Zirkonyum Diş

Sabit diş protezlerinden olan porselen köprü ve kaplamaların sağlam ve estetik olabilmesi için porselen dişlerin altında kullanılan bir alt yapı malzemesidir. Zirkonyum diş, Diş hekimliği tedavilerinde uzun yıllardır kullanılan metal altyapı malzemelerine alternatif olarak kullanılan , beyaz renkli bir alaşımdır.

Bu gibi durumlarda, Zirkonyum diş yapılması tercih edilir. Yukarıdaki durumların bazılarında ortodontik tedavi, bazılarında, diş beyazlatma bazılarında ise lamine diş gibi uygulamalar tercih edilebilir. Burada hastanın tercihi ve doktorun nihai endikasyonu belirleyici olur.

Alt yapı malzemesi olarak metal kullanılan köprülerde belli bir zaman sonra eğer diş eti çekilmesi oluşursa kaplamanın kenarında koyu renkli bir gölge oluşur. Bu istenmeyen durum zirkonyum kaplama uygulanan ağızlarda oluşmaz. Çünkü porselenin altında kullanılan zirkonyum alaşımda diş renginde olduğundan dişeti çekilmesi oluşsa bile koyu gri alanlar görülmez. Bunun dışında estetik uygulamalarda tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden birisi ışık geçirgenliği’dir. Dişin minesine benzer bir şekilde ışığı geçirdiği için diş protezinde derinlik algısını rahatlıkla verebilir. Metal destekli kaplamalarda, yani klasik porselen diş uygulamalarında metalin rengini örtebilmek için opak adı verilen bir tabaka ile metalin üzeri örtüldükten sonra porselen çalışması yapılır. Bu opak adını verdiğimiz madde belirli bir hacim işgal ettiğinden dolayı porselen için ayrılan mesafe bir miktar daha azalır. Bu nedenle porselende bir miktar opak bir görüntü oluşur.

Zirkonyum diş fiyatları klasik diş hekimliği tedavilerine göre biraz daha pahalı olmasına rağmen, diş hekimleri ve hastalar tarafından avantajları sebebi ile tercih edilir. Zirkonyum diş yaptıran kişilerin görüşleri, zirkonyum yaptıranlara sorulduğunda, sağladığı estetik gibi avantajlar nedeni ile bu uygulamayı tercih ettikleri için memnun oldukları gözlenmiştir.

Doku dostu bir malzeme olan zirkonyum ile yapılan çalışmalarda, metal destekli protezlerdeki gibi dişin diş etine yakın kısımlarında morarma oluşmaz. Alerjik reaksiyonlara sebep olmadığı için zirkonyuma bağlı bir Diş eti çekilmesine sebep olmaz. Çok sert diş fırçalama, hatalı diş fırçalama alışkanlıkları ya da periodontal sebeplerle oluşan diş eti çekilmeleri sonrasında kaplamanın kenarlarında koyu bir renk oluşmaz.

Ağız kokusu yada ağızda tat değişikliğine sebep olur mu?

Ağız sıvıları ile etkileşime girmediği için herhangi bir tat değişikliği yaratmaz kokuya da sebep olmaz.

Glaze adı verilen özel bir cila malzemesi ile çok yüksek ısıda fırınlanarak cilalanan dış yüzeyi çay kahve gibi boyar maddelerden etkilenmez. Takıldığı günkü rengi değişmez.

Rutin ağız ve diş bakımı haricinde fazla bir değişiklik yoktur.

Düzenli diş fırçalama dışında özellikle eksik dişlerin olduğu bölgelerde yani köprü gövdelerinde arayüzlerin temizliği önemlidir. Bu amaçla mumlu diş ipi ve arayüz fırçası gibi ağız hijyenini temin etmekte kullanılan araçlardan istifade edilir. Eğer doktorunuz daha sık kontrollere çağırmadıysa zaten rutin kontrollerden sayılan 6 ayda bir kontrollere gitmeniz yeterlidir. Bu periyodik kontroller olası problemlerin erken teşhis ve tedavisi için gereklidir. Yalnızca zirkonyum dişlerinizin değil ağzınızdaki yeni oluşan diş taşları ve çürüklerin teşhisi içinde bu gereklidir.

