Osteopati Tedavisinin Kahramanı: Eller

Osteopati; vücuttaki problemi sadece ağrı olan bölgede aramaz. Ağrının kaynağını tespit ederek sorunu çözmeye çalışır.

Ostepati; kas iskelet sistemi, iç organlar, omurga, vücut zarları, sinir sistemi ve dolaşım sistemi üzerinde çalışarak, sağlığın devamlılığı için bunların uyum içinde işleyebilmelerini sağlamayı hedefleyen bir disiplindir.

Vücuttaki hareket, dolaşım, sinir sistemi ve organların doğru çalışmasını uyararak vücudun kendini iyileştirme potansiyelini harekete geçirmeye çalışır. Böylece vücutta iyileşme sağlanabilir. Bu tedavi yaklaşık 140 yıl önce Amerikalı doktor Andrew Taylor Still tarafından geliştirildi. Amerika’ da ve Avrupa’ da yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Osteopati, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından bir teşhis ve tedavi yöntemi olarak kabul gördü. Osteopati, anatomi ve fizyolojinin esaslarına dayanıyor. Vücutta her sistemin birbiriyle uyumlu çalışması gerekiyor. Bu sistemlerden birindeki aksaklık vücudun genel işleyişini aksatıyor. Bu da vücutta fonksiyon bozukluklarına neden oluyor. Bu fonksiyon bozuklukları sonucu ağrı ortaya çıkıyor. Bu fonksiyon bozukluları tespit edilerek tedavi edilmeye çalışılıyor.

Osteopati ile Fizik Tedavi Arasındaki Farklar

Osteopatinin diğer fizik tedavilerinden en önemli farkı bütüncül olmasından geliyor. Yani sadece ağrı olan bölgeye tedavi uygulanmıyor. Örneğin bir diz ağrısının belden kaynaklandığı tespit edilirse o zaman bele yönelik tedaviler öncelik kazanıyor. Osteopati diğer tedavilere göre çok sık uygulanmayabiliyor. Kişinin şikayetine göre haftada 2-3 seanslık uygulamalar olabileceği gibi bazı problemlerde daha seyrek tedaviler de uygulanabiliyor. Sıklıkla omurgayla ilgili problemlerde başvurulan bir yöntem olan osteopatide hiçbir alete gerek duyulmuyor. Elle, kişiye dokunarak yapılıyor. Ellerle temas edildiği için, osteopati tedavisi kişiyi psikolojik olarak da rahatlatabiliyor.  Diğer fark ise osteopatik tedavi bütüncül ve nedene yönelik tedaviyi kapsadığı için şikayetlerin tekrarlanma olasılığının daha az olması.

Osteopat Nedir?

Osteopat, fizyoterapist ve doktorların katılabildiği, ortalama 5 yıl süren osteopati eğitimini almış kişilere deniyor. Osteopati eğitimi anatomi ve fizyoloji temellerine dayanıyor. Osteopat; kişinin osteopatik muayenesini yapıyor ve bulduğu fonksiyon bozukluklarını osteopatik tekniklerle tedavi ediyor. Vücuttaki her türlü dokuda tonus artışlarını ve fonksiyon bozukluklarını tespit ederek kişinin iyileşmesini sağlıyor. Adale ve sinir sistemlerindeki uyumu, organlarla ve beyin ve sinir sistemiyle uyumu geliştirerek, sürdürerek, onararak yapılardaki mekanik dengesizlikleri düzelten osteopatlar tıbbın bütün imkanlarını kullanabilen lisanslı uzmanlar.

Osteopati ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebiliyor?

Sadece ellerle uygulanan bütüncül bir tedavi yöntemi olan osteopati, birçok hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. Çünkü tedaviyi vücudun sadece ağrı olan bölgesinde aramıyor. Ağrının nedenine göre uygulanabiliyor. Osteopati;

  • Hareket, fonksiyon, yürüme, denge ve koordinasyon bozukluklarında,
  • Sinirsel gerginlikler, stres, gevşeyememe, kronik yorgunluk, uyku sorunlarında,
  • Bel, boyun, sırt ağrıları, ense, sırt ve bel adale sorunlarında,
  • Migren ve gerilim tipi baş ağrılarında,
  • Skolyoz, kifoz gibi postür bozukluklarında,
  • Ameliyat sonrası ağrı ve yapışıklıkların giderilmesinde,
  • Spor yaralanmalarında,
  • Hormon bozukluklarının tedavisinde destekleyici olarak,
  • Dolaşım sorunları rahatsızlıklarında, ( kan ve lenfatik sistem)
  • Fibroz, fibrozit, fibromyalji gibi myofasyal ağrılarda,
  • Kabızlık, ishal, idrar kaçırma, hazımsızlık, gaz, karın ağrısı ve hazım organlarının fonksiyon bozukluklarında destekleyici tedavi olarak,
  • Bebeklerde yutkunma, kusma,kafa şekil bozukluğunda,
  • Alerjik ve kronik hastalıklar, akut ağrılar, romatizmal hastalıklarda osteopati destekleyici tedavi olarak kullanılabiliyor.

Şeker Çocuk Sağlığını Tehdit Ediyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Kas Ağrısı ve Kas Ağrısına İyi Gelen Şeyler

Per Tem 7 , 2022
Tempolu bir hayat yaşayan bireyler genellikle kas ağrılarından şikayetçi olur. Kas ağrıları hareket alanımızı kısıtlamakla birlikte günlük tempomuz da aksayabiliyor. Kas ağrısı için bir çok tedavi yöntemi mevcut. Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen kas ağrıları çoğunlukla önemli bir şey değildir. Kısa sürede iyileşebilecek olan kas ağrıları sürekli tekrarlayıp kronik hale gelmişse […]
kas ağrısına ne iyi gelir

Recent Post