirdeği Hamilelikte Tüketilir mi?
Kabak çekirdeği protein, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Bu sebeple de hamile kadınlar tarafından da tüketilmesi tavsiye edilir. Doğru oranda tüketildiği takdirde hamile kadınlara dinçlik sağladığı belirtilmiştir. Buna ek olarak içindeki doymamış yağ asitleri de anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyümesine katkı sağlar.
Kabak Çekirdeğinin Cinsel Hayata Faydaları Nelerdir?
Pek çok insan tarafından merak edilen noktalardan birisi tükettikleri yiyeceklerin afrodizyak etkisine sahip olup olmadığıdır. Kabak çekirdeği afrodizyak etkisi olan gıdalardan bir tanesidir. Çinko bileşeni bayanları cinsel bakımdan uyarır. Omega-3 yağ asitleri de sağlıklı bir cinsel hayata katkı sağlar. Bu sebeple kabak çekirdeği hem libidoyu yükseltici hem de doğurganlığı artırıcı özelliğe sahiptir.
Kabak Çekirdeğinin Hiç Bilmediğiniz Faydaları
- Kabak çekirdeği, hücrelerinizi hastalığa yol açabilecek hücrelerden korur ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Böylece vücuttaki iltihabı aza indirgemeye yardımcı olur.
- Kabak çekirdeğinin içerisindeki magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine katkı sağlayarak diyabet riskini azaltabilir. Araştırmalara göre diyabete sahip hasta bireylerin de diyabetlerini yönetmesine yardımcı olabilir. Kan şekeri kontrolüne olanak tanıyan bir besindir.
- Kabak çekirdeği antikanser niteliklere sahiptir. Laboratuvar araştırmalarına göre meme ve prostat kanseri hücrelerinin gelişmesinin önüne geçebilir. Fakat bunun için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu hususta mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar vardır.
- İçeriğinde çok sayıda mineral ve vitamin ihtiva etmesi ile kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca kabak çekirdeği yağının tansiyonu ve kötü kolesterol düzeylerini düşürebildiği gözlemlenmiştir. İçeriğinde yer alan nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye katkı sağlar.
- Uykuyu düzenler. Uyumakta güçlük çekiyorsanız yatmadan önce kabak çekirdeği tüketebilirsiniz. İyi bir magnezyum kaynağı olduğundan dolayı uyku döngünüzü düzenlemeye katkı sağlar.
- Parazitlerin bedenden dışarı atılmasına katkı sağlayabilecek tetrasiklik triterpenler içerir. Bu sebeple de tenya ya da bağırsak kurdu gibi parazitlerin tedavisinde yaygın biçimde yer alır. Ayrıca kabak çekirdeği, solucanları felç edip zarar veren ve bağırsak duvarlarında gizlenmelerini güçleştiren kukurbitin içerir.
- Mesane sağlığına yarar sağlamaktadır. Ek olarak menopoz öncesi bayanların da sağlığını koruduğunu söylemek mümkündür. Üriner rahatsızlıkları tedavi etme potansiyeli vardır. Fakat bu bulguların işe yaradığını teşhis etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
- Kemik oluşumu için önemli bir gıdadır. Daha fazla biçimde kemik yoğunluğu oluşmasına katkı sağlar. Bununla birlikte kemik sağlığını koruyucu özelliğine sahiptir.
- Düşük çinko düzeyleri çoklu hormonların dolaşımdaki düzeylerini değiştirir. Bu bağlamda çinko yönünden zengin olması önemlidir. Doğuma katkı sağlayabilir. Bununla beraber rahim enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.
- Kabak çekirdeği zengin bir skualen içeriğine sahiptir. Skualen retina sağlığını büyük ölçüde korur. Bunun yanı sıra cilt sağlığını da koruyabileceğinden söz edilmektedir. Fakat bunlarla da ilgili çalışmalar henüz yeterli seviyede değildir.