Aslında zirkonyum dişlerden ziyade ağızdaki dişlerde değişimlere bağlı olarak zirkonyum kaplamaların ömründen bahsetmek doğru olur. Kötü Ağız hijyeni ve hatalı diş fırçalama gibi faktörlere bağlı olarak dişlerinizde ve diş etlerinizde meydana gelecek çürük ve aşınma gibi değişiklikler kaplamalarınızın yenilenmesi ihtiyacını doğurabilir. Doku dostu bir malzeme olduğunda, Dişlerinizde ve diş etlerinizde Zirkonyum kaplamalardan kaynaklanan alerjik bir hasar oluşmaz.

Takıldıktan sonra oldukça uzun bir süre çıkarılmasına gerek olmayacaktır. Ancak altaki dişlerden birisini çekilmesini gerektiren durumlar ya ada kanal tedavisi ve bunun gibi zirkonyum dişlerin çıkarılmasını gerektiren durumlar oluşursa kaplamalarınız özel frezler ile kesilerek çıkarılır. Çıkarırken dişlerinize bir rahatsızlık ya da zarar vermeden çıkarabilmek için en uygun yöntem zirkonyum dişlerinizin kesilerek çıkarılmasıdır.

Aslında ağızdaki işlemler klasik porselen diş yapımı safhaları ile aynıdır. Öncelikle uygun bir anestezi yöntemi ile dişler uyuşturulur. Herhangi bir rahatsızlık hissetmemeniz için bu yeterlidir. Dişiniz bir miktar küçültüldükten sonra, ağzınıza uygun bir ölçü kaşığı ile ölçüler alınarak laboratuvara yollanır. Klasik yöntemlerden farklılıkları laboratuvar işlemleri sırasında başlar. Öncelikle optik okuyucu adı verilen cihazlar ile ağızdan alınan ölçü hassa bir şekilde bilgisayara aktarılır. Daha sonra zirkonyum bloklar özel freze makinaları tarafından 3 boyutlu CAD-CAM tekniği ile bilgisayar destekli makinalar tarafından işlenerek model üzerinde kontrol edilir. Diş hekiminize prova için yollanan zirkonyum alt yapısı provadan sonra porselen ile son şekillendirilmesi yapılarak tekrar prova için hekime yollanır. Yükseklikleri ve ağza uyumu kontrol edilen zirkonyum kaplamalar özel yapıştırıcısı ile ağzınıza yapıştırılır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi uygun bir anestezi yöntemi seçilerek tüm bu işlemler uygulandığından herhangi bir rahatsızlık oluşmaz. Küçültülen dişlerinizde hassasiyet oluşmaması için geçici dişleriniz hazırlanır ve geçici yapıştırma malzemesi ile yapıştırılır. Bu sayede asıl dişleriniz yapılana kadar herhangi bir rahatsızlık duymanızın önüne geçilmiş olur.

Evden çalışma insanları sağlıksız beslenmeye itiyor!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Potasyum Nedir? Potasyum Yüksekliği ve Düşüklüğü

Sal Ara 26 , 2023
Potasyum, hücre içi sıvıda büyük oranda mevcut olan ve pozitif yüke sahip bir elementtir. Bedendeki sıvı- elektrolit dengesini sağladığından dolayı hayati öneme sahip bir mineraldir. Gıdalar ile alınan potasyum ince bağırsaklarda emilme işlemine dahil olurken, atımı böbrekler tarafından yapılır. Potasyum;  Enzimlerin fonksiyonlarında, Hücre bölünmesi ve gelişmesinde, DNA sentezlenmesinde, Kalp işlevlerinin […]

Sağlık Gündeminde Ne Var?

Recent Post