Kaygı bozukluğuna probiyotik

Araştırmalar turşu ve yoğurtta bol miktarda bulunan probiyotiklerin kaygıyı azalttığını gösteriyor. Bu da bağırsakların ikinci beyin olduğunu tezini doğrular nitelikte.

Amerikalı bilim adamlarının zebra balıkları üzerinde yaptığı bir araştırma, yoğurtta ve turşuda yaygın olarak bulunan probiyotiğin kaygıyı azalttığını ortaya koydu.

Zebra balıklarını iki gruba ayıran ve yarısının akvaryumuna “Lactobacillus plantarum” bakterisi koyan Missouri Üniversitesinden araştırmacılar, her iki grubun da akvaryumlarından su çekerek yaşam alanlarını daraltma gibi çevresel stres etkeni oluşturdu.

İnsanların da karşılaşabileceği ayrı bırakılma ve ısı değişimi gibi stres yaratan faktörlere maruz kalan balıklarda, kaygı seviyesinin yükseldiği görüldü.

Gen yolu analiz edilen balıklarda, deney grubunun strese bağlı olarak metabolizmalarını oluşturan hücre içindeki kimyasal tepkimelerinde düşüş olduğu kaydedildi.

Daha önce yapılan ve stresli balıkların genellikle akvaryumun alt kısmında gezindiği sonucuna ulaşan araştırmaları da göz önde bulunduran bilim insanları, probiyotik verilen balıkların akvaryumun üst kısmında daha çok zaman geçirdiğini gözlemledi.

Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak:AA

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Cildimizi Kışa Hazırlamak

Pts Eyl 18 , 2023
Kışa doğru ilerlerken cildimizi dış etmenlere karşı nasıl daha dayanıklı hale getireceğimizi pek çoğumuz merak ediyoruz, hele ki bir de halihazırda cilt problemlerimiz varsa… Çünkü soğuk hava, cildin dış katmanı olan onarıcı bariyer tabakayı olumsuz etkileyerek cildi daha kalın ve kırılgan hale getiriyor. Kış ayı boyunca ciltte yağ salgısı da […]
kış

Recent Post