- Kabak çekirdeği saça yararları ile de tanınır. Saçlarınızı kuvvetlendirir. Saçların ipeksi ve parlak görünmesine yardımcı olur. Saç derisinin sağlığını korumaya yardımcı olur ve saçın büyümesini destekler. Ayrıca derideki sivilceleri ortadan kaldırır. Yumuşak ve kırışıksız bir deriye sahip olmanızı sağlar.
- Sperm kalitesini yükseltir. Düşük sperm kalitesi ise kısırlık ile ilgilidir. Bu özelliği çinko açısından zengin olmasından kaynaklanmaktadır. Testosteron sağlığını güçlendirir. Tüm bu etkenlerle beraber üreme işlevini geliştirmeye katkı sağlamaktadır.
Kabak Çekirdeği Kalori ve Besin Değerleri
- Bir avuç kadar kabak çekirdeği ortalama olarak 112 kaloriye sahiptir.
- Kabak çekirdeğinin ihtiva ettiği yağ oranı ise doymuş yağ baz alındığında %10,53 olarak ölçülmüştür. Bu da yağ bakımından zengin olduğu anlamına gelir.
- Yine aynı şekilde kabak çekirdeği protein açısından da fazlasıyla zengindir.
- Bir avuç miktarı yaklaşık 5 gram proteine sahiptir.
- İçerisindeki yağlar dolayısıyla kabak çekirdeğinin raf ömrü kısa olabilir. Yalnızca bir porsiyon kabak çekirdeği, temel gıdalar için günlük alınması gereken miktarın %14 ila %42’sini karşılayabilir.
Kabak Çekirdeği Neye İyi Gelir?
- Her gün bir avuç kabak çekirdeği tüketerek mide asidi yüzünden oluşan yanma hissiyatının önüne geçebilirsiniz.
- Diyabet hastalarını ilgilendiren şeker sorunu hususunda ise; laboratuvar hayvanları üstünde yapılan çalışmalar kabak çekirdeğinin insülin düzenlenmesine katkı sağladığı sonucunu gösteriyor.
- Kabak çekirdeği kıl kurdu problemi için de faydalara sahiptir. Kabak çekirdeği tüketildiği vakit bağırsak içinde savaşçı bir etkiye yol açar. Kurtların düşüp vücuttan atılması için özellikle aç karnına tüketilen kabak çekirdeğinin faydalı olduğu gözlenmektedir.
- Kabak çekirdeğini beslenme düzenine rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Yalnız başına tüketebildiğiniz gibi yoğurtla, meyveyle ve başka meşrubatlarla da tüketebilirsiniz. Günlük ara öğünlerde ya da fırınlamalarda atıştırmalık olarak beslenme düzeninizde yer alabilir.
Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?
- Bal kabağının üst kısmı kesilir.
- Bir kaşık yardımı ile tüm çekirdekleri içinden çıkarılır.
- Çekirdekler güzelce yıkanır.
- Kâğıt havlu ya da kuru bez üstüne tüm çekirdekler yerleştirilir ve güzelce kuruması sağlanır.
- Önceden 180 dereceye ayarlanan fırına atılır ve ortalama 10 dakika bu şekilde kurutulur.
- Ardından çekirdekler fırından çıkarılıp alt üst edilir.
- Son olarak yine fırına atılır ya da tavaya konup kavrulur.
- Tavada kavurma yönteminde yaklaşık 10-15 dakika yeterli olmaktadır. Fırın için ise bu süre 5 dakika civarlarındadır.
Kabak Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?
- Kabak çekirdeğinin içindeki lif oranı çok yüksektir. Bu sebeple tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde karında şişkinlik ve gaza sebebiyet verebilir.
- Kabak çekirdeğinin içindeki lifler, kabızlığa karşı etkilidir fakat fazla tüketildiğinde kabızlığa neden olabilir.
- Kabak çekirdeği sindirimi zor bir çerezdir. Bu yüzden sindirim sistemi rahatsızlığına sahip olan bireylerin tüketiminde dikkatli olması tavsiye edilir.