Kilo kaybı sağlamak kimi zaman bazı sağlık faktörlerinden ötürü daha zor hale gelebilir. Vitamin ve minerallerin eksikliği, insülin direnci gibi çeşitli durumlar kilo yönetimi doğru şekilde yapılabilmesinin önünde büyük bir engeldir. Özetle, her şeyi doğru yaptığınıza inanıyor ancak istediğiniz gibi kilo veremiyorsanız vücudunuzda yolunda olmayan şeyler olabilir! Örneğin, demir eksikliği kilo vermenizi engelleyebilir. Vücutta yeterince demir minerali bulunmaması doğrudan kiloyu etkilemese de dolaylı olarak etkide bulunabilir. Demir eksikliğinin yol açtığı hormonal dengesizlikler bunun başlıca nedenleri arasında yer alır.
Demir eksikliği nedir? Demir eksikliğinin zararları nelerdir?
Vücutta olması gereken miktarda demir minerali bulunmadığında demir eksikliği rahatsızlığı ile karşılaşılabilir. İnsan vücudunda başta kan hücreleri olmak üzere hemen her bölgede demir mineraline ihtiyaç vardır. Bu nedenle demir mineralinin eksik oluşu bazı problemleri beraberinde getirir. Kırmızı kan hücrelerinin veya bilinen adıyla alyuvarların sayısının azalması dolaylı olarak kansızlığa (anemiye) yol açar. Demir, alyuvarların vücuda oksijen taşımasını sağlayan mineral olduğundan bu mineralin eksikliği anemiye sebebiyet verir.
Demir eksikliği ilk safhalarda çok büyük problemlere yol açmasa da zaman içinde bazı hastalıklara neden olabilir. Fiziksel ve zihinsel performans, demir eksikliğiyle birlikte büyük ölçüde azalabilir. Demir eksikliği sebebiyle oluşan kansızlık (anemi) ileri safhalarda kardiyolojik hastalıkların da başlıca nedeni olabilir. Kronik rahatsızlığı olan kişilerde hastalıklarının ilerlemesine sebep olabilir. Nefes darlığı, yutmakta zorlanma, tırnakların biçimsizleşmesi ve çok üşüme gibi sorunlar ya da psikiyatrik rahatsızlıklar demir eksikliğiyle karşınıza çıkabilir.
Demir eksikliğinin kilo vermeye etkisi var mı?
Demir eksikliği, vücudun her bölgesinde sorunlarla karşılaşmaya sebebiyet verebilir. Demir eksikliğinin etkilediği bir diğer husus ise kilo yönetimidir. Kilo vermek isteyenler, demir eksikliğiyle karşı karşıya ise kilo verme sürecinde zorluklarla karşılaşabilirler.
Demir eksikliği vücutta kansızlığa ve organlarda oksijensizliğe sebep olduğundan metabolizma hızı bu doğrultuda yavaşlar. Organlara oksijenin az gitmesi, hemoglobin sayısının azalması sonucunda bireyler ne kadar diyet ve spor yaparlarsa yapsınlar tartıda istedikleri gibi bir sonuç göremeyebilirler. Bu nedenle demir eksikliğiniz bulunuyorsa, öncelikle bir diyetisyene başvurmanız; rahatsızlıklarınıza uygun şekilde bir diyet listesiyle sağlıklı beslenmeye özen göstermeniz gerektiğini unutmayın. Bolca demir içeren kuru kayısı, kuru üzüm, et, tavuk, balık, yumurta, baklagil, tahin, pekmez, yeşil sebze ve tahıl gibi gıdaları beslenme listenize dahil edebilir ve demir eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.
Kilo verememe sorunu yaşıyorsanız doktorunuza danışarak gerekli tahlillerin yapılmasını ve sonuca göre demir takviyesi vermesini de talep edebilirsiniz. Böylece vücudunuzdaki eksiklikleri tamamlayarak kilo yönetiminizi daha rahat sağlayabilirsiniz.